SUSPENSER 14.12.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Widzę temat obszerny więc zapytam i ja Koleżanka w pracy mówiła mi właśnie , że ma w piwnicy jakąś pompę co wciaga ciepłe powietrze i ma ciepłą wodę. Rurę mają wystawioną na dwór i do ok 7' na dworze pompa nagrzewa wodę do ok 40' bez problemu, w lecie wiadomo więcej. Co mnie najbardziej dziwi. Mówi, że kosztowało ich to ok 4 tys. Możliwe? jeżeli nie to jaki jest koszt? Możliwe, jak chcesz sprzedam swoją za 3 200 - bardzo mało używana, na gwarancji, i z doszczelnioną obudową, bo fabrycznie były szczeliny. Jedna rura musi pobierać z dworu powietrze a druga powinna je tam odprowadzać po przejściu przez wymiennik pompy [rury nie mogą znajdować się obok siebie na dworze]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.12.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ale to sama pompa 3200? do tego jakaś instalacja, zbiornik czy coś? czy rzeczywiście w 4 tys można się zamknąć ? jak czytam na necie czy tutaj to cena ok 10tys Dlaczego pozbywasz się swojej ? jednak to słabe rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 15.12.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Poczytaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217762-Ogrzewaj%C4%85cy-Dom-Kablami-Grzejnymi&p=6680368&viewfull=1#post6680368 I jakby co to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.12.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Tylko ludzie nawiedzeni i nie mający styczności zielonego pojęcia w dotychczasowym życiu o bezobsługowym ogrzewaniu wybiorą ekosyf zamiast cieszyć się czystym domem i zdrowym kręgosłupem. Tak się tylko ostatnio zastanawiam Ja nie smrodzę , ja elektryczny tylko COP 1 i to co wieczorem dookoła czuję leżąc w łózku i mnie trafia. Wyszedłbym wieczorem , tak pierdyknął z "bazuki" w te kominy . Żesz k......a Tak to chociaż mógłbym się zrewanżować jakąś oponą . Tylko poczekałbym na wiatry odpowiednie . Następnie wykonał tel rewanż Chyba pokrywę od oczyszczalni będę im otwierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.12.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Ale to sama pompa 3200? do tego jakaś instalacja, zbiornik czy coś? czy rzeczywiście w 4 tys można się zamknąć ? jak czytam na necie czy tutaj to cena ok 10tys Dlaczego pozbywasz się swojej ? jednak to słabe rozwiązanie? Do tej pompy podłącza się zasobnik CWU - u mnie jest to Galmet 120 L pionowy - w miejsce pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody, do tego rury na zewnątrz do zasysania i wyrzucania powietrza i gotowe. Instalację mam z rur elestycznych z nierdzewki - mogę je dorzucić do kompletu i jak masz zasobnik w pobliżu do wystarczą. Mogę się swojej pozbyć bo liczyłem na grzanie CWU oraz chłodzenie powietrza latem - podłączyłem do niej rury od rekuperatora - niestety zbyt mało ciepłej wody się zużywa latem i pompa ma niższy od deklarowanego COP, więc zamiast niej lepiej by działał klimatyzator za te same pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melkor5 27.01.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Dzien dobry Ja tu niedoswiadczony jestem Panowie mam dom 250m2 uzytkowej parter i poddasze uzytkow Planuje ogrzewanie niskotemperaturowena dole podloga u gory grzejniki Zaproponowano mi kociol ThermaGen Solo 24 Czy moze zna ktos ten kociol?? Jaki w uzytkowaniu i zawodnosc a do CWU zaproponowano mi Stiebel Eltron WWK300 Sol Moze ktos zna sie na tych uzadzeniach i zna jakie sa Dziekuje Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.01.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Trzeba było ich zapytać po co ci pompa ciepła do cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Jak zwykle rzeczowa odpowiedź , coraz wiecej takich na forum. Po co piszesz? nie chcesz odpowiadać to chociaż nie spamuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Jak zwykle rzeczowa odpowiedź , coraz wiecej takich na forum. Po co piszesz? nie chcesz odpowiadać to chociaż nie spamuj. Ale to naprawdę byłoby dobre pytanie No chyba że chcesz nam o czymś powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Jak wiadomo na forum , instalatorzy mało wiedzą, więc człowiek przychodzi tu po radę a nie teksty tego typu. Napewno nic mądrego mu nie doradzili , więc po co pytać co oni mówili skoro i tak wiadomo , że nic mądrego ? Nie lepiej pomóc jeżeli sie wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.01.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Jak wiadomo na forum , instalatorzy mało wiedzą, więc człowiek przychodzi tu po radę a nie teksty tego typu. Napewno nic mądrego mu nie doradzili , więc po co pytać co oni mówili skoro i tak wiadomo , że nic mądrego ? Nie lepiej pomóc jeżeli sie wie ? Przecież nie raz ci pisali,że pompa do cwu to bezsens a ty widzę na siłę chcesz usłyszeć od kogoś,że to fajna sprawa. Mnóstwo jest o tym na forum i w tym watku,czy tak trudno sobie poczytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.01.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Właśnie mu w ten sposób pomogłem! Zamiast dać się zrobić w pompkę za 6-8 tys czy ile tam za nią krzykną, która będzie mięć SCOP 2 i będzie brzęczeć na cały dom, człowiek kupi zasobnik za 1 tys lub kocioł dwufunkcyjny.Masz coś do skomentownia - obrońco merytoryczności forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.01.2015 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 arturo coś rzeczywiście nie teges z czytaniem że zrozumieniem u ciebie. a gdzie ja napisalem że bronie pompy i uważam że to ok skoro sam pytałem, spam i tyle . tak mam do powiedzenia, albo pisz wyraźnie i na temat jeżeli wiesz i jak chcesz pomoc albo wogóle i nie troluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 29.01.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Nie wszędzie jest G A Z Takie wiochy... Przyzwoitą pompę z zasobnikiem można wyrwać za 6k zł. Szybka i łatwa instalacja i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom4AD 01.02.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Dzien dobry Ja tu niedoswiadczony jestem Panowie mam dom 250m2 uzytkowej parter i poddasze uzytkow Planuje ogrzewanie niskotemperaturowe na dole podloga u gory grzejniki Zaproponowano mi kociol ThermaGen Solo 24 Czy moze zna ktos ten kociol?? Jaki w uzytkowaniu i zawodnosc a do CWU zaproponowano mi Stiebel Eltron WWK300 Sol Moze ktos zna sie na tych uzadzeniach i zna jakie sa Dziekuje Pozdrowienia Hej, pompa bedzie do ogrzewania c.w.u. (cały rok), piec do podłogówki I grzejników (sezon grzewczy). Nie potrzebujesz zasobnika do pieca. Ja mam De Dietrich MCR3 i Kaliko TWH 300 EH. Zimą sprawność pompy spada dlatego sie zdecydowałem na taki zestaw bo mogę dogrzać kotłem gazowym c.w.u. w pompie poprzez wbudowaną fabrycznie wężownicę I nie urzywać grzałki elektrycznej. Nie wiem czy zaproponowano Ci taką możliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian228 05.07.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Witam, Zastanawiam się nad montażem pompy powietrze woda do grzania ciepłej wody z podpięciem do pieca na paliwo stałe, i czytam to wszystko ale tak naprawdę nie wiem ile taka pompa ciepła weźmie miesięcznie prądu, czy ktoś już ma to sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.07.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Witam, Zastanawiam się nad montażem pompy powietrze woda do grzania ciepłej wody z podpięciem do pieca na paliwo stałe, i czytam to wszystko ale tak naprawdę nie wiem ile taka pompa ciepła weźmie miesięcznie prądu, czy ktoś już ma to sprawdzone. To zależy od zużycia energii na potrzeby cwu a biorąc pod uwagę COP będzie tego 3 razy mniej niż tej energii się zużywa Wiem,że z węglem nie kumasz czaczy o co biega ale trudno,pora na dokształcenie się Bo może się okazać i na pewno się okaże to,że na zużycie energii na cwu poza sezonem grzewczym wystarczy zwykły bojler a pompa ciepła do cwu nie jest w żaden sposób zasadna ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.07.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Witam, Zastanawiam się nad montażem pompy powietrze woda do grzania ciepłej wody z podpięciem do pieca na paliwo stałe, i czytam to wszystko ale tak naprawdę nie wiem ile taka pompa ciepła weźmie miesięcznie prądu, czy ktoś już ma to sprawdzone. Żeby dużo się nie rozpisywać to około 4kWh dziennie dla 4 osób. 4kWh x 30 dni = 120kWh Wersja optymistyczna mówi że będzie to kosztować w tanim prądzie 36zł miesięcznie ale raczej na to nie licz jak ma być komfortowo. Tak realnie to jakieś 50-60zł miesięcznie ale jest full komfort bo ciepła woda jest zawsze. Dużo lepiej niż przy piecu bo nie trzeba palić i taniej, i też dużo lepiej niż solarami bo to już zapomniana prawie, wadliwa technologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 14.10.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Witam, jak sprawują się PC CWU w obecnych temperaturach, ktoś użytkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 14.10.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 daremny wydatek, taniej będzie wstawić zwykłą grzałkę do bojlera a nie wydane 8 tys przeznaczyć na prąd , i zanim koszty by się wyrównały to tą niedoszłą pompę do cwu dawno by już szlag trafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts