margarytka 20.04.2010 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Czy możliwe jest wykonanie takiego oświetlenia i ile to może kosztować ? Sprawa dotyczy podświetlenia tablicy reklamowej , do której nie ma możliwości doprowadzenie zasilania. Jeśli chodzi o elektryczność to zupełnie jestem zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.04.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Możliwość jest - na bateriach vel. akumulatorach. Ale jak to ma być tablica reklamowa, to dużo światła/prądu potrzeba będzie więc i bateryjki wymieniać raczej często trzeba będzie. A jak jesteś zielona, to i tak sama raczej dużo nie zmajstrujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 20.04.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Zależy jak duża tablica i ile pieniędzy masz. Jak mała np świetlówka by wystarczyła to taki kombajn 2w1 ogniwo fotowoltaiczne i mała turbinka. można takie spotkać na "drogach szybkiego ruchu" przy np przejściach dla pieszych jako zasilanie lampek ostrzegawczych. Ale to raczej droga impreza. Podaj coś więcej to jeszcze coś napisze bo nie chce mi się pisać wszystkiego a potem wyjdzie ze nie na temat.Tak wiec jak duża reklama, umiejscowienie tzn. miasto autostrada itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 20.04.2010 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 (edytowane) Sama nie zamierzam tego robić, ale muszę wiedzieć czego chcę .Szczegółami zajmie się mój bratanek lub jakiś fachowiec Nie wiem ile to dużo prądu ,ale chodzi o podświetlenie tablicy o wymiarach 500 x 300 cm . Eco.pierre ta tablica będzie usytuowana poza miejskim terenem, w odległości ok. 5 m od drogi, prostopadle do osi drogi, na słupach z profili zamkniętych o długości 6 m (część wystająca ponad poziom terenu) . W odległości ok 70 m znajduje się słup elektryczny ale bez lampy oświetleniowej, więc praktycznie po zmroku tylko reflektory przejeżdżających samochodów rozświetlają ciemności. Myślałam też o oświetleniu solarnym , bo miejsce jest praktycznie naświetlone cały dzień. Nie chodzi o jakieś super reflektory czy fajerwerki a raczej o oświetlenie, które umożliwi bezproblemowe odczytanie reklamy osobie poruszającej się w samochodzie. Edytowane 20 Kwietnia 2010 przez margarytka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 20.04.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 15m2. Załóżmy, że wystarczy na to 150W oświetlenia i że będzie ono działało max. 8h. Potrzeba zmagazynować ok. 1200Wh energii, co odpowiada np. 12V akumulatorowi 100Ah. Z uwagi na straty musi być to powiedzmy 120Ah. Sam akumulator trakcyjny będzie kosztował ok. 5 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 20.04.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 margarytka Podam Tobie stronę na której są małe turbinywiatrowe, fotoogniwa i akumulatory.Z tych elementów na pewno można zasilanietablicy zrobić. http://www.ekosklep.ekologika.com.pl/product_info.php/products_id/1038 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 20.04.2010 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Samm dziękuję za stronkę , muszę się temu bliżej przyjrzeć ,ale to chyba jest to czego szukam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekww 20.04.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Hmmm.., ale to dalej będzie zasilanie przewodowe pomimo tych aku i turbinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 22.04.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Hmmm.., ale to dalej będzie zasilanie przewodowe pomimo tych aku i turbinek. Wojtku jak się okazuje masz rację uświadomił mnie właśnie dziś zaprzyjaźniony elektryk . Samm po wgłębieniu się w temat turbinki wiem już, że do tego potrzeba akumulatora i przetwornicy , a więc za dużo elementów niestety Muszę szukać czegoś prostszego i w niższej cenie. Za podpowiedzi dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 22.04.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Może się i ja czegoś dowiem. A po co przetwornica?Czy trzeba mieć 230 volt?Czy cena za turbinkę 2 tyś to dużo?Po ile jest akumulator? 500 zł ?Co to znaczy, że dalej jest zasilanie przewodowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 07.07.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ja też nie bardzo wiem o co chodzi z tą "przewodowością", ale mogę powiedzieć jedno: turbinka wiatrowa i/lub ogniwo słoneczne to jedyne rozwiązania na energię w miejscu gdzie jej nie ma,ale miej pewność, że ludzi którzy połaszą się na takie zabawki nie zabraknie. Koszt ognowa słonecznego mocy 150W to ponad 1,5tyś zl, turbinka podobnie. Wg mnie - zapomnij o sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 09.07.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Moim zdaniem jedyne rozwiązanie to oświetlenie LED 10-15W max i do tego bateria słoneczna z akumulatorem..był taki zestaw na allegro za chyba 300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts