Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C211 WYGODNY

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej ja jestem prawie w 100% zdecydowana i cieszę się, że znalazł się Ktoś komu ten dom tez przypadła do gustu. sierpień się już kończy więc pewnie fundamenty wylane, my planujemy rozpocząć na wiosnę, a w przeciągu dwóch tygodni musimy podjąć ostateczną decyzję co do wyboru projektu. czy nanosiliście jakieś zmiany w projekcie? nam architekt doradza poszerzenie salonu i garażu oraz podniesienie nieco ściany kolankowej. W jakim rejonie kraju budujecie? Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Cieszę się, że powiększa się grono "Wygodnego", mam nadzieję, ze mieszkacie w rejonie gdzie nie poda i pogoda będzie Wam sprzyjać. Nam architekt sugerował poszerzenie salonu o 0,5 m, a Wy salon o ile poszerzyliście? mam też pytanie o ścianę kolankową z tego co pamiętam wynosi 83 cm, nie wydaje się Wam że trochę nisko, będziecie coś podnosić czy tak zostawiacie?

Ściankę kolankową podnieśliśmy do 104,5. Salon poszerzyliśmy, ze względu na wymiary działki, z 420 na 485. Przenieśliśmy taras na ścianę tylną i tam zrobiliśmy wyjście do ogrodu (ze względu na wymiary działki i orientację działki względem stron świata). A garaż zwiększyliśmy z 330 na 630 (wszystkie wymiary podaję względem osi ścian). Z tego względu doszło jeszcze jedno pomieszczenie na tyłach garażu, np. na narzędzia ogrodnicze. I tam zrobiliśmy dodatkowe drzwi z wejściem od ogrodu.

:)

Dzięki za informację, my w tym tygodniu wybieramy się do architekta dograć szczegóły, więc skorzystamy z podpowiedzi dotyczących poszerzenia salonu i podniesienia ściany kolankowej, taras zostawiamy tak jak w projekcie, garaż poszerzymy o jakieś 0,5 m. Trzymam kciuki za pomyślne wylanie fundamentów .

• 2 weeks później...
Przyznam szczerze, że też się zastanawiamy nad takim rozwiązaniem kuchni, ale decyzji jeszcze nie podjęliśmy, projekt dopiero zamówiony więc mamy jeszcze trochę czasu, co do zmian pewnych to poszerzamy salon o 60 cm i garaż o 40 cm, przekładamy okno dachowe w pokoju nad garażem (tak, żeby było u nas wychodziło na południe). Fajny pomysł, z tą ścianką oddzielającą toaletę, ale zastanawiam się czy pod tym skosem będzie na tyle wysoko, żeby bez problemu dojść do bidetu? nasz Wygodny powstanie w Małopolsce, ale dopiero we wrześniu 2011 (niestety takie terminy mają budowlańcy). Póki co papiery :-) Pakamo na jakim jesteście etapie?

Etap papierkowy mamy już za sobą. Jeśli pogoda pozwoli ruszymy w tym roku z fundamentami. Jeśli chodzi o rozwiązenie w górnej łazience to narazie takie moje wariacje ;)

Ściana kolankowa będzie podwyższona więc być może będzie możliwa realizacja takiego rozwiązania, ale to się jeszcze pomyśli...

PESMMiS a Ty gdzie budujesz? Fundamenty już wylane?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

czesc

Zastanawiamy się również nad tym projektem, przed nami jeszcze przepisanie działki i dopiero zbieranie papierów na pozwolenie na budowę,

ktoś wie jaki będzie koszt budowy czy będzie się pokrywał w tym co jest w kosztach?

Chce mieć wentylacje mechaniczną w domu czy ktoś też planuje.

Bardzo proszę o opis budowy i zdjęcia z chęcią będę śledzić wątek

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam wszystkich po krótkiej nieobecności na forum;) Widzę, że nie tylko ja miałam "ciche dni". Ogólnie coś mało piszecie...

Domyślam się ze spowodowanie jest to zastojem z podowów każdemu wiadomych.... zima :/ No nic, trzeba przeżyć... Byle do wiosny ;)

My w tym roku zalaliśmy fundamenty, zakupiliśmy materiał budowlany (budujemy z Maxa 220). Wczesną wiosną ruszamy dalej, poziom zero i resztę. Zamierzamy postawić i przykryć naszego Wygodniaka :) Także jakieś fotki to dopiero w następnym roku.

A co dobrego u Was słychać?

Pozdrawiam :)

Witam

Zastanawiamy się również z żoną nad tym projektem, może ktoś napisać ile go wyniósł stan surowy zamknięty i jakich materiałów użył??

My jeżeli się zdecydujemy to bedziemy budować systemem gospodarczym i przydało by się porównanie, ale przed nami jeszcze długa droga. Także jak ktoś ma stan surowy zamknięty to niech opisze co i ile kosztowało pozdrawiam

• 4 months później...

Witam po dłuższej nieobecności ;)

Co u Was słychać Wygodniaki? ;) PESSMiS, akola jak postępy u Was? My na razie mamy tylko parter i strop, ale i tak sie cieszę, że w końcu ruszyliśmy i juz mogę się przechadzać po pokojach ;)

Pozdrawiam i czekam na jakieś posty bo cicho tu cos, oj cicho ... :(