Monika1203 04.10.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Witam! Niedługo staniemy przed wyborem pompy ciepła do CWU ,stąd pytanie do osób zorientowanych: ile powinna kosztować dobrej jakości pompa a jaka będzie różnica w cenie za markową pompę. Proszę rownież o wskazanie na konkretnych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.10.2012 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Uogólnianie nie jest najlepszą cechą Naprzykład NIBE albo Atlantic nie brendują swoich produktów tylko je produkują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.10.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Można kupić WOLFA w cenie katalogowej i na Allegro .Sytuacja będzie podobna. Czy ta z Allegro będzie bardziej Chińska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.10.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Uogólnianie nie jest najlepszą cechą Naprzykład NIBE albo Atlantic nie brendują swoich produktów tylko je produkują A nie tak dawno sam pisałeś że nowe Atlantici mają jakieś tam części z zdaje się Tajlandji.Produkują je sami , czy może składają z części w większości produkowanych całkiem gdzie indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 05.10.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 witam odświeżam wątek, ponieważ po sezonie grzewczym pomp cwu mogę stwierdzić, że moja pompa pobiera nienaturalnie dużo prądu jak na zużycie wody (2 osoby - około 300kwh / miesiąc) Moja pompa (Hewalex) pobiera mi (średnia z ponad 6 miesięcy) 2,4kWh/dobę. W tym cotygodniowa antylegionella (pochłania ok 3-4kWh). Cyrkulacja hula prawie non stop. 4 osoby w rodzinie. Wychodzi więc 75kWh/miesiąc czyli 45zł... Mierzyłem takim gniazdkowym wiele urządzeń w domu i mi się wszytko zgadzało z danymi z ich tabliczek znamionowych. Ponadto - jak włączyłem pompę to zauważyłem na liczniku głównym wzrost właśnie o mniej więcej 2-3kWh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 05.10.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 ta Lagionella to aż co tydzień trzeba robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 ta Lagionella to aż co tydzień trzeba robić? Czy to jest jakiś dramat przegrzać grzałką raz w tygodniu z 50 do 60 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.10.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Liwko, temperatura 53-55*C jedynie inhibuje Legionelle (przestaje sie mnozyc chwilowo) i to po ok 60 min. Takie grzanie nawet do 60*C wcale nie gwarantuje skutecznosci dezynfekcji termicznej. Powinienes grzac zbiornik do ponad 70*C (75*C zalecaja przepisy) i tozliwie w calej objetosci. Inaczej szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Przy 60 stopniach Legionella ginie!!! Tylko trwa to dłużej niż przy 70!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 05.10.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 ja się pytam, po co to tak często robić? Raz w miesiącu nie styknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 ja się pytam, po co to tak często robić? Raz w miesiącu nie styknie? Może tak, a może nie. Ale lepiej zapobiegać niż leczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.10.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Zrob 1x raz w miesiacu do 75*C zamiast 4x do 60*C. Na pewno bedzie skuteczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Zrob 1x raz w miesiacu do 75*C zamiast 4x do 60*C. Na pewno bedzie skuteczniej bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.10.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 bzdura Druga reka Ci tez wysiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Druga reka Ci tez wysiada? Pyxis, nie masz na to żadnych dowodów, a nie przeszkadza ci to ferować wyroki. Legionella ginie przy 60 stopniach, czy to ci się podoba czy nie. Chcesz to nawet przegrzewaj wodę do 110 stopni raz na rok, ja przegrzewam raz w tygodniu do 60. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 05.10.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Liwko a czy po podgrzaniu wody w zbiorniku do wysokiej temperatury, puszczasz ją w obieg przez prysznic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Liwko a czy po podgrzaniu wody w zbiorniku do wysokiej temperatury, puszczasz ją w obieg przez prysznic? Tak, baterie mam z termostatem, więc nie problem. Trzeba tylko uważać przy wannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.10.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Pyxis, nie masz na to żadnych dowodów, a nie przeszkadza ci to ferować wyroki. Legionella ginie przy 60 stopniach, czy to ci się podoba czy nie. Chcesz to nawet przegrzewaj wodę do 110 stopni raz na rok, ja przegrzewam raz w tygodniu do 60. pzdr OK. Ale argument, ze "moja mojszosc jest najmojsza" to argument slaby. Jesli bedziesz mial faktycznie infekcje instalacji, to temperatura 60*C NIE zdezynfekujesz jej termicznie. I to jest fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 OK. Ale argument, ze "moja mojszosc jest najmojsza" to argument slaby. Jesli bedziesz mial faktycznie infekcje instalacji, to temperatura 60*C NIE zdezynfekujesz jej termicznie. I to jest fakt. Dobrze Pyxis, dobrze. Nie mam zamiaru rozwijać z tobą dyskusji, do granic tej o czyszczeniu kanałów wentylacji mechanicznej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.10.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) Tez jestem za tym. JA grzeje do 70+, ty grzejesz do 60*C. Obaj mamy dobre samopoczucie. BTW: Polecam http://pl.wikipedia.org/wiki/Legionella Edytowane 5 Października 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts