yareck 19.04.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Witam forumowiczów,mam następujące rozwiązanie1. Piec LUMO na olej opałowy z zasobnikiem CWU i2. kocioł miałowy podłączony równolegle, bez automatyki i podajnikaPiec LUMO z przyczyn ekonomicznych jest używany rzadko (dom 300m^2 + piwnice), grzejemy głównie miałem. W sezonach przejściowych chciałbym wykorzystywać kocioł miałowy dla pozyskania CWU, jednak zauważyłem, że mnóstwo energii idzie w powietrze. Nie mogę sobie pozwolić na całkowite odcięcie pionów CO z przyczyn oczywistych , a równocześnie obserwuję, że grzanie w piecu miałowym najpierw rozgrzewa sam LUMO, potem grzejniki, a dopiero na samym końcu CWU.Moja koncepcja to zawór termostatyczny działający analogicznie do zaworów w samochodach: mały obieg (CWU), a gdy ten się rozgrzeje zbędne resztki energii idą w CO.Ktoś miał doświadczenia z takim zaworem ? Może ktoś mi jakiś polecić? A może lepiej zakupić osobny zasobnik do CWU tylko dla kotła miałowego?Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts