zyzolek 14.03.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Nie mam zamiaru,wszedłeś raz w g..o to licz jak z niego wyjść Dla mnie wungiel nie istnieje ! Od 16.09 do dzisiaj na ogrzewanie zużyłem ok.1700kWh,przelicz sobie w kg ile zużyłem wungla. No kolega właśnie wszedł w PC i liczy jak z tego wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.03.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 No kolega właśnie wszedł w PC i liczy jak z tego wyjść Zburzyć i postawić od nowa jak się nie chciało przed budową liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.03.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Zburzyć i postawić od nowa jak się nie chciało przed budową liczyć Zaje.b.i...sty doradca z ciebie;) Pytanie było, czy opłaca się pc do cwu, jak już posiada się kocioł na eko Edytowane 14 Marca 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.03.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Zaje...sty doradca z ciebie;) Takich mieliście i macie "doradców/sprzedawców" kotłów na ekogroszek,że nie chcieli dopuścić do słowa,olewając inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.03.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Takich mieliście i macie "doradców/sprzedawców" kotłów na ekogroszek,że nie chcieli dopuścić do słowa,olewając inwestorów Nie mam pojęcia o co ci chodzi, ale chyba żyjesz w jakimś innym wyimaginowanym świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.03.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Nie mam zamiaru,wszedłeś raz w g..o to licz jak z niego wyjść Dla mnie wungiel nie istnieje ! Od 16.09 do dzisiaj na ogrzewanie zużyłem ok.1700kWh,przelicz sobie w kg ile zużyłem wungla. Grzejąc prądem zużyłbym 5000kWh,przelicz sobie podobnie ile kg zużyłbym. Dla mnie takie obliczenie to drobnostka, ale jak widać najzajebistszy doradca od pomp, który z tak ogromną pewnością tępi każdego pytającego o kocioł na ekogroszek w dedykowanych mu wątkach nawet z obliczeniami ma problem gdy dostanie gotowe dane [o sprawdzeniu praktycznym danych deklarowanych przez producentów to już nawet nie wspominam]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.03.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Dla mnie takie obliczenie to drobnostka, ale jak widać najzajebistszy doradca od pomp, który z tak ogromną pewnością tępi każdego pytającego o kocioł na ekogroszek w dedykowanych mu wątkach nawet z obliczeniami ma problem gdy dostanie gotowe dane [o sprawdzeniu praktycznym danych deklarowanych przez producentów to już nawet nie wspominam]. Najzajebistszy z doradców,nie od pomp a od wszelakiego tematu dot.budowy,już swoje pisał,swoje zbudował,swoje ogrzał. Jedno może powiedzieć i jedno powtarza i jedno będzie powtarzał,węgiel nie nadaje się do nowych domów budowanych od 2009r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.03.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Najzajebistszy z doradców,nie od pomp a od wszelakiego tematu dot.budowy,już swoje pisał,swoje zbudował,swoje ogrzał. Jedno może powiedzieć i jedno powtarza i jedno będzie powtarzał,węgiel nie nadaje się do nowych domów budowanych od 2009r. I dla tego zbudowałeś dom na szkodach górniczych. Stoi jeszcze, czy już się zawalił? Jak chcesz to mam 2 działki do sprzedania i nie ma kopalni pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.03.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 I dla tego zbudowałeś dom na szkodach górniczych. Stoi jeszcze, czy już się zawalił? Jeszcze stoi pomimo kilku mocnych tąpnięć Nie jestem tak bogaty,żeby palić węglem na działce za kosmiczną kasę w Szałszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 14.03.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Jestescie zdrowo.......... pierdnieci:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.03.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Ciekaw kto to policzy, dane wyjściowe są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.03.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Zaje.b.i...sty doradca z ciebie;) Pytanie było, czy opłaca się pc do cwu, jak już posiada się kocioł na eko Już jakoś 2 czy 3 lata temu,pisałem,że się nie opłaca Nawet SUSPENSER-owi przed jego wyborem,ale nie posłuchał najzajebistszego z doradców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 15.03.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Wtedy w pierwszej, ale i węgiel miałem kiepski. Może ktoś ma czas i obliczy przy jakiej sprawności kotła zrówna się koszt grzania ekogroszkiem z kosztem grzania PC oraz grzałką w 1 oraz w 2 taryfach ? Dane: węgiel o kaloryczności 25 MJ/kg w cenie 760 zł / tonę lub druga wersja 29,5 MJ/kg po 860 zł / tonę, zużycie prądu przez kocioł 2,5 kWh / 25 kg węgla, COP PC 2,5 Prąd 1kwh- 0,6 Pompa 1 kwh -0,24 Węgiel 25 MJ -0,125 przy 100 procentowej sprawności . Przy 52 procentowej sprawności zrówna się z pompą Przy 20,8 procentowej sprawności zrówna się z grzałką w pierwszej taryfie Węgiel 29,5MJ przy 100 procentowej sprawności 0,12 Przy 50 procentowej sprawności zrówna się z pompą Przy 20 procentowej sprawności zrówna się z grzałką w pierwszej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.03.