Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE !!! przekształcenie działki rolniczej na budowlana

EDA

Recommended Posts

Przepraszam że zapewne sie powtarzam ale jest to pilna sprawa.

Mam możliwość kupienia działki, części pola od rolnika za okazyjne pieniądze (tak przynajmniej mi sie wydaje 10 PLN/m). Stąd moje pytanie, ile kasztuje i czy duzo jest kłopotu z załatwieniem przekształcenia ?

Pozdrawiam

Maciej

wszystko zalezy od planu zagospodarowania przestrzennego. idz do gminy i popros o taki plan.jeseli mozliwosc przeksztalcenia nie jest uwzgledniona to nie przeksztalcisz. ale moze za jakis czas plan bedzie zmieniany w tej czesci. najlepiej wypytac w gminie.

Miałam podobną sytuację.Jak poszłam z mapką do Gminy to okazało się,że moja działka jest rolnicza. Przekszałcenie może trwać do ok.1,5 roku.Jest to ponoć dość kosztowne ol 6 tyś zł i zależy czy Gmina jest bogata czy biedna.Mnie kazali złożyć wniosek i czekać. 2.Jeżei masz więcej niż chektar ziemi wtedy nie musisz przekształcać, lub jeżeli masz nieuciążliwą dla otoczenia działalność gospodarczą niekoniecznie związaną z rolnictwem wtedy będziesz porządanym mieszkańcem dla Gminy /wyższe podatki/ wtedy przyśpieszają przekwalifikowanie.Tak przynajmniej poinformowano mnie w mojej gminie.Mnie się udało obejść tę procedurę, ponieważ na mapce było inaczej a w akcie notarialnym i na innej mapie była to działka budowlana.Tak bałagan z mapami pozwolił mi unikąć oczekiwania na przekwalifikowanie.Najlepiej sprawdź to wszystko w Gminie i popytaj, bo to chyba od nich wiele zależy.

Ewa

Dzięki za odzew.

Jest to działka na wsi oddalonej o 4 km od peryferyjnej dzielnicy Bydgoszczy. W sąsiedztwie już wiara sie buduje (kilometr wcześniej, na ziemi którą jeszcze niedawno uprawiano) ale sądze, że za 3-4 lata bedzie to teren "zabudowany". Jednocześnie chcę nadmienić, że nie zależy mi na czasie. Myślę że budowe zacznę najwcześniej za 2-3 lata.

Rodzi mi sie takie pytanie, gdzie mogę znaleśc zbiór przepisów dotyczących interesującej mnie kwesti lub kto może mi w tym pomóc (jakieś biuro, prawnik ?) Od czego zacząć, jak uzyskać plan zagospodarowania w gminie ? I jeszcze pytanie jle to kosztuje i jak zrobic to tanio. Gdzieś wyczytałem, że odrolnienie działki do 500m pod budownictwo jest bezpłatne. A gdybym kupił ja jedną a żona drugą ? Mam tysiace pytań na które nie znam odpowiedzi i nie wiem tak do końca gdzie ich szukać i komu je zadać.

Pozdrawiam

Maciej

zacznij od wizyty w gminie. dopiero jak dowiesz sie jaki jest stan faktyczny pytaj i draz temat. za malo danych. kazda sytuacja jest inna. zycze powodzenia i wierz mi, jak ruszysz, to pojdzie samo.po prostu popytaj w gminie. mozesz tez zapytac ludzi z okolicy-inwestorow, jak oni poradzili sobie z problemem.

kazdy ma prawo wgladu w plan zagospodarowania przestrzennego.

Zgadza się w moim przypadku nic nie mówili o nakładach na odrolnienie działki.Tylko tyle,że mi się bardzo śpieszyło. W Gminie również dowiesz się na temat planu zagospodarowania przestrzennego.Sprawdż również czy nie opracowano jakiejś strategii rozwoju dla danej miejscowości czy nie planują w Twiom sąsiedztwie jakiegoś motelu lub ośrodka wypoczynkowego.