Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrze woda TYLKO do cwu

marcin-r

Recommended Posts

Dzięki Zigobar za podpowiedź- tylko dalej jestem głupi-bo w takim razie pomiędzy tymi miesięcznymi załączeniami to mam odłączyć zasilanie,zamknąć dopływ zewnętrznego powietrza i zawory cyrkulacji wody? Bo inaczej pompa będzie się załączała o godz.13 gdy temp w bojlerze nie przekroczy 50 C.

Możesz wyłączyć załączanie automatyczne i wtedy nic się nie uruchomi. Chyba, że - jak pisze Zigobar - włączysz PC ręcznie (o dowolnej porze) i właśnie wtedy dasz wentylatorowi trochę popracować.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wowa50

Dokładnie tak. Kolejność również prawidłowa:

- odłączasz zasilanie PC

- blokujesz przepływ powietrza i wody [wystarczy ją zablokować jednym zaworem]

Przywracając układ do pracy:

- odblokowujesz przepływy

- sprawdzasz co zrobiłeś

- załączasz zasilanie PC

Postępując zawsze w ten sam sposób minimalizujesz możliwość wystąpienia pomyłki, a w efekcie - stanu awaryjnego PC.

No! Dzięki panowie Zigobar i Zet_zet za wyczerpujące instrukcje -myślę,że sobie teraz poradzę...:)

Zdaję sobie sprawę,że obsługa jest prosta ale wolę zapytać trzy razy niż raz coś sp....ć bo trochę taka pompa kosztuje....ale jeszcze raz podkreślę,że zakup był trafiony i jestem usatysfakcjonowany z wprowadzenia takiej nowinki technologicznej pod moją strzechę!....nie mówiąc już o paru znajomych,którzy robią wielkie oczy oglądając takie "ustrojstwo"....czyli spełnia (ta pompa) także pewnego rodzaju rolę edukacyjną...:)

• 2 months później...

Drodzy forumowicze, użytkownicy pomp cwu. Jak w pierwszym poście zdecydowałem się na założenie pompy cwu do grzania po sezonie. Temat troszkę się rozjechał i minęło trochę czasu od założenia stad moja prośba: Czy moglibyście drodzy użytkownicy odpowiedzieć na kilka pytań?

1. Jaką pompę użytkujesz (producent, model)?

2. Czy jesteś zadowolony z jej pracy?

3. Kilka zdań komentarza.

4. Który model możecie polecić dla rodziny 2+2

Wierzę ze wasza szczera pomoc pomoże mi coś wybrać :)

TQD GT200(buderus po zmianie koloru obudowy i oczywiście ceny firmuje to swoim znaczkiem), 4 osoby użytkujące. Okresy letnie i przejściowe bajka. Pobór powietrza odbywa się wtedy z nieużytkowego poddasza. Zimą pobór z nieogrzewanego garażu i gdy temperatury spadają dość mocno(poniżej -10), stwierdziłem że nie ma co liczyć na to, aby w rozsądnym czasie woda została podgrzana i włączam wtedy grzałkę. Kultura pracy zostałaby oceniona przeze mnie wysoko, gdyby nie zbyt głośny wg mnie wentylator (już raz był wymieniany na gwarancji). Nie przeszkadza to bo urządzenie stoi w kotłowni, ale jednak minus jest. W sterowaniu brakuje mi ustawienia takiego priorytetu grzania, aby gdy np. teraz mamy na zewnątrz -17 stopni, a pompa ma trudności z dobiciem do zadanej temperatury 45 stopni, po godzinie włączyła się grzałka elektryczna i wspomogłaby pracę. Żywotność sprzętu wzrosłaby zapewne przy takich nastawach dość znacznie. Zastanawialiśmy się czy warto posiadać taryfę dwustrefową tylko ze względu na posiadanie pompy do CWU. Razem z pralką i zmywarką byłyby to jedyne urządzenia w domu mogące pracować w tańszej taryfie. Nie wiem czy ma to sens.

Drodzy forumowicze, użytkownicy pomp cwu. Jak w pierwszym poście zdecydowałem się na założenie pompy cwu do grzania po sezonie. Temat troszkę się rozjechał i minęło trochę czasu od założenia stad moja prośba: Czy moglibyście drodzy użytkownicy odpowiedzieć na kilka pytań?

1. Jaką pompę użytkujesz (producent, model)?

2. Czy jesteś zadowolony z jej pracy?

3. Kilka zdań komentarza.

4. Który model możecie polecić dla rodziny 2+2

Wierzę ze wasza szczera pomoc pomoże mi coś wybrać :)

GT 200

No to mamy pierwszego zadowolonego użytkownika. dziękuje proszę o więcej !! :)

Edytowane przez Sims11
dodane