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 (edytowane) Najlepiej byłoby gdybyś podał jak to liczysz, czyli X*Y=Z itd. - dasz radę ? Rachunki moga byc tylko jedne. zyzolek pokazal Ci jak liczylem kWh z wegla, bo liczylem identycznie, tylko na koncu do niej dodalem prad podzielony na 25kg wegla a nie na kWh uzyskana z tego wegla (zawyzylem udzial pradu do obslugi kotla 7x i dlatego dodalem az 2gr do ceny kWh z wegla). Liczac kWh z pompy mamy 31gr/2,5= 12,4gr/kWh. Te ceny przy 100% sprawnosci kotla sa praktycznie identyczne, a na pewno ronica jest mniejsza niz dokladnosc okreslenia kalorycznosci wegla (wystarczy chociazby pare % wiecej wilgotnosci). Co to grzalek, to przeciez mozesz wykonac proste mnozenie przez COP ceny kWh. To sa banalne raczuneczki robiona "na kolanie". Edytowane 15 Marca 2014 przez Pyxis Pomylka w pacjentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.03.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Prąd 1kwh- 0,6 Daj 1 zl, to wyjdzie jeszcze "ciekawiej" dla wegla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.03.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Już jakoś 2 czy 3 lata temu,pisałem,że się nie opłaca Nawet SUSPENSER-owi przed jego wyborem,ale nie posłuchał najzajebistszego z doradców Pierdoły pisałeś zamiast doradzić - może ciebie przekonują słowa nie poparte obliczeniami [często propaganda lub powtarzanie po producencie/sprzedawcy] ale nie mnie. Policzmy wg danych katalogowych przy zastosowaniu PPC do grzania i chłodzenia, od 27*C na zewnątrz: COP grzania CWU 3,5 - 4 + chłodzenia 2,5-3 = 6-7 [COP sumaryczny] Czy to się nie opłaca ??? Robiłeś takie obliczenia ? a teraz wg wartości mierzonych w warunkach rzeczywistych: COP grzania CWU 2,5 - 2,7 + chłodzenia 1,2-1,5 = 3,7-4,2 i tu już opłacalność w 1 taryfie jest znacznie niższa [zostaje godz 13-15 w dni robocze oraz wcześnie rano]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.03.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Widać, że bez pomocy nie dadzą rady, bo chyba chodzili na wagary jak były lekcje z matematyki i fizyki;) Ciekawe jak policzą przy kaloryczności 29,5MJ i cenie 860zł Najzajebistszy doradca to pewnie był wtedy na lekcjach marketingu i propagandy bo to mu całkiem nieźle wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.03.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Prąd 1kwh- 0,6 Pompa 1 kwh -0,24 Węgiel 25 MJ -0,125 przy 100 procentowej sprawności . Przy 52 procentowej sprawności zrówna się z pompą Przy 20,8 procentowej sprawności zrówna się z grzałką w pierwszej taryfie Węgiel 29,5MJ przy 100 procentowej sprawności 0,12 Przy 50 procentowej sprawności zrówna się z pompą Przy 20 procentowej sprawności zrówna się z grzałką w pierwszej taryfie To jest ciekawostka, że koledzy od "wungla" potrafią obliczyć i odpowiedzieć na temat a pompiarze albo zmieniają temat, albo odpowiadają częściowo - może wolą nie wiedzieć. Skoro mamy już ustaloną sprawność to wniosek jest taki, że dokąd sprawność palenia w kotle nie spadnie poniżej 20% nie opłaca się grzać CWU grzałką w 1 taryfie lub odpowiednio około 40% w drugiej. Przy PPC do CWU jest to odpowiednio 50% w pierwszej i 100% w drugiej. Czyli samo grzanie CWU latem za pomocą PPC powinno się opłacać gdy pominie się koszt dodatkowego nakładu na jej zakup [przy samym CWU można osiągnąć 30-40% sprawności kotła]. Gdy teraz podstawimy COP sumaryczny z katalogu to PPC do CWU jest rewelacyjnie tanim źródłem w upały [przy wpięciu jej w instalację wentylacji mechanicznej], przy danych rzeczywistych już mniej, ale też nie jest tragicznie. Dlatego u mnie PPC do CWU nie jest aż tak złym rozwiązaniem jak się niektórym wydawało - choć koszt zakupu jest na tyle wysoki, że jeszcze do końca sam nie wiem czy było warto. Ale ok skoro ją mam to wykorzystam ją do chłodzenia i może dzięki niej wystarczy zamontować 1 klimatyzator o mocy 3-4 kW na cały dom zamiast dwóch. Obecnie osiągam w kotle sprawność ok. 70% więc jeśli przy ogrzewaniu domu nocą [zeszły tydzień był taki, że w dzień słońce nagrzewało mi do ponad 22*C i tylko nocą kocioł musiał uzupełniać straty ciepła] uzyskam COP PPC powyżej 1,81 wtedy nawet ogrzewanie nią w okresach przejściowych będzie opłacalne - i taki test planuję tylko czekam na powrót ciepłych, słonecznych dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.03.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Obecnie osiągam w kotle sprawność ok. 70% W jaki sposób określasz sprawność kotła węglowego? czym to mierzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.03.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 W jaki sposób określasz sprawność kotła węglowego? czym to mierzysz? Znam kaloryczność węgla, mam ciepłomierz i wagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts