wihajster 15.03.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Znam kaloryczność węgla, mam ciepłomierz i wagę. Ciepłomierz - OK. Waga - OK. Ale "znam kaloryczność" nic mi nie mówi. A właściwie mówi tyle, że "wierzysz w to co wyczytałeś". Bo to żadna wiedza tylko wiara. Co nie znaczy od razu że ktoś kłamie podając xx MJ/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.03.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Ciepłomierz - OK. Waga - OK. Ale "znam kaloryczność" nic mi nie mówi. A właściwie mówi tyle, że "wierzysz w to co wyczytałeś". Bo to żadna wiedza tylko wiara. Co nie znaczy od razu że ktoś kłamie podając xx MJ/kg Sęk w tym, że węgiel który mam jest z partii, której kaloryczność była badana w laboratorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.03.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Sęk w tym, że węgiel który mam jest z partii, której kaloryczność była badana w laboratorium. COP Twojej pompy do CWU też był zbadany w laboratorium, a Ty twierdzisz, że się nie zgadza;) Skąd ta wiara w badaczy węgla:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.03.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Tak miedzy Bogiem a prawda, to bez wagi, ciplomierza i wartosci opalowej wegla, mozna bylo zalozyc sprawnosc takiego kociolka na ~70%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 17.03.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 A jak to jest z tą wilgotnością powietrza? Czy jak jest powietrze suche to lepiej znosi się gorąco w domu, czy jak jest wilgotniejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.03.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 COP Twojej pompy do CWU też był zbadany w laboratorium, a Ty twierdzisz, że się nie zgadza;) Skąd ta wiara w badaczy węgla:eek: Stąd, że laboratorium podaje kaloryczność w stanie roboczym oraz analitycznym, a badający nie jest kluczowym klientem laboratorium. Poza tym o wiele wyższa niż te 29,5 nie występuje, a znacznie niższa nie może być bo by wyszła sprawność znacznie >80% co jest raczej nie możliwe w warunkach domowych w kotle o sprawności do 80% [wg danych jego producenta, który z pewnością wyników nie zaniżył]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.03.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Tak miedzy Bogiem a prawda, to bez wagi, ciplomierza i wartosci opalowej wegla, mozna bylo zalozyc sprawnosc takiego kociolka na ~70%. Przy jakim % mocy znamionowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.03.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 A jak to jest z tą wilgotnością powietrza? Czy jak jest powietrze suche to lepiej znosi się gorąco w domu, czy jak jest wilgotniejsze ? Gdy suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 17.03.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 ma być poprawne. Ani suche ani wilgotne. Przy suchym też jest mało przyjemnie. Wysuszone i pękające usta, częste mruganie oczami i takie tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.03.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Przy jakim % mocy znamionowej ? Mysle, ze przy znamionowej na w okolicach 80%, wiec to 70% bedzie jakies 65-75% znamionowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.03.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 ma być poprawne. Ani suche ani wilgotne. Przy suchym też jest mało przyjemnie. Wysuszone i pękające usta, częste mruganie oczami i takie tam... To tez zalezy od tego, co chcesz znosic. Jesli letnie upaly, to suche powietrze znacznie mniej "meczy". Gdy masz 35*C i 90%RH, to nie masz czym oddychac. W powietrzu sa ogromne ilosci wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.03.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Mysle, ze przy znamionowej na w okolicach 80%, wiec to 70% bedzie jakies 65-75% znamionowej No widzisz a u mnie >70% sprawności jest przy około 10% mocy znamionowej kotła, a 80% sprawności przy około 20% mocy znamionowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.03.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 No widzisz a u mnie >70% sprawności jest przy około 10% mocy znamionowej kotła, a 80% sprawności przy około 20% mocy znamionowej. To pewnie przy nominalnej mocy masz 300% sprawnosci. Masz prawdopodobnie "zrypany" uklad pomiarowy kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.03.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 To pewnie przy nominalnej mocy masz 300% sprawnosci. Masz prawdopodobnie "zrypany" uklad pomiarowy kolego. ma po prostu dobry COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.03.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 To pewnie przy nominalnej mocy masz 300% sprawnosci. Masz prawdopodobnie "zrypany" uklad pomiarowy kolego. Nie martw się SUSPENSER, ja też mam "zrypany" pomiar temperatury. Tak po prostu Z ZASADY. A w ogóle to niezły wiatr pod skrzydłami masz z tym czarnym syfem w wątku na temat pomp ciepła. (oby nie taki po grochówce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.03.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Nie martw się SUSPENSER, ja też mam "zrypany" pomiar temperatury. Tak po prostu Z ZASADY. A w ogóle to niezły wiatr pod skrzydłami masz z tym czarnym syfem w wątku na temat pomp ciepła. (oby nie taki po grochówce) "Podoba" Ci sie idea 70% sprawnosci kotla na wegiel przy 10% mocy nominalnej? To watek o PW, wiec "prawie" o pompach ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.03.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Mi się ogólnie kotły podobają z jednego powodu: jak tu dziecku burzyć cały wizerunek świata, począwszy od rysowanek z domkami bez kominów i bez czarnego dymu z niego się wydobywającego... Nie ma przecież domu bez komina. Każde dziecko o tym wie. SUSPENSER także! Żartowałem, ale wiesz o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.03.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Żartowałem, ale wiesz o tym Ja wiem, tylko czy SUSPENSER sie domysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.03.2014 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 To tez zalezy od tego, co chcesz znosic. Jesli letnie upaly, to suche powietrze znacznie mniej "meczy". Gdy masz 35*C i 90%RH, to nie masz czym oddychac. W powietrzu sa ogromne ilosci wilgoci. No tak Pyxis Ty jesteś ekspertem od suchego 30% wilgotności w domu w zimie - lepiej się znosi upały . PS wyluzuj - żartowałem jakbyś nie wyczuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.03.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Nigdy nie pisalem, ze 30%RH to komfort (ja mam okolicach 35%RH). Ja po prostu nie moge osiagnac wiekszej wilgotnosci w pomieszczeniach, bo musial bym "zabic" wentylacje. Jednak przy braku wentylacji bardziej przeszkadzal by mi smrod i grzyb, niz teraz suche powietrze. Wiem, ze Ty masz odmienne upodobania w tej kwestii. Oczywiscie to byl zart jak bys nie wyczul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts