hydraulik_ 03.06.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 CHIGOhttp://chigo.pl/content/nowe-pompy-ciepla-chigo Cena katalogowa 7000 +vatAle za 7000 +8% vat mogę ją zamontować i dostarczyć.Ale koło Wawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.06.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 zobacz moc i porównaj z tymi zintegrowanymi.Ta ma defrost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 20.06.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Może ktoś tutaj używał urządzeń typuAriston 120 NuosIMMERGAS IMMERWATER 150LARISTON NUOS EVO SPLIT 110? Jak one się sprawdzają? Czy faktycznie są oszczędności? Czy są bardzo głośne? Czy pobierają powietrze z pomieszczenia czy z zewnątrz? (dla mnie istotne bo mam malutkie pomieszczenie gospodarcze). Stoję przed wyborem zwykły bojler elektryczny (600-800 zł) albo taka właśnie pompa (3000-3500zł). Miejsca mam nie za dużo więc duże stojące zbiorniki odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 21.06.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Kurcze wątek ma 18 stron i nikt nie zamontowanej pompy PP do CWU, żeby się wypowiedzieć jak to jest w praktyce?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.06.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Kurcze wątek ma 18 stron i nikt nie zamontowanej pompy PP do CWU, żeby się wypowiedzieć jak to jest w praktyce?.... Czekam już na dostawę mojej - mam zamówioną - gdy dotrze pochwalę się gdzie i za ile kupiłem. W innym wątku wypowiedział się instalator, który kilka takich zamontował klientom - patrz wpis #4552 : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1728-rekuperator/page228 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 23.06.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 dzięki za namiar. Zawsze to coś. A jaką konkretnie wybrałeś jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 24.06.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Czekam już na dostawę mojej - mam zamówioną - gdy dotrze pochwalę się gdzie i za ile kupiłem. W innym wątku wypowiedział się instalator, który kilka takich zamontował klientom - patrz wpis #4552 : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1728-rekuperator/page228 Zrobisz teścik zużycia "kWh na baniak (w litrach)" ? No i napisz którą pompkę zamówiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.06.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Zrobisz teścik zużycia "kWh na baniak (w litrach)" ? Dla porównania moja zagrzewa zasobnik 300l od 19-48st.C w 1h i zużywa na to 1,4kWh przy temp.20st.C na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.06.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Zrobisz teścik zużycia "kWh na baniak (w litrach)" ? No i napisz którą pompkę zamówiłeś witam pompy HEWALEX PCWU-3,8H-A3, które podłączałem w tym i ubiegłym roku do zbiorników GALMET 200l praca maksymalnie przez 2 godziny na dzień zuzycie energii średnio jak podają klienci od 2kWh do 2,6kWh wszyscy mają zamontowane watomierze (proste liczniki wpinane do gniazdka prądowego) pozdrawiam Edytowane 13 Lipca 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.06.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Przy jakiej temp zewn. ? Pytam bo się przymierzam do wykorzystania tej pompki również do suszenia i "chłodzenia" ... Jak dla mnie mogła by pracować 4-5h/d w I taryfie byle temp powietrza za pompą była w granicach 1-5*C. Mam troszkę wilgotno w piwnicy i chciałbym ją podsuszyć + ewentualnie chłód z piwnicy+chłód z pompki na reku lub za reku wpuścić ... Latem kocioł by nie pracował więc piwnica robiła by za "GWC", wlot powietrza do piwnicy (pompka sobie w piwnicy miesza, osusza i chłodzi) a reku pobiera z piwnicy. W największe upały miałem w piwnicy 12-14*C max, z reguły 10*C. Jest sens ? (chodzi o chłodek) witam u klientów ustawiam na sterowniku minimalną temperaturę pracy pompy na +5*C klient ma mozliwość ustawienia minimalnej temperatury pracy pompy nawet na -5*C (wszyscy klienci mieli zamontowany kocioł węglowy, więc przy temperaturach bliskich 0*C i tak grzeją kotłem węglowym) jeśli chodzi o pobieranie powietrza z piwnicy do systemu wentylacji, ważna jest jakość i ilość tego powietrza pompa ciepła przy grzaniu cwu bedzie pracować pewnie nie więcej niż 1-2h poza tym czasem powietrze jak będzie brane z piwnicy "szybko" będzie się ogrzewać, ograniczona kubatura, pompa ciepła będzie pobierać, np. 250m3, to policz sobie na ile wymian wystaczy tego powietrza z kotłowni, pewnie nie na długo, potem będzie zabierane powietrze bezposrednio "z pola", po kilku dniach w piwnicy będziesz miał temperaturę taką jak na zewnątrz ale najwazniejsza jest jakość tego powietrza ja osobiscie tego nigdy nie robię - ale proponuję podłączenie powietrza z pompy do trójnika z przepustnicą do systemu wentylacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.07.