zet_zet 31.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Dzięki Zigobar za podpowiedź- tylko dalej jestem głupi-bo w takim razie pomiędzy tymi miesięcznymi załączeniami to mam odłączyć zasilanie,zamknąć dopływ zewnętrznego powietrza i zawory cyrkulacji wody? Bo inaczej pompa będzie się załączała o godz.13 gdy temp w bojlerze nie przekroczy 50 C. Możesz wyłączyć załączanie automatyczne i wtedy nic się nie uruchomi. Chyba, że - jak pisze Zigobar - włączysz PC ręcznie (o dowolnej porze) i właśnie wtedy dasz wentylatorowi trochę popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 31.10.2012 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 wowa50Dokładnie tak. Kolejność również prawidłowa:- odłączasz zasilanie PC- blokujesz przepływ powietrza i wody [wystarczy ją zablokować jednym zaworem] Przywracając układ do pracy:- odblokowujesz przepływy- sprawdzasz co zrobiłeś- załączasz zasilanie PC Postępując zawsze w ten sam sposób minimalizujesz możliwość wystąpienia pomyłki, a w efekcie - stanu awaryjnego PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowa50 01.11.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 No! Dzięki panowie Zigobar i Zet_zet za wyczerpujące instrukcje -myślę,że sobie teraz poradzę... Zdaję sobie sprawę,że obsługa jest prosta ale wolę zapytać trzy razy niż raz coś sp....ć bo trochę taka pompa kosztuje....ale jeszcze raz podkreślę,że zakup był trafiony i jestem usatysfakcjonowany z wprowadzenia takiej nowinki technologicznej pod moją strzechę!....nie mówiąc już o paru znajomych,którzy robią wielkie oczy oglądając takie "ustrojstwo"....czyli spełnia (ta pompa) także pewnego rodzaju rolę edukacyjną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sims11 26.01.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Drodzy forumowicze, użytkownicy pomp cwu. Jak w pierwszym poście zdecydowałem się na założenie pompy cwu do grzania po sezonie. Temat troszkę się rozjechał i minęło trochę czasu od założenia stad moja prośba: Czy moglibyście drodzy użytkownicy odpowiedzieć na kilka pytań? 1. Jaką pompę użytkujesz (producent, model)? 2. Czy jesteś zadowolony z jej pracy? 3. Kilka zdań komentarza. 4. Który model możecie polecić dla rodziny 2+2 Wierzę ze wasza szczera pomoc pomoże mi coś wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.01.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Przyłączam się do prośby - mam te same pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.01.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 TQD GT200(buderus po zmianie koloru obudowy i oczywiście ceny firmuje to swoim znaczkiem), 4 osoby użytkujące. Okresy letnie i przejściowe bajka. Pobór powietrza odbywa się wtedy z nieużytkowego poddasza. Zimą pobór z nieogrzewanego garażu i gdy temperatury spadają dość mocno(poniżej -10), stwierdziłem że nie ma co liczyć na to, aby w rozsądnym czasie woda została podgrzana i włączam wtedy grzałkę. Kultura pracy zostałaby oceniona przeze mnie wysoko, gdyby nie zbyt głośny wg mnie wentylator (już raz był wymieniany na gwarancji). Nie przeszkadza to bo urządzenie stoi w kotłowni, ale jednak minus jest. W sterowaniu brakuje mi ustawienia takiego priorytetu grzania, aby gdy np. teraz mamy na zewnątrz -17 stopni, a pompa ma trudności z dobiciem do zadanej temperatury 45 stopni, po godzinie włączyła się grzałka elektryczna i wspomogłaby pracę. Żywotność sprzętu wzrosłaby zapewne przy takich nastawach dość znacznie. Zastanawialiśmy się czy warto posiadać taryfę dwustrefową tylko ze względu na posiadanie pompy do CWU. Razem z pralką i zmywarką byłyby to jedyne urządzenia w domu mogące pracować w tańszej taryfie. Nie wiem czy ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Większość pomp ciepła do CWU to ten sam Chiński patent.Poszukaj jak najtańszej i to będzie bardzo dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Większość pomp ciepła do CWU to ten sam Chiński patent. Poszukaj jak najtańszej i to będzie bardzo dobry wybór. Zgadza się. Dodam że jedynie sprężarka w środku to Japonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 No nieraz to tylko naklejka z Japonii:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.01.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Nie wiem na co trafiłeś i na kogo, ja zacząłem od rozmów z serwisem, a nie od czytania folderów. Zawsze jednak możesz podać modele gdzie zastosowano takie oszustwo. Zainteresowani forumowicze będą Ci zapewne za to bardzo wdzięczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 To nie oszustwo Ale często coś co jest niby Japońskie okazuje się myślą techniczną japońską wykonaną w zakładach danego producenta w Chinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.01.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Wydaje mi się, że w tym wątku liczą się fakty. U mnie pracuje w TQD Toshiba u innych Hitachi. Komórkę mam niby szwedzko-japońską, a robiona była Chinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 No właśnie o tym mówię Myśl techniczna jest często japońska ale rączki wykonują to w Chinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.01.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Temat rzeka. Teraz pytanie czy warto kupić "chińczyka" na japońskiej myśli technicznej za 6-7 tysięcy czy "polskie" NIBETM F1245 za ponad dwadzieścia gdzie złożenie odbywa się chyba w Białymstoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Nie w Białymstoku w Szwecji w zakładach Markaryd:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.01.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 No to mój kolega coś kręci, a nowy zakład pod Suwałkami to chyba przyszłość. Nie zmienia to jednak różnic w cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Z tego co pamiętam jakieś - tańsze modele były robione ale nie dam sobie ręki uciąć które Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.01.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Meldował o składaniu właśnie pompy do CWU. A zakład już jest podobno w budowie. Trzyma się to wszystko kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 27.01.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Ja kiedyś byłem w zakładzie u nich w Szwecji i robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sims11 27.01.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Drodzy forumowicze, użytkownicy pomp cwu. Jak w pierwszym poście zdecydowałem się na założenie pompy cwu do grzania po sezonie. Temat troszkę się rozjechał i minęło trochę czasu od założenia stad moja prośba: Czy moglibyście drodzy użytkownicy odpowiedzieć na kilka pytań? 1. Jaką pompę użytkujesz (producent, model)? 2. Czy jesteś zadowolony z jej pracy? 3. Kilka zdań komentarza. 4. Który model możecie polecić dla rodziny 2+2 Wierzę ze wasza szczera pomoc pomoże mi coś wybrać GT 200 No to mamy pierwszego zadowolonego użytkownika. dziękuje proszę o więcej !! Edytowane 27 Stycznia 2013 przez Sims11 dodane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts