Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrze woda TYLKO do cwu

marcin-r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety nie znam nikogo w mojej okolicy kto uzywa PCi do grzania CWU. Ci co maja piece grzeja codziennie wode do temperatur, ktore moga zdezynfekowac termicznie instalacje.Ze tak sie wyraze: u nich ten problem praktycznie nie istnieje.

Zeby bylo jasne: Mysle, ze wiekszosc osob ktore nie robia dezynfekcji w sposob gwarantujacy jej skutecznosc, robi to nieswiadomie z czystej li tylko niewiedzy. Maja jakis tam program w urzadzeniu i sa swiecie przekonani o jego skutecznosci. Jeszcze ze 15-20 lat w stecz na slowo "legionella" mial bys skojarzenia z filmem wojennym. :-)

Myślę, że powinieneś się przerzucić na jakiegoś śmieciucha. Nie wierzę, że kogoś do tego namawiam, ale tak będzie lepiej, dla nas i dla ciebie.

Widze, ze znowu przechodzisz na "uproszczony tryb myslenia".

BTW:Pisz prosze w swoim imieniu, bo odnosze nieodparte wrazenie, ze uzywajac liczby mnogiej desperacko szukasz "poparcia" (no chyba ze to pluaris majestatis). Tylko wtedy czujesz sie nieco pewniej? ;)

Może warto wrzucić jakiś nowy wątek do tej błyskotliwej dyskusji? O bakterii wiemy już chyba wszystko :lol2:
To może ja się odważe ! Dostałam propozcję od lokalnych firm, na którą z nich zwrócić uwagę?

http://www.aristonheating.pl/products/pompy_detail.php?id_prod=71&part=charakterystyka

http://www.stiebel-eltron.pl/produkty/pompy_ciepla_powietrze_woda/wwk_300

• 3 weeks później...

Właśnie! Popieram głos Zet_Zet -Bakteriom już mówimy stanowcze NIE !!!

Chociaż przyznaję iż momentami nieźle się uśmiałem- niektórzy forumowicze oprócz konkretnej wiedzy posiadają niezłe poczucie humoru i "lekkość pióra" -gratulacje!

Ale do rzeczy: Parę miesięcy temu zachęcony lekturą tego forum nabyłem PC firmy Hewalex(HEWALEX Powietrzna Pompa Ciepła PCWU 3,8 do C.W.U) i po początkowych perturbacjach z ustawieniem godzin jej pracy (problem rozwiązałem posiłkując się radami forumowiczów) jestem z niej bardzo zadowolony! Pracowała przeważnie w taniej taryfie (godz 13-15)a w razie zwiększonego zużycia wody włączało się ją i tej droższej....w każdym bądź razie się sprawdziła-i o to chodziło!

A teraz pytanie- jak mam ją zostawić na okres zimowy? Bo teraz grzanie wody użytkowej przejął piec CO. Pompa umieszczona jest w garażu gdzie temperatura nie spada na pewno poniżej 0 C.

Czy wystarczy po prostu odłączyć ją z sieci,zamknąć zawory i zatkać wlot zimnego powietrza?

Ja nie odłączam jej od sieci. W sezonie grzewczym pompa pełni rolę normalnego bojlera i na panelu widzę dokładnie temperaturę wody. Oczywiście zakręciłem wlot zimnego powietrza z zewnątrz, podkręciłem termozawór przy wlocie do pompy na 50 stopni oraz zakręciłem zawór odprowadzający na zewnątrz kondensat z pompy. Wszystko wg. zaleceń instalatora. Gdzieś w marcu wszystko przestawię w drugą stronę i znów uruchomię pompę na taniej taryfie :D

wowa50

Warto zadbać o pompę obiegową GZ znajdującą się w PC. Jeśli nie będzie uruchamiana przez dłuższy czas, to jej wirnik może zostać zablokowany.

Rozsądnie zatem będzie pozwolić jej popracować przez chwilę np. raz/miesiąc.

Wystarczy załączyć PC ręcznie [wystartuje wentylator i obiegówka] i wyłączyć zanim [po kilkudziesięciu sekundach] ruszy sprężarka.

wowa50

Warto zadbać o pompę obiegową GZ znajdującą się w PC. Jeśli nie będzie uruchamiana przez dłuższy czas, to jej wirnik może zostać zablokowany.

Rozsądnie zatem będzie pozwolić jej popracować przez chwilę np. raz/miesiąc.

Wystarczy załączyć PC ręcznie [wystartuje wentylator i obiegówka] i wyłączyć zanim [po kilkudziesięciu sekundach] ruszy sprężarka.

Dzięki Zigobar za podpowiedź- tylko dalej jestem głupi-bo w takim razie pomiędzy tymi miesięcznymi załączeniami to mam odłączyć zasilanie,zamknąć dopływ zewnętrznego powietrza i zawory cyrkulacji wody? Bo inaczej pompa będzie się załączała o godz.13 gdy temp w bojlerze nie przekroczy 50 C.