Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C211 WYGODNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WITAM

Widzę, że grono WYGODNIAKÓW powiększa się. Niebawem chcemy rozpocząć budowę.PESMMiS gratuluję tempa. Chcemy również zainstalować odkurzacz centralny-ile montowałeś gniazd? Zastanawiamy się też nad częściowym zabudowaniem kuchni-może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły? Pozdrawiam

Mam jedno gniazdo w wiatrołapie (automatyczna szufelka), jedno w przedpokoju, na słupie między salonem a klatką schodową, w kuchni vroom, i na piętrze 2 gniazda, I jeszcze jedno w garażu przy bramie. Kuchnię zostawiam tak jak jest, bo nie zabuduję jej od strony salonu, bo lada itd, a od strony wejścia, bo łatwiej z zakupami.

Witaj Jowa,

mi też niezbyt odpowiadala dlatego zamiast barku zrobilismy sciane. Kuchnia jest przez to może mniejsza, ale za to "półotwarta". W którymś z wcześniejszych postów zamiescilam rzut parteru po zmianie, wiec mozesz podejrzeć jak to mniej wiecej wygląda.

Pozdrawiam :)

JOWA, a co ze światłem? Okno nie jest zbyt duże w kuchni.

Szafki mogą być wiszące i .... w ladzie. Wystarczy zrobić dojście do lady z dwóch stron i mamy zagospodarowaną całą jej przestrzeń, z bardzo dobrym dojściem do każdej przechowywanej tam rzeczy.

Osobiście nie widzę tej kuchni zamkniętej. A wiem co mówię, bo praktycznie widzę ją każdego dnia :). To jednak jest sprawa indywidualna. Ciekawe, że nikt nie zwraca uwagi na łazienkę na parterze. To dopiero jest kiszka. Gdybym mógł cofnąć czas, to bym ją poszerzył. O trochę, ale jak się zamontuje umywalkę np. głęboką na 46 cm (jedna z mniejszych), to ile zostaje miejsca na przejście?

Przyłączam się do grupy osób, które wybrały Wygodnego spośród tysięcy innych i witam Wszystkich serdecznie :)

Dopasowanie domu na nasza dzialkę okazało sie sporym wyzwaniem. Szeroka na 22 metry, wjazd od południa, i piękny widok na północ. Salon w Wygodnym łączy u nas północ( ładny widok) z południem (światło).

Nasze pomysły na adaptację: Przenosimy drzwi tarasowe na elewację frontową, a w miejsce tarasowych robimy dwa okna symetrycznie rozłożone względem drzwi balkonowych na piętrze. Chcemy również powiększyć kuchnię kosztem holu i zlikwidować kawałek scianki, która "wcina się " w kuchnię z prawej strony. Wejscie do kuchni przeniesiemy od strony schodów. Kuchnia zyska tym samym bardziej regularny kształt i troszkę więcej przestrzeni. Na piętrze zamarzyły nam się dzrzwi balkonowe w pokoju nad garażem (bez balkonu, tylko barierka). Ponadto podnosimy ściankę kolankową o dwa bloczki i zmieniamy strop na monolityczny.

Mamy dylemat w kwestii wyboru materiału na ściany. Porotherm czy beton komórkowy h+h? Po konsultacjach w składach budowlanych mamy mętlik w głowie i sami juz nie wiemy co wybrać. Może macie jakieś przemyślenia/doswiadczenia?

• 2 weeks później...
Ściankę kolankową podnieśliśmy do 104,5.

Pytanie do PESMMiS: Napisaleś, ze sciane kolankowa powdwyzszyliscie do 104,5. Z czego budujecie i ile pustakow na wysokosc mieliscie (4 czy 5) zeby uzyskac taka wysokość. Jak dom wyglada w podwyzszona sciana kolankowa? Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Edytowane przez pakamo

Budowałem z Edera i Purotermu. Eder dużo lepszy. Nie wiem ile pustaków. Nie liczyłem. Jak będę na budowie, to sprawdzę. Ewentualnie na zdjęciach, jak mnie syn dopuści do kompa, w których je przechowuję. Dom wygląda świetnie. Mimo to, uważam, że kolankowa jeszcze za niska (łazienka na piętrze :( ). Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
Mam pytanie-czy ściana kolankowa we wszystkich pomieszczeniach jest jednakowej wysokości. Chodzi o ścianę w łazience i w pokoju nad salonem.Czy w projekcie nie ma błędu. Nie za bardzo widzę uzyskanie jednolitej tylnej połaci dachowej przy równych ściankach. Czy ściany kolankowe w pokoju nad garażem są jednakowej wysokości? Edytowane przez JOWA

Mam pytanie-czy ściana kolankowa we wszystkich pomieszczeniach jest jednakowej wysokości. Chodzi o ścianę w łazience i w pokoju nad salonem.

Ściany kolankowe są różnej wysokości.W pokojach nad salonem, w schowku i pokoju nad wiatrołapem jedna wysokość; w łazience, w pokoju nad garażem druga wysokość.

Czy ściany kolankowe w pokoju nad garażem są jednakowej wysokości?

Tak. W projekcie nie ma tu w ogóle ściany kolankowej, murłata jest położona na wieńcu pierwszego stropu. My trochę podnieśliśmy, więc jest inaczej (jest ściana kolankowa).

Do najnowszego katalogu Murator "Jesień/Zima 2011-2012" dołączana jest płyta z programem do meblowania.http://projekty.muratordom.pl/promocje.htm

Wśród opracowanych projektów znajduje się również "Wygodny - Murator C211".

W wybranym domu mogą Państwo „zabawić się” w stylistę wnętrz i korzystając z bazy ponad 120 mebli tworzyć własne aranżacje wszystkich pomieszczeń na każdej kondygnacji.

Program uwzględnia także wysokość poszczególnych pomieszczeń, co daje możliwość oceny min. wysokości na poddaszu. Można zmieniać układ ścianek działowych – ścianki działowe można usunąć, a nowe dodać. Zapraszamy do meblowania :)