Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrze woda TYLKO do cwu

marcin-r

Recommended Posts

Widzę temat obszerny więc zapytam i ja :)

Koleżanka w pracy mówiła mi właśnie , że ma w piwnicy jakąś pompę co wciaga ciepłe powietrze i ma ciepłą wodę. Rurę mają wystawioną na dwór i do ok 7' na dworze pompa nagrzewa wodę do ok 40' bez problemu, w lecie wiadomo więcej.

Co mnie najbardziej dziwi. Mówi, że kosztowało ich to ok 4 tys. Możliwe? jeżeli nie to jaki jest koszt?

Możliwe, jak chcesz sprzedam swoją za 3 200 - bardzo mało używana, na gwarancji, i z doszczelnioną obudową, bo fabrycznie były szczeliny.

Jedna rura musi pobierać z dworu powietrze a druga powinna je tam odprowadzać po przejściu przez wymiennik pompy [rury nie mogą znajdować się obok siebie na dworze].

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko ludzie nawiedzeni i nie mający styczności zielonego pojęcia w dotychczasowym życiu o bezobsługowym ogrzewaniu wybiorą ekosyf zamiast cieszyć się czystym domem i zdrowym kręgosłupem.

Tak się tylko ostatnio zastanawiam

Ja nie smrodzę , ja elektryczny tylko COP 1 i to co wieczorem dookoła czuję leżąc w łózku i mnie trafia.

Wyszedłbym wieczorem , tak pierdyknął z "bazuki" w te kominy . Żesz k......a

Tak to chociaż mógłbym się zrewanżować jakąś oponą . Tylko poczekałbym na wiatry odpowiednie . Następnie wykonał tel :) rewanż

Chyba pokrywę od oczyszczalni będę im otwierał :)

Ale to sama pompa 3200? do tego jakaś instalacja, zbiornik czy coś? czy rzeczywiście w 4 tys można się zamknąć ? jak czytam na necie czy tutaj to cena ok 10tys

Dlaczego pozbywasz się swojej ? jednak to słabe rozwiązanie?

Do tej pompy podłącza się zasobnik CWU - u mnie jest to Galmet 120 L pionowy - w miejsce pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody, do tego rury na zewnątrz do zasysania i wyrzucania powietrza i gotowe.

Instalację mam z rur elestycznych z nierdzewki - mogę je dorzucić do kompletu i jak masz zasobnik w pobliżu do wystarczą.

Mogę się swojej pozbyć bo liczyłem na grzanie CWU oraz chłodzenie powietrza latem - podłączyłem do niej rury od rekuperatora - niestety zbyt mało ciepłej wody się zużywa latem i pompa ma niższy od deklarowanego COP, więc zamiast niej lepiej by działał klimatyzator za te same pieniądze.

• 1 month później...

Dzien dobry

Ja tu niedoswiadczony jestem

Panowie mam dom 250m2 uzytkowej

parter i poddasze uzytkow

Planuje ogrzewanie niskotemperaturowe

na dole podloga u gory grzejniki

Zaproponowano mi kociol ThermaGen Solo 24 Czy moze zna ktos ten kociol?? Jaki w uzytkowaniu i zawodnosc

a do CWU zaproponowano mi Stiebel Eltron WWK300 Sol

Moze ktos zna sie na tych uzadzeniach i zna jakie sa

Dziekuje

Pozdrowienia

Gość Arturo72
Jak wiadomo na forum , instalatorzy mało wiedzą, więc człowiek przychodzi tu po radę a nie teksty tego typu. Napewno nic mądrego mu nie doradzili , więc po co pytać co oni mówili skoro i tak wiadomo , że nic mądrego ? Nie lepiej pomóc jeżeli sie wie ?

Przecież nie raz ci pisali,że pompa do cwu to bezsens a ty widzę na siłę chcesz usłyszeć od kogoś,że to fajna sprawa.

Mnóstwo jest o tym na forum i w tym watku,czy tak trudno sobie poczytać ?

Właśnie mu w ten sposób pomogłem!

Zamiast dać się zrobić w pompkę za 6-8 tys czy ile tam za nią krzykną, która będzie mięć SCOP 2 i będzie brzęczeć na cały dom, człowiek kupi zasobnik za 1 tys lub kocioł dwufunkcyjny.

Masz coś do skomentownia - obrońco merytoryczności forum?

Dzien dobry

Ja tu niedoswiadczony jestem

Panowie mam dom 250m2 uzytkowej

parter i poddasze uzytkow

Planuje ogrzewanie niskotemperaturowe

na dole podloga u gory grzejniki

Zaproponowano mi kociol ThermaGen Solo 24 Czy moze zna ktos ten kociol?? Jaki w uzytkowaniu i zawodnosc

a do CWU zaproponowano mi Stiebel Eltron WWK300 Sol

Moze ktos zna sie na tych uzadzeniach i zna jakie sa

Dziekuje

Pozdrowienia

Hej,

pompa bedzie do ogrzewania c.w.u. (cały rok), piec do podłogówki I grzejników (sezon grzewczy). Nie potrzebujesz zasobnika do pieca. Ja mam De Dietrich MCR3 i Kaliko TWH 300 EH.

Zimą sprawność pompy spada dlatego sie zdecydowałem na taki zestaw bo mogę dogrzać kotłem gazowym c.w.u. w pompie poprzez wbudowaną fabrycznie wężownicę I nie urzywać grzałki elektrycznej.

Nie wiem czy zaproponowano Ci taką możliwość?

• 1 year później...
Gość Arturo72
Witam,

Zastanawiam się nad montażem pompy powietrze woda do grzania ciepłej wody z podpięciem do pieca na paliwo stałe, i czytam to wszystko ale tak naprawdę nie wiem ile taka pompa ciepła weźmie miesięcznie prądu, czy ktoś już ma to sprawdzone.

To zależy od zużycia energii na potrzeby cwu a biorąc pod uwagę COP będzie tego 3 razy mniej niż tej energii się zużywa :)

Wiem,że z węglem nie kumasz czaczy o co biega ale trudno,pora na dokształcenie się ;)

Bo może się okazać i na pewno się okaże to,że na zużycie energii na cwu poza sezonem grzewczym wystarczy zwykły bojler a pompa ciepła do cwu nie jest w żaden sposób zasadna ekonomicznie.

Witam,

Zastanawiam się nad montażem pompy powietrze woda do grzania ciepłej wody z podpięciem do pieca na paliwo stałe, i czytam to wszystko ale tak naprawdę nie wiem ile taka pompa ciepła weźmie miesięcznie prądu, czy ktoś już ma to sprawdzone.

Żeby dużo się nie rozpisywać to około 4kWh dziennie dla 4 osób.

4kWh x 30 dni = 120kWh

Wersja optymistyczna mówi że będzie to kosztować w tanim prądzie 36zł miesięcznie ale raczej na to nie licz jak ma być komfortowo.

Tak realnie to jakieś 50-60zł miesięcznie ale jest full komfort bo ciepła woda jest zawsze.

Dużo lepiej niż przy piecu bo nie trzeba palić i taniej, i też dużo lepiej niż solarami bo to już zapomniana prawie, wadliwa technologia :-)

• 3 months później...
Gość Konto usunięte_1*
daremny wydatek, taniej będzie wstawić zwykłą grzałkę do bojlera a nie wydane 8 tys przeznaczyć na prąd , i zanim koszty by się wyrównały to tą niedoszłą pompę do cwu dawno by już szlag trafił