wowa50 17.04.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 miki121- i to właśnie miałem na myśli pisząc o garażu...ale jeżeli trza będzie przebić się na zewnątrz to też chyba niezbyt wielki problem.Dzięki za linka z rurami połączeniowymi- a może masz jakiegoś dobrego i taniego instalatora? też mieszkam w okolicy Bielska? ile w ogóle może wynieść koszt podłączenia?Compi- sorry ale dalej nie bardzo rozumiem idei połączenia ZIMOWEGO pompy z kotłem....ale jak wspomniałem jestem dyletantem...PC chcę podpiąć do wolnej drugiej wężownicy a pierwsza jest podpięta do układu CO który ogrzewam kotłem na węgiel-więc myślałem,że zimą po prostu PC trza wyłączyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 17.04.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Czy nie można do takiej PC do CWU stojącej w piwnicy podłączyć rurę od GWC rurowego ? Ciekawe jaka długa musiałaby być, aby zbytnio nie schładzać gruntu. Zresztą ile razy dziennie włącza sie taka PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.04.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 ..... Compi- sorry ale dalej nie bardzo rozumiem idei połączenia ZIMOWEGO pompy z kotłem....ale jak wspomniałem jestem dyletantem...PC chcę podpiąć do wolnej drugiej wężownicy a pierwsza jest podpięta do układu CO który ogrzewam kotłem na węgiel-więc myślałem,że zimą po prostu PC trza wyłączyć.... Sory, ubzdurałem sobie, że Twoja wybrana PCWU ma swój zasobnik, a tak nie jest(Hawalex). Ja mam z zasobnikiem i wolną wężownicą w tymże zasobniku. Tak to jest gdy się myśli tylko wg własnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.04.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja mam z zasobnikiem i wolną wężownicą w tymże zasobniku. Zastanawiam się czy w tym roku nie kupić PC na lato do CWU . Jeżeli to koszty na powiedzmy 4 osoby to 2,35 x 4 osoby =9,4 m3 x około 10zł/m3 podgrzanie =94zł miesięcznie za prąd . Zdaję sobie sprawę że inwestycja podraża te koszty bo trzeba wydać jeszcze przynajmniej 6000 zł na urządzenie z zasobnikiem 300l . Urządzenie również nie będzie działać w nieskończoność bo powiedzmy 12-15lat w sezonie letnim max 5 m-cy czyli 75m-cy w ciągu swojego żywota. to daje 80 zł miesięcznie + koszty wytworzenia wody 94 zł na m-c ogólnie 174 zł miesięcznie za 13m3/4 osoby wody do 35*C ????? Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.04.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dolicz wygrzewanie wody prądem raz na tydzień do 70 stopni i będzie prawie zicher. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.04.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dolicz wygrzewanie wody prądem raz na tydzień do 70 stopni i będzie prawie zicher. Ile było przypadków zakażenia legionellą w polsce jak nie odkażano zasobników cwu (a były wykonane w troche innej technologii) Ja słyszałem ,że dośzlo do zakażenia kilku emerytów na zjeździe legionistów ,ale woda nie był chlorowana i z własnego ujecia. Nie warto przesadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.04.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Dolicz wygrzewanie wody prądem raz na tydzień do 70 stopni i będzie prawie zicher. Co tydzień to chyba za często raz w miesiącu nie wystarczy ? A martwi mnie jeszcze ta temperatura 35*C to praktycznie będzie szła sama woda z zasobnika bez mieszania zimnej z sieci . według tego wyliczenia 1 osoba dziennie potrzebuje 105 litrów x 4 osoby to 420 litrów a zasobnik niecałe 300 L Mam jeszcze pompkę grawitacyjną CWU. Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.04.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Mam zasobnik 200l i przy czterech praktycznie dorosłych osobach wody nigdy nie zabrakło. Jednak przy czterech pod rząd i biorących gorącą kąpiel z pełną wanną być może będzie niedobór. I 35 stopni to mało. Wg mnie 43, a latem podkręcę do 46. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Latem częściej wybieramy chłodniejszą kąpiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.04.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Eeee, masz inną żonę i syna najwidoczniej. Moi uwielbiają ukropek o każdej porze roku. Niestety teraz przy PC zimowe zagrzewanie jej do boju jest kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Ja latem uwielbiam chłodny prysznic:). Moja niekoniecznie. A synowi to obojętne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Tak na marginesie. Jaką temperaturę wody macie w swoich wannach? Ja ostatnio się zdziwiłem. Nalałem w moim mniemaniu wrzątek, ledwo wlazłem do wanny. Zgadnijcie ile stopni miała woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.04.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Mi pasuje taka jaką mam teraz. Przy wyższej odczuwam dyskomfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Mi pasuje taka jaką mam teraz. Przy wyższej odczuwam dyskomfort. A jaką masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.04.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Temperatura wody to 43 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Temperatura wody to 43 stopnie. Zapomnij Jestem absolutnie pewien, że do takiej nie wejdziesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Tak na marginesie. Jaką temperaturę wody macie w swoich wannach? Ja ostatnio się zdziwiłem. Nalałem w moim mniemaniu wrzątek, ledwo wlazłem do wanny. Zgadnijcie ile stopni miała woda? 42* ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 42* ...? Miałem taki wrzątek, że zajęło mi kilka minut zanim się przyzwyczaiłem i się całkowicie zanurzyłem. Woda miała... 40*C ! Też byłem zdziwiony:) Przekonajcie się sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Miałem taki wrzątek, że zajęło mi kilka minut zanim się przyzwyczaiłem i się całkowicie zanurzyłem. Woda miała... 40*C ! Też byłem zdziwiony:) Przekonajcie się sami. musiałeś być mocno wyziębiony ... (ale to normalka przy rześkich klimatach ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 19.04.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 u mnie minimum 42 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts