Gość Arturo72 11.08.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Co do urządzenia grzewczego - jest jasne. Ma grzać to grzeje Moje obawy są tylko związane z tym, dzięki jakiemu czynnikowi grzeje - w jakich proporcjach grzałka, a w jakich agregat. Kocioł elektryczny w okresie wzmożonych mrozów to nie to, co chciałbym mieć. Tak jak mówisz.... Muszę faktycznie rozejrzeć się w temacie, bo w sieci ceny urządzeń, rzeczywiście porównywalne do kotłowni jaką sobie wymyśliłem... A czy oprócz tego urządzenia, są jeszcze rzeczy które trzeba extra dokupić? Jakieś inwerter? Pytam o jakieś ukryte koszty, które dochodzą... Kotłownia pozostaje bez zmian, bo wymieniamy tylko źródło zasilania? Grzałka do grzania w moim przypadku nie włączyła się ani razu,temp.minimalna jaką odnotowalem do tej pory to -18st.C. Ja mam pompę mocno powyżej potrzebnej mocy i przy tych temperaturach pompa pracowała tylko ok.7h na potrzeby c.o i cwu. Grzałka włącza sie na 2min.podczas defrosta,ja nie mierzylem jej zużycia ale map ma licznik na grzalce i na te cele zuzyla mu chyba 9 kWh co jest jakieś 20zl za cały sezon. Jeśli moc pompy jest odpowiednio dobrana do obciążenia to grzałka nie ma prawa się załączyć w celach grzewczych. To jest właśnie ten mit którym karmi się nie zorientowanych w temacie. Oprócz pompy,zasobnika i zaworu trojdroznego do cwu nic nue trzeba dokupowac,pompa ma w sobie wszystko czyli wymiennik,pompę obiegowa,sterownik wewnętrzny,pogodowy. Kotłownia pozostaje bez zmian,podłącza się tylko dwoma rurkami pompę do rozdzielacza podłogowki i to wszystko. Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majself 11.08.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Dzięki za podpowiedzi, troszkę już poczytałem w necie i rzeczywiście można rzucić świeżym spojrzeniem na dalsze zamiary. Dobrze, że kotła jeszcze nie zdążyłem kupić - bo planowałem w sierpniu zakup.Rozejrzę się na miejscu w temacie i umówię się z jakimś fachmanem, żeby obejrzał i policzył co i jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.08.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 No to zanim podejmiesz decyzję wykonaj OZC czyli audyt energetyczny domu bo on uchroni cię od popełnienia błędu życiowego Z tym się zgadzam - podstawa to obliczyć OZC i od tego najlepiej zacząć. Sądzę,że potrzebujesz max.7kW przy dużych mrozach czyli w tym wypadku powietrzna 9kW będzie ok. Sądzę, że się mylisz bo u mnie przy 6-letnim domu z dość dobrym ociepleniem i rekuperatorem max średniodobowo wychodziło ok. 8 kW [150 m2 użytkowej + garaż 24 m2 grzany do 18*C] więc na 160 m2 bez odzysku ciepła wentylacyjnego 7 kW raczej nie wyda, ale 9 kW o ile ta moc będzie dostępna przy największych mrozach [wtedy jej najbardziej potrzeba] powinno dać radę. Co do tematu, czyli pompy do CWU to przy ekogroszku się nie opłaca o czym już pisałem bo po pierwsze w przypadku mojej Hewalex rzeczywisty COP jest znacznie niższy od deklarowanego przez producenta, a po drugie chłodu z niej niewiele, więc do chłodzenia lepszy klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.08.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Dzięki za podpowiedzi, troszkę już poczytałem w necie i rzeczywiście można rzucić świeżym spojrzeniem na dalsze zamiary. Dobrze, że kotła jeszcze nie zdążyłem kupić - bo planowałem w sierpniu zakup. Rozejrzę się na miejscu w temacie i umówię się z jakimś fachmanem, żeby obejrzał i policzył co i jak... Możesz także obliczyć to samemu korzystając z kalkulatora na http://www.cieplowlasciwie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majself 12.08.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Za wszystkie odpowiedzi dzięki Dziś pojeżdżę po firmach i rozeznam temat. Napiszę co radzą monterzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.08.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Za wszystkie odpowiedzi dzięki Dziś pojeżdżę po firmach i rozeznam temat. Napiszę co radzą monterzy No to pewne jak w banku, że skończysz z ekosyfem - jaki kraj tacy monterzy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majself 18.08.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Heh... Monterzy w sumie trzech, są jacyś jednomyślni - jakiś monopol , albo mocny marketing... Oferowali pompę Alfea Excelia Tri 11 kW [ tutaj znalazłem w katalogu : http://dane.atlantic-polska.pl/ATLANTIC_ulotka_2014_e1_energie_odnawialne.pdf ] Mnie nic ta nazwa, ani marka nie mówi... Najniższą cenę jaką dostałem niby "po znajomości" to 22 300 z montażem - bez zasobnika. Baniaczek 250 L to dodatkowo 2100 brutto. Czyli razem jakieś 24 400 - a i tak pewnie minimum w 25 tys się zamknie. Ta oferta jest najniższa jaką znalazłem... Szczerze mówiąc myślałem, że wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.08.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) TRI11 to bardzo dobra pompa i masz ją w fajnej cenie ale czy aż taka mocna a tym samym droższa jest potrzebna ? Szczerze wątpię bo ona ma stalą moc czyli 11kW przy -20st.C a tyle potrzebują nowe domy ok.200-250m2.Niech goście zrobią ci ofertę na extanse 8kW jak mają w ofercie tylko Atlantica to w 20 powinieneś się zmieścić z całością. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.08.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Chociaż żeby odpowiednio dobrać moc grzewczą pompy czyli żeby nie przepłacać i żeby grzać musi być zrobiony audyt energetyczny domu czyli OZC ale na 100% TRI11 będzie za mocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.08.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Heh... Monterzy w sumie trzech, są jacyś jednomyślni - jakiś monopol , albo mocny marketing... Oferowali pompę Alfea Excelia Tri 11 kW [ tutaj znalazłem w katalogu : http://dane.atlantic-polska.pl/ATLANTIC_ulotka_2014_e1_energie_odnawialne.pdf ] Mnie nic ta nazwa, ani marka nie mówi... Najniższą cenę jaką dostałem niby "po znajomości" to 22 300 z montażem - bez zasobnika. Baniaczek 250 L to dodatkowo 2100 brutto. Czyli razem jakieś 24 400 - a i tak pewnie minimum w 25 tys się zamknie. Ta oferta jest najniższa jaką znalazłem... Szczerze mówiąc myślałem, że wyjdzie taniej. Jest to mega tania oferta na jedną z najlepszych pomp na rynku. Jakby mi ktoś zaproponował Atlantic Tri 11kW z montażem za 22tys to swojego Panasa bym mu w zębach przyniósł Moim zdaniem super oferta i wcale bym się nie zastanawiał na Twoim miejscu. Z tego co pamiętam to masz domek coś koło 160m2 z raczej standardowym ociepleniem, więc przy tej pompce na pewno nie zmarzniesz. Jedynie zasobnik CWU wziąłbym trochę lepszy, choćby ten Galmet Maxi z wężownicą 3,8m2 z a ok 3tysie - szybko się zwróci:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 18.08.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Moim zdaniem super oferta i wcale bym się nie zastanawiał na Twoim miejscu. Zastanowić się warto, bo może okazać się, że w tej cenie nie ma połowy rzeczy, które być powinny. Czyli wszystkie śrubunki, zawory, filtry. Na samym osprzęcie można z 3-4 tys zjechać w dół z ceny. Jeśli wszystko jest ok, to faktycznie dobra cena. Ale i tak panas byłby tańszy Jedynie zasobnik CWU wziąłbym trochę lepszy, choćby ten Galmet Maxi z wężownicą 3,8m2 z a ok 3tysie - szybko się zwróci:yes: Raczej szybko się nie zwróci (w sensie finansowym, bo grzanie CWU aż tak dużo znowu nie kosztuje), ale fakt, byłby lepszy od zasobnika Atlantica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.08.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Heh... Monterzy w sumie trzech, są jacyś jednomyślni - jakiś monopol , albo mocny marketing... Oferowali pompę Alfea Excelia Tri 11 kW [ tutaj znalazłem w katalogu : http://dane.atlantic-polska.pl/ATLANTIC_ulotka_2014_e1_energie_odnawialne.pdf ] Mnie nic ta nazwa, ani marka nie mówi... Najniższą cenę jaką dostałem niby "po znajomości" to 22 300 z montażem - bez zasobnika. Baniaczek 250 L to dodatkowo 2100 brutto. Czyli razem jakieś 24 400 - a i tak pewnie minimum w 25 tys się zamknie. Ta oferta jest najniższa jaką znalazłem... Szczerze mówiąc myślałem, że wyjdzie taniej. "Jeśli chodzi o czystość w domu - jak najbardziej pożądana, tylko bardziej zastanawiam się na tym "dołożyć trochę" :)" Masz teraz jasność - te "trochę" to 22300 - 7600 [kocioł 6600 + montaż 1000] = 14700 zł [komin chyba już masz ?]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.08.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Szczerze mówiąc myślałem, że wyjdzie taniej. Po sezonie z ekogrochem za taka oferte bedziesz po rekach calowal instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.08.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 "Jeśli chodzi o czystość w domu - jak najbardziej pożądana, tylko bardziej zastanawiam się na tym "dołożyć trochę" :)" Masz teraz jasność - te "trochę" to 22300 - 7600 [kocioł 6600 + montaż 1000] = 14700 zł [komin chyba już masz ?]. Doświadczony współpracą z oboma systemami z całą stanowczością stwierdzam, że warto jest dołożyć każdą kwotę, aby uwolnić się od tego tzw "czarnego złota". majself, jeśli najdą Cie jakieś wątpliwości to poczytaj sobie wątek "ranking paliwa typu ekogroszek" w dziale ogrzewanie i potem odpowiedz sobie na jedno bardzo proste pytanie - Czy na prawdę chcesz tak żyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.08.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) "Jeśli chodzi o czystość w domu - jak najbardziej pożądana, tylko bardziej zastanawiam się na tym "dołożyć trochę" :)" Masz teraz jasność - te "trochę" to 22300 - 7600 [kocioł 6600 + montaż 1000] = 14700 zł [komin chyba już masz ?]. No i widzisz,nawet z niepotrzebnym kominem jest tylko 14tys.zl różnicy a bez komina byłoby to ok.9-10tys.zł i to przy bardzo drogiej i mocnej pompie i nie licząc do tego osobnego pomieszczenia na kocioł. Coż taka kwota znaczy przy 300-400tys.zł za cały dom ? Nic bo jest to kropla w morzu a jest to najważniejsza decyzja przy budowie domu wpływająca na całe życie,na życie całej rodziny,na zdrowie rodziny. Tylko ludzie nawiedzeni i nie mający styczności zielonego pojęcia w dotychczasowym życiu o bezobsługowym ogrzewaniu wybiorą ekosyf zamiast cieszyć się czystym domem i zdrowym kręgosłupem. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.08.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Doświadczony współpracą z oboma systemami z całą stanowczością stwierdzam, że warto jest dołożyć każdą kwotę, aby uwolnić się od tego tzw "czarnego złota". majself, jeśli najdą Cie jakieś wątpliwości to poczytaj sobie wątek "ranking paliwa typu ekogroszek" w dziale ogrzewanie i potem odpowiedz sobie na jedno bardzo proste pytanie - Czy na prawdę chcesz tak żyć? Przecież nikt nie każe szukać lepszej oferty na węgiel [podobnie jak na prąd, tyle, że w tym możliwości jest znacznie mniej] - większość moich klientów w ogóle nie interesują żadne wątki na forum - pytają mnie czym palić w danym sezonie, ile kosztuje tona i zamawiają. Większość kupuje zapas na cały rok choć są tacy, którzy biorą po tonie bo nie chcą na więcej poświęcać miejsca w garażu czy kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.08.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 No i widzisz,nawet z niepotrzebnym kominem jest tylko 14tys.zl różnicy a bez komina byłoby to ok.9-10tys.zł i to przy bardzo drogiej i mocnej pompie i nie licząc do tego osobnego pomieszczenia na kocioł. Coż taka kwota znaczy przy 300-400tys.zł za cały dom ? Nic bo jest to kropla w morzu a jest to najważniejsza decyzja przy budowie domu wpływająca na całe życie,na życie całej rodziny,na zdrowie rodziny Nie każdy dom kosztuje 300-400 tys. zwłaszcza gdy się sporo buduje samemu, i wtedy gdy nie bierze się kredytu 10 tys to sporo. Znasz jakiś wpływ tych źródeł ogrzewania na zdrowie rodzin czy tak sobie rzuciłeś tekstem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.08.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Nie każdy dom kosztuje 300-400 tys. zwłaszcza gdy się sporo buduje samemu, Nawet jak bys samemu zrobil wszystko, to na domek 150m2 za materialy zaplacisz raczej wiecej niz 300 tys zl. O dzialce, ogrodzeniu i ogordku, umeblowaniu nawet nie smiem wspominac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.08.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Nawet jak bys samemu zrobil wszystko, to na domek 150m2 za materialy zaplacisz raczej wiecej niz 300 tys zl. O dzialce, ogrodzeniu i ogordku, umeblowaniu nawet nie smiem wspominac. Widzę, że gdy budowałem materiały były droższe niż teraz, a wyszło mi mniej pomimo, że za większość prac płaciłem - no ale domu pasywnego nie budowałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.12.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Widzę temat obszerny więc zapytam i ja Koleżanka w pracy mówiła mi właśnie , że ma w piwnicy jakąś pompę co wciaga ciepłe powietrze i ma ciepłą wodę. Rurę mają wystawioną na dwór i do ok 7' na dworze pompa nagrzewa wodę do ok 40' bez problemu, w lecie wiadomo więcej. Co mnie najbardziej dziwi. Mówi, że kosztowało ich to ok 4 tys. Możliwe? jeżeli nie to jaki jest koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts