norbicom 18.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Właśnie zostałem posiadaczem pompy TQD 200. Rodzina 2+2. Moje spostrzeżenia: Jak na razie spisuje sie poprawnie. Wbrew wszelkim opiniom o instalacji powietrze pobieram z garderoby na piętrze (temperatura nie spada ponizej 15 stopni) wyrzut jest zas w garazu. CWU wystarcza na prysznic wszystkim domownikom zas do kapieli w wannie tylko wtedy gdy juz nikt inny pozniej nie bedzie korzystal z cieplej wody. Woda w pompie moze byc dogrzewana piecem gazowym, choc jeszcze z tego nie korzystalem, jak na razie pobiera cieple powietrze i prad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 19.12.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 jaka cena tego podgrzewacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 19.12.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Wbrew wszelkim opiniom o instalacji powietrze pobieram z garderoby na piętrze (temperatura nie spada ponizej 15 stopni) wyrzut jest zas w garazu. Widać Harry Potter robi swoje, wiara w magię jest mocna, jeśli przeczy fizyce, to słabo dla fizyki. Do wszystkich zaklinających rzeczywistość - pompa ciepła to nie jest perpetuum mobile!!! Co najmniej tyle ciepła, ile odda, musi sobie pobrać! Różnica polega na tym, że z jednej strony grzeje 200l wody, z drugiej kotłuje 1000 m3 powietrza! W powyższym scenariuszu za niemałe pieniądze prawdopodobnie osiągnięto efekt dużo gorszy od grzałki elektrycznej. No chyba, że w tym domu jest mnóstwo niepotrzebnych zysków ciepła, i trzeba je przerobić na wodę. Taka sytuacja występowałaby gdyby w chwili obecnej dom wymagał klimatyzacji zamiast ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.12.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Ja pobieram dla TQD powietrze z garażu, chociaż teraz przy plusowej to i z poddasza nieużytkowego może by poszło. W tej pompie chyba 5 stopni to dolna granica. Pobór zimą powietrza z garażu to świadomy wybór. Auto oddaje wg mnie go sporo, wilgoć też jakaś większa niż w domu i temperatura nie spada tam poniżej 12 stopni, ale na razie to klimat raczej wyspiarski mamy. Za to latem na poddaszu mam saunę i szkoda by było taka ilość energii zmarnować. TQD mogłoby mieć funkcję zastępczą grzałki, gdy czujniki zastopują system ze względu na zbyt niską temperaturę. Niestety trzeba ręcznie wtedy odpalić Electric Heat, a już raz się zdarzyło przed przełączeniem poboru na garaż, że rano nie mieliśmy wszyscy gorącej wody. Na szczęście grzałka daje radę. Może w następnym oprogramowaniu to już będzie możliwe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbicom 19.12.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Widać Harry Potter robi swoje, wiara w magię jest mocna, jeśli przeczy fizyce, to słabo dla fizyki. Do wszystkich zaklinających rzeczywistość - pompa ciepła to nie jest perpetuum mobile!!! Co najmniej tyle ciepła, ile odda, musi sobie pobrać! Różnica polega na tym, że z jednej strony grzeje 200l wody, z drugiej kotłuje 1000 m3 powietrza! W powyższym scenariuszu za niemałe pieniądze prawdopodobnie osiągnięto efekt dużo gorszy od grzałki elektrycznej. No chyba, że w tym domu jest mnóstwo niepotrzebnych zysków ciepła, i trzeba je przerobić na wodę. Taka sytuacja występowałaby gdyby w chwili obecnej dom wymagał klimatyzacji zamiast ogrzewania. Magia magią, fizyka fizyką. O efektywnosci napisze jak skonczy sie zima i powietrze bede pobieral ze strychu na ktorym latem panuja warunki tropikalne (dach z ciemnej blachy od poludniowej strony) Zanim podjalem decyzje o zakupie (koszt samej pompy ok. 7k PLN) przeczytalem wiele takich opinii jak Twoja. Ale raz sie zyje. Wymusilem nawet na instalatorze, zainstalowanie tego urzadzenia wg. moich wytycznych. Czy sprawdzi sie? Mam nadzieje ze tak. Co do niepotrzebnych zyskow ciepla to przez garderobe przechodzi komin z nierdzewki nieizolowanej od kozy (maly piecyk) ktory i tak nagrzewa sie wiec grzechem byloby nie skorzystac z tej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.12.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 W garderobie masz 15 stopni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbicom 19.12.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 W garderobie masz 15 stopni??? Specjalnie zamontowalem termometr zeby sprawdzic temperatury. 15 stopni jak nie pale w kozie, teraz jak rozpalilem (zaczelo sie m jak mdlosc ok 21.00) temperatura skoczyla do 19 stopni. Podloze jeszcze ze trzy polanka brzozy i 21 mam jak w banku. Akurat wszyscy beda po prysznicu wiec jak pompa bedzie pobierac powietrze to wlasnie z taka temperatura. Chcialbym nadmienic ze nie jest jeszcze zimno i w kozie pale tylko na wieczor, ale jak beda wieksze minusy to w garderobie bedzie cieplej poprzez dluzsze podkladanie drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Specjalnie zamontowalem termometr zeby sprawdzic temperatury. 15 stopni jak nie pale w kozie, teraz jak rozpalilem (zaczelo sie m jak mdlosc ok 21.00) temperatura skoczyla do 19 stopni. Podloze jeszcze ze trzy polanka brzozy i 21 mam jak w banku. Akurat wszyscy beda po prysznicu wiec jak pompa bedzie pobierac powietrze to wlasnie z taka temperatura. Chcialbym nadmienic ze nie jest jeszcze zimno i w kozie pale tylko na wieczor, ale jak beda wieksze minusy to w garderobie bedzie cieplej poprzez dluzsze podkladanie drzewa. W imię ojca i syna... Palisz w kozie, by mieć ogrzane powietrze do pompy ciepła, by ona dogrzała ci CWU? Toż to głupota na maksa!!! Skoro już chcesz tak palić, to dlaczego nie wstawiłeś kominka z płaszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbicom 19.12.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 W imię ojca i syna... Palisz w kozie, by mieć ogrzane powietrze do pompy ciepła, by ona dogrzała ci CWU? Toż to głupota na maksa!!! Skoro już chcesz tak palić, to dlaczego nie wstawiłeś kominka z płaszczem? Wzywaj kogo chcesz. Jakbys doczytal uwaznie to koze juz mialem a pompe wstawilem tydzien temu wiec palenie w kozie to cieplo odprowadzone przez komin czyli efekt "uboczny". Teraz mozesz sam sobie odpowiedziec czy warto bylo. Kominka z plaszczem nie wstawilbym bo naogladalem sie u znajomych tego typu "urzadzen" Zasmolona szyba to tylko jeden element ktory mnie odpycha a do tego elektronika. Nigdy. Im prostsze rozwiazania tym lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.12.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Bo nie umieją palić w kominku. Lepiej było zrobić jakiś odzysk z tego komina a resztę dogrzać zwykłą grzałką. jasiek71 zaraz by coś wymyślił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbicom 19.12.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Umiec palic w kominku? Ja wrzucam drzewo i patrze na pieknie mieniacy sie ogien. Zadna filozofia. Co do pompy to napisze na wiosne czy warto bylo wstawiac przed okresem zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.12.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Umiec palic w kominku? Ja wrzucam drzewo i patrze na pieknie mieniacy sie ogien. Zadna filozofia. A można wiedzieć co ile podkładasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbicom 19.12.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 A można wiedzieć co ile podkładasz? Dzis mi "zeszlo" pięć polanek brzozy od 21.00 do 23.00. Przy obecnych temperaturach to rekreacja. A mozna wiedziec , jestes posiadaczem takiej pompy? czy tylko teoretyzujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.12.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Ale pytałem, co jaki czas dokładasz. To trochę nie na temat, ale może ci spróbuję nieco ulżyć. I twoim znajomym z kominkami przy okazji również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbicom 19.12.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Ulzyc mi w jaki sposob? Ulzyc moga mi mniejsze rachunki za drzewo, gaz, prad. Mieszkam w tym domu jedenascie lat i nigdy nie liczylem kosztow. Teraz ciekawosc przewazyla i od nowego roku zobacze jakie beda rzeczywiste koszty. Co do moich znajomych to prosze bardzo chetnie im przekaze instrukcje obslugi kominkow z plaszczem wodnym:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.12.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Jutro zapakuj swoją kozę grubym drewnem niemal całą. Na górę połóż kilka drzazg, podpal od góry i zamknij. Przy takim paleniu, przez 4h nie podchodzę do mojego małego kominka:).Przy kominkach z płaszczem ponoć szyba się tak nie brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbicom 19.12.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Ciekawe. Sprawdze. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Topaz-Wielkopolska 11.01.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witajcie, czytam ten wątek i zwróciłem uwagę ,że nie piszecie nic o typie zasobnika tzn czy emaliowyny ( 10 lat) czy stal INOX (wieczny). Czy specjalisci mogliby się wypowiedzieć na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.01.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Nie jestem specjalistą, ale mój w TQD to nierdzewka. Zastanawiam się tylko po co ta anoda w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.01.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witajcie, czytam ten wątek i zwróciłem uwagę ,że nie piszecie nic o typie zasobnika tzn czy emaliowyny ( 10 lat) czy stal INOX (wieczny). Czy specjalisci mogliby się wypowiedzieć na ten temat ? Jak usuwasz kamień kotłowy z wiecznego. Czasem sie pojawia (wiadro rocznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts