Pyxis 08.10.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Tu chodzi o biologie tej bakterii. Pobozne zyczenia jej nie zmienia. Jani ma to nawet dobrze ujete w swojej stopce, ale sie do tego niestety nie stosuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 08.10.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Teraz pytanie: ile osób znasz, które robią tak jak Ty zamierzasz? Odpowiedź pozwoli ustalić skale potencjalnej epidemii ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Niestety nie znam nikogo w mojej okolicy kto uzywa PCi do grzania CWU. Ci co maja piece grzeja codziennie wode do temperatur, ktore moga zdezynfekowac termicznie instalacje.Ze tak sie wyraze: u nich ten problem praktycznie nie istnieje. Zeby bylo jasne: Mysle, ze wiekszosc osob ktore nie robia dezynfekcji w sposob gwarantujacy jej skutecznosc, robi to nieswiadomie z czystej li tylko niewiedzy. Maja jakis tam program w urzadzeniu i sa swiecie przekonani o jego skutecznosci. Jeszcze ze 15-20 lat w stecz na slowo "legionella" mial bys skojarzenia z filmem wojennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Myślę, że powinieneś się przerzucić na jakiegoś śmieciucha. Nie wierzę, że kogoś do tego namawiam, ale tak będzie lepiej, dla nas i dla ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Myślę, że powinieneś się przerzucić na jakiegoś śmieciucha. Nie wierzę, że kogoś do tego namawiam, ale tak będzie lepiej, dla nas i dla ciebie. Widze, ze znowu przechodzisz na "uproszczony tryb myslenia". BTW:Pisz prosze w swoim imieniu, bo odnosze nieodparte wrazenie, ze uzywajac liczby mnogiej desperacko szukasz "poparcia" (no chyba ze to pluaris majestatis). Tylko wtedy czujesz sie nieco pewniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Ale mi poszło w pięty Pyxis. Przegrałem, wycofuje się z dalszej dyskusji. Jesteś wielki o Pyxisie:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Ale mi poszło w pięty Pyxis. Przegrałem, wycofuje się z dalszej dyskusji. Jesteś wielki o Pyxisie:wave: Sorki, ale nie wydaej Ci sie to nieco zenujace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Bynajmniej, mój ty guru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Bynajmniej, mój ty guru. http://www.youtube.com/watch?v=2PfRha4u89w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.10.2012 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 i to by było na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Tak jako "epilog": Jesli kogos interesuje, prosze zerknac na to opracowanie. Sa podane temperatury i pomyslowe rozwiazania Szpital Uniwersytecki Großhadern, w Monachium http://szkut.com/dom/AquaProtec.pdf Edytowane 9 Października 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet_zet 09.10.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Dawno tu nie zaglądałem Może warto wrzucić jakiś nowy wątek do tej błyskotliwej dyskusji? O bakterii wiemy już chyba wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1203 10.10.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Może warto wrzucić jakiś nowy wątek do tej błyskotliwej dyskusji? O bakterii wiemy już chyba wszystko To może ja się odważe ! Dostałam propozcję od lokalnych firm, na którą z nich zwrócić uwagę? http://www.aristonheating.pl/products/pompy_detail.php?id_prod=71&part=charakterystyka http://www.stiebel-eltron.pl/produkty/pompy_ciepla_powietrze_woda/wwk_300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowa50 28.10.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Właśnie! Popieram głos Zet_Zet -Bakteriom już mówimy stanowcze NIE !!!Chociaż przyznaję iż momentami nieźle się uśmiałem- niektórzy forumowicze oprócz konkretnej wiedzy posiadają niezłe poczucie humoru i "lekkość pióra" -gratulacje!Ale do rzeczy: Parę miesięcy temu zachęcony lekturą tego forum nabyłem PC firmy Hewalex(HEWALEX Powietrzna Pompa Ciepła PCWU 3,8 do C.W.U) i po początkowych perturbacjach z ustawieniem godzin jej pracy (problem rozwiązałem posiłkując się radami forumowiczów) jestem z niej bardzo zadowolony! Pracowała przeważnie w taniej taryfie (godz 13-15)a w razie zwiększonego zużycia wody włączało się ją i tej droższej....w każdym bądź razie się sprawdziła-i o to chodziło!A teraz pytanie- jak mam ją zostawić na okres zimowy? Bo teraz grzanie wody użytkowej przejął piec CO. Pompa umieszczona jest w garażu gdzie temperatura nie spada na pewno poniżej 0 C.Czy wystarczy po prostu odłączyć ją z sieci,zamknąć zawory i zatkać wlot zimnego powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet_zet 28.10.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ja nie odłączam jej od sieci. W sezonie grzewczym pompa pełni rolę normalnego bojlera i na panelu widzę dokładnie temperaturę wody. Oczywiście zakręciłem wlot zimnego powietrza z zewnątrz, podkręciłem termozawór przy wlocie do pompy na 50 stopni oraz zakręciłem zawór odprowadzający na zewnątrz kondensat z pompy. Wszystko wg. zaleceń instalatora. Gdzieś w marcu wszystko przestawię w drugą stronę i znów uruchomię pompę na taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowa50 29.10.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Tylko,że w mojej sytuacji sprawa wygląda trochę inaczej-bojler mam osobno i pompa go tylko ogrzewa więc chyba mógłbym ją odłączyć całkowicie?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet_zet 29.10.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Masz samą pompę, bez wmontowanego zbiornika na wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 29.10.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 wowa50Warto zadbać o pompę obiegową GZ znajdującą się w PC. Jeśli nie będzie uruchamiana przez dłuższy czas, to jej wirnik może zostać zablokowany.Rozsądnie zatem będzie pozwolić jej popracować przez chwilę np. raz/miesiąc. Wystarczy załączyć PC ręcznie [wystartuje wentylator i obiegówka] i wyłączyć zanim [po kilkudziesięciu sekundach] ruszy sprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowa50 29.10.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Masz samą pompę, bez wmontowanego zbiornika na wodę? No tak właśnie- jak wcześniej pisałem-to jest Hewalex,bardzo fajna pompka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowa50 29.10.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 wowa50 Warto zadbać o pompę obiegową GZ znajdującą się w PC. Jeśli nie będzie uruchamiana przez dłuższy czas, to jej wirnik może zostać zablokowany. Rozsądnie zatem będzie pozwolić jej popracować przez chwilę np. raz/miesiąc. Wystarczy załączyć PC ręcznie [wystartuje wentylator i obiegówka] i wyłączyć zanim [po kilkudziesięciu sekundach] ruszy sprężarka. Dzięki Zigobar za podpowiedź- tylko dalej jestem głupi-bo w takim razie pomiędzy tymi miesięcznymi załączeniami to mam odłączyć zasilanie,zamknąć dopływ zewnętrznego powietrza i zawory cyrkulacji wody? Bo inaczej pompa będzie się załączała o godz.13 gdy temp w bojlerze nie przekroczy 50 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts