Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie zewnętrzne bezprzewodowe

Recommended Posts

Zależy jak duża tablica i ile pieniędzy masz. Jak mała np świetlówka by wystarczyła to taki kombajn 2w1 ogniwo fotowoltaiczne i mała turbinka. można takie spotkać na "drogach szybkiego ruchu" przy np przejściach dla pieszych jako zasilanie lampek ostrzegawczych. Ale to raczej droga impreza. Podaj coś więcej to jeszcze coś napisze bo nie chce mi się pisać wszystkiego a potem wyjdzie ze nie na temat.

Tak wiec jak duża reklama, umiejscowienie tzn. miasto autostrada itp.

Sama nie zamierzam tego robić, ale muszę wiedzieć czego chcę .Szczegółami zajmie się mój bratanek lub jakiś fachowiec :)

Nie wiem ile to dużo prądu ,ale chodzi o podświetlenie tablicy o wymiarach 500 x 300 cm .

Eco.pierre ta tablica będzie usytuowana poza miejskim terenem, w odległości ok. 5 m od drogi, prostopadle do osi drogi, na słupach z profili zamkniętych o długości 6 m (część wystająca ponad poziom terenu) . W odległości ok 70 m znajduje się słup elektryczny ale bez lampy oświetleniowej, więc praktycznie po zmroku tylko reflektory przejeżdżających samochodów rozświetlają ciemności.

Myślałam też o oświetleniu solarnym , bo miejsce jest praktycznie naświetlone cały dzień.

Nie chodzi o jakieś super reflektory czy fajerwerki a raczej o oświetlenie, które umożliwi bezproblemowe odczytanie reklamy osobie poruszającej się w samochodzie.

Edytowane przez margarytka

15m2. Załóżmy, że wystarczy na to 150W oświetlenia i że będzie ono działało max. 8h. Potrzeba zmagazynować ok. 1200Wh energii, co odpowiada np. 12V akumulatorowi 100Ah. Z uwagi na straty musi być to powiedzmy 120Ah. Sam akumulator trakcyjny będzie kosztował ok. 5 tys zł.

Hmmm.., ale to dalej będzie zasilanie przewodowe pomimo tych aku i turbinek.

Wojtku jak się okazuje masz rację :-) uświadomił mnie właśnie dziś zaprzyjaźniony elektryk .

Samm po wgłębieniu się w temat turbinki wiem już, że do tego potrzeba akumulatora i przetwornicy , a więc za dużo elementów niestety :( Muszę szukać czegoś prostszego i w niższej cenie.

Za podpowiedzi dziękuję .

• 2 months później...
Ja też nie bardzo wiem o co chodzi z tą "przewodowością", ale mogę powiedzieć jedno: turbinka wiatrowa i/lub ogniwo słoneczne to jedyne rozwiązania na energię w miejscu gdzie jej nie ma,ale miej pewność, że ludzi którzy połaszą się na takie zabawki nie zabraknie. Koszt ognowa słonecznego mocy 150W to ponad 1,5tyś zl, turbinka podobnie. Wg mnie - zapomnij o sprawie.