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Ok ja kupilem Nuos EVO 110l No to teraz czekamy na spostrzeżenia na ile starczy te 110l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.07.2013 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 1,4kWh na podgrzanie 300L o 29*C Na podgrzanie 300L o 29* potrzeba 10,1kWh. No ale kogo PC jak nie Twoja bedzie miala COP 7,2 grzejac CWU... w koncu dlatego ja kupiles Jeszcze napisz ze starcza ne ta wanne dla 3 witam ten to wstydu nie ma, łże jak pies, ładny "kwiatek" znalazłeś mitoman jakiś chyba za wikipedią: "Pseudologia, mitomania (łac. mitomania) lub też kłamstwo patologiczne, zespół Delbrücka – patologiczna skłonność do kłamania, zatajania prawdy i opowiadania zmyślonych historii, przedstawiających najczęściej opowiadającego w korzystnym świetle. Pseudologia różni się tym od zwykłego kłamstwa, że osoba opowiadająca sama nie jest w stanie oddzielić prawdy od własnej fantazji. Zespół opisał jako pierwszy Wojciech Mazurek. U dzieci mitomania bywa najczęściej zjawiskiem przejściowym i łączy się z chęcią przeżywania przygód baśniowych. Niekiedy jednak u dzieci starszych i u dorosłych spotyka się tendencję do stałego rozmijania się z rzeczywistością. Tendencja do posługiwania się kłamstwem patologicznym bywa czasem skutkiem przebytych chorób organicznych mózgu (np. zapaleń), albo też bywa zależna od wrodzonych właściwości psychopatycznych. U niektórych osób o usposobieniu histerycznym mitomania może być środkiem zwrócenia na siebie uwagi otoczenia i dodania sobie znaczenia. Motywem kłamstwa patologicznego może być próżność, niekiedy zaś chęć wyrządzenia komuś krzywdy (np. przez anonimowe oskarżenie). Mitomania może również pojawiać się jako zjawisko przejściowe np. u przestępcy, którego oskarża się o poważne przestępstwo, podczas gdy popełnił inne, dużo lżejsze. Mitomanami często są osoby o rozchwianej psychice i zmiennym nastroju, dzięki opowiadaniu rzeczy niestworzonych chcą być w centrum zainteresowania przy jednoczesnym odczuciu zaspokojenia. Na początku udaje się im to (powoduje to uzależnienie psychiczne od opowiadania rzeczy nieprawdziwych), szybko jednak są rozpoznawani przez otoczenie." pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 13.07.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 1,4kWh na podgrzanie 300L o 29*C Na podgrzanie 300L o 29* potrzeba 10,1kWh. No ale kogo PC jak nie Twoja bedzie miala COP 7,2 grzejac CWU... w koncu dlatego ja kupiles Jeszcze napisz ze starcza ne ta wanne dla 3 No już naprawdę ludzie umiaru nie mają. Czasami trzeba wiedzieć kiedy trzeba przestać fantazjować. Bajkopisarzowi Arturo z forum chciałbym zadać pytanie jakie wielu chciało zadać Macierewiczowi - "czy ty sam wierzysz w to co mówisz?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.07.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 widze że lubicie się podniecać niezdrowoi obrażać niepotrzebnie innych ja dla waszego zdrowia psychicznego to nawet nie piszę że przy pod 30 stop na zewn zużycie na dobę bardziej zblizone jest do 2kwh niż 2,5 kwhoczywiscie wiecie lepiej ode mnie jaką mam wanne i ile minut biorę prysznic pozdrawiam piotrwynik artura faktycznie b. dobryu mnie niemozliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.07.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 widze że lubicie się podniecać niezdrowo i obrażać niepotrzebnie innych ja dla waszego zdrowia psychicznego to nawet nie piszę że przy pod 30 stop na zewn zużycie na dobę bardziej zblizone jest do 2kwh niż 2,5 kwh oczywiscie wiecie lepiej ode mnie jaką mam wanne i ile minut biorę prysznic pozdrawiam piotr wynik artura faktycznie b. dobry u mnie niemozliwy witam chyba u nikogo niemożliwy, no chyba, żę już są dostępne pompy ciepła z COP-em ponad 7 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.07.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Doszlismy do wniosku ze dla naszej dwojki bedzie akurat. Jak kiedys kupimy wanne to z podgrzewaczem wody najwyzej a poki co bedzie tylko prysznic. Dam znac pod koniec sierpnia witam myslę, że będziesz zadowolony dla 2 osób 110l będzie "w sam raz" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.07.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 zastanawiam się czy niemożliwy przy 30 stop? znajomy ma powietrz. buderusaza czerwiec 140 kwh4 osobowa rodzina [dzieciaki potrafią przelewać wannę] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.07.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 110 litrów nawet przy 2 osobach to trochę małoprzy grza lce to rozumię ale po co męczyć pompę na takim małym zasobniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.07.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 zastanawiam się czy niemożliwy przy 30 stop? znajomy ma powietrz. buderusa za czerwiec 140 kwh 4 osobowa rodzina [dzieciaki potrafią przelewać wannę] witam policz ilość energii potrzebnej do ogrzania zadanej ilości wody wg poniższego wzoru: Q = m * c * ΔT gdzie: Q – wartość ciepła pobranego [kWh] c – ciepło właściwe wody ~1,16 [kWh/kg × °K] ΔT – różnica temperatur [°K] m – ilość wody podgrzewanej [kg] uwzględnij COP i wtedy będziesz widział, czy to jest możliwe a 140kWh jak najbardziej możliwe, to jakby 420kWh przy COP-ie = 3 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.07.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 dziękuję za wzór u mnie z 24 stop pompa podgrzewa do 47 codziennie 300 litrówidzie na to teraz 2,5 kwh max na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts