Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IZOLACJA kominka - ściana kominkowa - proszę o radę

Róża1719506796

Recommended Posts

Dobre (właściwe) taśmy aluminiowe wręcz wulkanizują się na aluminiowej powłoce wełny. Praktycznie nie można ich odkleić. Natomiast, jeżeli rzeczywiście dobierze się lipny materiał to mogą być problemy.

Bohusz, przepraszam, że Cię nieco męczę, ale naprawdę nierozumiem Twojego porównania. Napisz ile kosztował w kominek z materiałami kumulacyjnymi i bez tych materiałów. Co to jest "silo"?

Panie Danielu ja odpisałem jeżeli chodzi o różnicę w cenach.

Stojak pod bloki akumulacyjne - 250 zł

rekuperator kominkowy - 820 zł

jeden blok akumulacyjny 40x40x6 - 100 zł

Te składniki dają różnice.

Poprostu ukradło mi literkę - silca

Co do taśm:

są takie do 150 stopni

są takie do 250 stopni (krótko do 350 stopni.

Przy ostrym paleniu temperatura w obudowie może dojść do ponad 400 stopni

Edytowane przez bohusz

OK Bohusz, nie ma sprawy. Teraz rozumiem twoje porównanie. Biorąc pod uwagę twoje dane, wychodzi jednak na to, iż kominek z fukcją kumulacji ciepła jest jednak droższy od standardowego o ok. 3000-4000 złotych. Należy jeszcze dodać, że kominek z prawdziwego zdarzenia z masą kumulacyjną, z kanałami dymowymi np. Rath lub Ortner, z piecokominkiem (a nie wkładem kominkowym), gdzie nie stosuje się żadnych kratek konwekcyjnych, jest droższy od standardowego o kilkanaście, a czasami nawet o ponad 20 tys. złotych. Dlatego też, popyt na tego typu kominki jest jeszcze mały. Trzeba jeszcze dodać, iż utrudniona jest przy takich kominkach dystrybucja gorącego powietrza z kominka. Uważam jednak, iż idea kominków kumulujących ciepło jest naprawdę wartościowa.

• 2 weeks później...

Kolejny raz przytrafiło nam się rozbierać kilkuletni kominek. Nie wiem czy taśma i wełna były dobrej jakości, ale wnętrze kominka wyglądało tragicznie. Aluminium na wełnie po dotknięciu kruszyło się w drobny mak. Co ciekawe klient zadowolony był z funkcjonowania kominka, podobno dobrze grzał.

http://img101.imageshack.us/img101/851/snc003450874609.jpg

http://img32.imageshack.us/img32/8965/snc003440860344.jpg

http://img97.imageshack.us/img97/8663/snc003460851058.jpg

Z tego, co tu czytam zrozumiałam, że powinnami wybrać między wyłożeniem wnęki kominka wełną z ekranem, a ścianę pod telewizor płytą wapniowo krzemianową.

Albo obudowanie kominka z płyt izolujących ciepło czy tak?

Zależy mi przede wszystkim na super trwałej izolacji by w tej ścianie więcej nie grzebać po iluś tam latach. Z tego, co tu przerzytałam mam pewne obawy dotyczące wełny, chociaż w rzeczywistości nie spotkałam się z narzekaniem na nią. Trudny wybór, a przecież to "tylko" IZOLACJA..