SUSPENSER 07.02.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Ten galmet to model bez zbiornika. Ta skrzynka. Cena 3800 brutto. No to wolę Hewalex-a o mocy 3,8 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 07.02.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) No to wolę Hewalex-a o mocy 3,8 kW Kupujesz ? Zrobisz test w stosunku do wungla ? Ma ktoś Chigo 6kW ? Edytowane 7 Lutego 2013 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.02.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) Jeśli te 4 osoby biorą prysznic, a nie kąpiel to 200l wystarczy w zupełności. Wydaje mi się też, że jeśli takiej ilości nie wykorzystasz to pompa będzie musiała podtrzymywać temp. zbyt dużej ilości wody dla Waszych potrzeb. Edytowane 7 Lutego 2013 przez compi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 08.02.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Co autor miał na myśli nie wiem, ale podejrzewam że może to być funkcja, której u mnie brakuje, a więc komputer stwierdzając brak warunków do odpowiednio szybkiego zagrzania wody uruchamia grzałkę. Patrząc na niską moc sprężarki, wcale bym się nie zdziwił, że przy niskiej temperaturze mogłoby to trwać wiecznie. A podtrzymanie może wyglądać różnie. Możesz zatwierdzić timerem czas załączenia sprzętu, możesz również podać temperaturę wody poniżej której automatycznie ruszy ponownie praca urządzenia. Jak masz w zasobniku wężownicę to możesz to wykorzystać do solarów, do bufora z pieca CO czy co Ci tam do głowy przyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 08.02.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Kupujesz ? Zrobisz test w stosunku do wungla ? Ma ktoś Chigo 6kW ? Witam! Ja mam Chigo 4,8kW. W zeszłym roku montowałem w knajpie 6kW, model już z grzałką. Grzałka dołącza się zimą, gdy temp spada, ale zużycie wody, zapotrzebowanie w knajpie jest spore. Zbiornik ma 200l i wykonany jest z nierdzewki. Sprężarka Toshiba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 08.02.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Napisz proszę jaki ma sterownik (tygodniówka ?) . Ile średnio dziennie pożera kWh ta z knajpy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 09.02.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Podałbym Ci te dane, jednak ich nie posiadam. Musiałbym się przejechać do knajpki i spróbować opomiarować pompę. Nie wiem czy będzie się włascicielom chciało. Ale zobaczymy. W sumie mam u nich jedną zaległą kolację dla dwojga , więc się wybiorę. W najgorszym wypadku dobrze się najem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 09.02.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Podałbym Ci te dane, jednak ich nie posiadam. Musiałbym się przejechać do knajpki i spróbować opomiarować pompę. Nie wiem czy będzie się włascicielom chciało. Ale zobaczymy. W sumie mam u nich jedną zaległą kolację dla dwojga , więc się wybiorę. W najgorszym wypadku dobrze się najem Źle Cię zrozumiałem Myślałem że to Twoja pompka w Twojej knajpie Nie rób sobie kłopotu. Chciałem zobaczyć sterownik chigo, czy da się ustawić że ma grzać od 6:00 do 8:00 i np 18:00 do 21:00 od poniedziałku do piątku a w weekend ma pilnować całą dobę 45*C na bojlerze. kWh to tak chciałem porównawczo(okres letni) do wungla , ale skoro nie masz jej na co dzień to i właściciele mogą trochę kolorować rzeczywistość - w myśl zasady :"nasze jest najlepsze". pozdro adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 10.02.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Pompę Chigo mam też w domu. Mam jednak wcześniejszy model, jeszcze bez grzałki wspomagającej i o mocy 4,8kW. Podłączyłem do niej prosty licznik. Koszt prądu wychodzi od 8 do 12 pln na osobę, na miesiąc. W zasobniku utrzymuję 49C.Sterownik w niej jest bardzo prosty. Takich nastaw, jak wspomniałeś, nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 13.02.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 mój M ma taki pc gdzie można zaprogramować czas grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.02.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 mój M ma taki pc gdzie można zaprogramować czas grzania Ale ile cykli może zaprogramować? Bo jeden cykl OD DO to w większości można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 14.02.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Ale ile cykli może zaprogramować? Bo jeden cykl OD DO to w większości można. z tego co pamiętam to można zaprogramować do trzech nastawów czasowych na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.02.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 To już wystarczy do wykorzystania pompy przy liczniku dwutaryfowym. Mi pozostaje montaż timera w rozdzielni lub na gniazdku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 14.02.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 To jest najprostsza metoda. Zamontować timer na gniazdku i programować jak się chce. Koszt żaden.Mi bardziej zależy na ciągłym dostępie do ciepłej wody jak na niewielkiej oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 17.02.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 To już wystarczy do wykorzystania pompy przy liczniku dwutaryfowym. Mi pozostaje montaż timera w rozdzielni lub na gniazdku. sprawdź tylko czy ta pc ma autorestart, bo jak nie ma to taki timer może nie zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.02.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ma, zadane parametry po zaniku napięcia też pozostają. Muszą zostać, inaczej trzeba by chyba godzinę wszystko na nowo programować bo jest tego sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz siekier 25.02.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jaką PC polecicie zakładając grzanie c.w.u. jedynie poza sezonem grzewczym, musi być dodatkowa wężownica do podłączenia kotła co ( paliwo stałe), i jak najlepiej rozwiązać kwestie czerpni i wyrzutni, pompa ma stać w kotłowni w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.02.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Na lato bierz najtańszą z wężownicą. Wtedy każda ma COP wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.02.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jaką PC polecicie zakładając grzanie c.w.u. jedynie poza sezonem grzewczym, musi być dodatkowa wężownica do podłączenia kotła co ( paliwo stałe), i jak najlepiej rozwiązać kwestie czerpni i wyrzutni, pompa ma stać w kotłowni w piwnicy Mam podobne wymagania i póki co Hewalex 3,8 kW za 3 400 zł w Allegro to chyba najlepszy wybór, a jak chcesz ze zbiornikiem do podłączenia kotła CO to poszukaj takiej wersji Hewalexa. Czerpnia to kotłownia, która ma dopływ powietrza bo musi, a wyrzutnię musisz wykuć gdzieś w ścianie - najlepiej z dala od wlotu powietrza do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz siekier 27.02.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Znalazłem Hewalexa z dodatkową wężownica za 6800 na allegro, czy można znaleźć coś tańszego a godnego uwagi, i właśnie na co zwrócić szczególną uwagę ( poza COP) , jak przeglądałem kilka urządzeń to parametry techniczne mają bardzo podobne, Co to znaczy że "czerpnia to kotłownia która ma dopływ powietrza bo musi" ? kotłownia jest w piwnicy i nie ma żadnego kanału doprowadzającego powietrze, rozumiem że to powietrze musi być, czy nie trzeba kanału nawiewnego również wykuć w ścianie i powietrze zaciągnąć z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts