miki121 06.10.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Liwko zajmuje się przede wszystkim Atlatniciem. Wiem że w NIBE, DANFOSSIE, WOLF-ie też tak jest Co do polskich gruntówek to szczerze mówiąc nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 (edytowane) Czy ja musze sie odnoscic do kazdej bzdury. Cos gdzies dzwonili, ale Jani nie wie dokladnie gdzie. Te rzeczone 6 dni, to sredni okres inkubacji bakteri w ludzkim organizmie (3-10 dni) w przypadku zakazenia tymi bakteriami. Nie ma nic wspolnego z namnazaniem sie ich w instalacjach. To po ilu dniach namnażają się w instalacji w przypadku wystąpienia korzystnych ku temu warunków ? (takich jak w zasobniku na CWU) Bo wiesz, jeśłi czytam, że: " Do wzrostu niezbędne są: wysokie stężenie dwutlenku węgla (2,5-5%) i wysoka wilgotność, ale nawet w optymalnych warunkach wzrost trwa 2-6 dni." to nie bardzo mi to wygląda na okres inkubacji w organiźmie, tylko o wzrost w wodzie... Edytowane 6 Października 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Liwko zajmuje się przede wszystkim Atlatniciem. Wiem że w NIBE, DANFOSSIE, WOLF-ie też tak jest Co do polskich gruntówek to szczerze mówiąc nie wiem. Też mają. Ten program to żadne fajerwerki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.10.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Wiem. Ale rozwiązuje dużo problemów użytkowników pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 To po ilu dniach namnażają się w instalacji w przypadku wystąpienia korzystnych ku temu warunków ? (takich jak w zasobniku na CWU) Bo wiesz, jeśłi czytam, że: " Do wzrostu niezbędne są: wysokie stężenie dwutlenku węgla (2,5-5%) i wysoka wilgotność, ale nawet w optymalnych warunkach wzrost trwa 2-6 dni." to nie bardzo mi to wygląda na okres inkubacji w organiźmie, tylko o wzrost w wodzie... Hm... ogolne pojecie "wzrost" moze oznaczac np. podwojenie sie wielkosci kolonii albo zakonczenie fazy adaptacyjnej i rozpoczecie podzialow. Nie wiem co przez to dokladnie wikipedysta rozumial. Ja doczytalem na stronach sprzedawcow generatorow dwutlenku chloru, ktorzy "strasza", ze po dezynfekcji termicznej woda o temperaturze powyzej 70*C kolonia moze sie odbudowac po okresie 30-60 dni. Uznalem, ze przedstawiaja wygodna dla siebie, a pesymistyczna dla uzytkownikow wersje kolonizacji. Dodam, ze moje dzialania w tej kwestii poki co maja charakter prewencyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.10.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 To ile tego czasu potrzebują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Co ja wrozka? U siebie zalozylem, ze poki co minimum 1x w miesiacu bede robil dezynfekcje termiczna (w wersji skutecznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.10.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 A ja wróżę, że kilka sztuk pozostanie i misterny plan w ..... A tak na poważnie to chyba sam widzisz, że to się kupy nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Co? Dezynfekcja czy Swiat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.10.2012 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Nie widzisz dziur w swoim procesie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.10.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) To zapytam wprost: I co z tego?? Wnioski możesz sam wyciągnąć ,chyba już jesteś na tyle duży ,żeby samodzielnie myśleć . Dodam jeszcze że nie używam też anody magnezowej . Edytowane 7 Października 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Nie widzisz dziur w swoim procesie? Nie za mocno. Zauwaz ze ja w miare "starzenia" sie instalacji moge zwiekszyc czestotliwosc dezynfekcji. To nie jest zreszta istota dyskusji. Istota jest to, ze grzanie baniaka do 60*C g...wno daje (no moze poza dobrym samopoczuciem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Wnioski możesz sam wyciągnąć ,chyba już jesteś na tyle duży ,żeby samodzielnie myśleć . Niestety nie potrafie wyciagnac wnioskow z tego co napisales. Bardzo prosze Cie o pomoc i przedstawienie ich. BTW: Fakt: Mam kolege ktory odwaznie jezdzi juz ponad 10 lat motocyklem i sie nie zabil. Wniosek: Motocyklisci sa niesmiertelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.10.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Pixis jakiej pojemności masz zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.10.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Niestety nie potrafie wyciagnac wnioskow z tego co napisales. Bardzo prosze Cie o pomoc i przedstawienie ich. BTW: Fakt: Mam kolege ktory odwaznie jezdzi juz ponad 10 lat motocyklem i sie nie zabil. Wniosek: Motocyklisci sa niesmiertelni. Wnioskując z tego co wypisujesz nie jestem w stanie Ci wytłumaczyć .Może ten kolega "motocyklista" niech to zrobi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Dodam jeszcze że nie używam też anody magnezowej . A pro po. Mam dwa zbiorniki z mamką po 120l każdy. Jeden jest odwrócony względem drugiego. Po trzech latach postanowiłem wymienić anody. Z jednej strony nie było problemu i wymieniłem niemal zżartą na maksa anodę, za to z drugiej przeszkadzała mi ściana. Ale, wysunąłem ją do połowy i okazało się, że jest tylko delikatnie tknięta więc dokręciłem ją z powrotem. Nie pamiętam czy ta mocniej zżarta była na dole czy u góry, ale czy mogę wymieniać co trzy lata tylko tą jedną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Pixis jakiej pojemności masz zbiornik? Za duzy, 300litrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.10.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 niemieckie normy przewidują wygrzewanie zbiorników dopiero od 400 l.nasi ustawodawcy jak zwykle wyszli przed szereg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Wnioskując z tego co wypisujesz nie jestem w stanie Ci wytłumaczyć .Może ten kolega "motocyklista" niech to zrobi . Moze twoje "wnioskowanie" w obu przypadkach jest niekoniecznie sensowne? Zbierz sie na odwage, skup sie i napisz: Do jakich wnioskow powinienem dojsc po Twoim poscie (do jakich Ty doszedles) Powtarzam więc . W ciągu 7 lat użytkowania zasobnika CWU przegrzałem go kilka razy do temperatury 70 - 80 st C ale przypadkowo. Cały czas pracuje na średniej temp. 45 st.C Jako, ze powtorzyles to az dwukrotnie, uznales ze to sprawa wazna dl dyskusji. Licze wiec, ze nie bedziesz robil dziecinnych wykretow i napiszesz wprost swoje wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 niemieckie normy przewidują wygrzewanie zbiorników dopiero od 400 l. nasi ustawodawcy jak zwykle wyszli przed szereg Nasze przepisy natomiast nic nie mowia o instalacjach w domach takich jak nasze. Mozemy miec i 1m3 cieplej wody odstalej przez miesiac i sie w niej pluskac w "dzakuzi". Tylko czy to aby rozsadne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts