Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrze woda TYLKO do cwu

marcin-r

Recommended Posts

Witam

Wejdę w wątek

Rok temu nic nie mogłem wyczytać o pompie ze zbiornikiem która występuje m. in. w zestawie solarny "HEWALEX 2 SLP-PWPC3,8-3W300".

Zaryzykowałem i zainstalowałem taki zestaw. Są plusy i minusy . Generalnie nie żałuje, choć trochę mnie to kosztowało. Mam tez kominek z płaszczem..ale to inny wątek. Co miesiąc spisuje stany licznika prądu i nie jest źle.

Prąd jest jedyną energią jakiej używamy (płyta ceramiczna, solary, pompy, itp) i nasza 3 osobowa rodzina zużywa +/- 300 KW prądu. Teraz od lutego założyłem taryfę weekendową, bo pompa się programuje w/g potrzeb (teraz włącza się tylko na 2 taryfie).

Problem jest inny. Nie zauważyłem aby ktoś wspomniał o fakcie : przez wyrzut pompy (u mnie na dwór) gdy ona nie działa szybko się schładza aparatura (rura fi 160) i tym samym schładza zgromadzoną w zbiorniku wodę ( przy ostatnich mrozach działo się to błyskawicznie) a temp. wyrzucanego powietrza jest b. niska i nie jest przyjemna aby ja puszczać gdzieś do domu, i takie buty...

Właśnie z konieczności skonstruowałem pewien patent. Ale jeszcze jest w fazie testów.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jestem specjalistą, ale mój w TQD to nierdzewka. Zastanawiam się tylko po co ta anoda w takim przypadku?

ja dostałem też nierdzewke od LG z PC i też nie wiem po co anoda :D

a mało tego jak czasem strzeli z zaworu bezpieczeństwa to zostaje rdzawa plama do zmycia z ziemi ... ale to chyba nie rdza po 6 miesiącach ??

• 4 weeks później...

Witam

A ja mam taki pomysł na PC z 2 wezownicami w garażu, gdzie

druga wezownicę podpinam do wstępnego podgrzania wody dla CO.

Otwory robię z garażu na dwór i z garażu do salonu.

Latem czerpnia z dworu, wyrzutnia do salonu (chłodzenie)

Zimą czerpnia w garażu, wyrzutnia na dwór.

Co o tym rozwiązaniu myślicie?

PC Galmet Easyair 2GT

pozdrawiam wszystkich Forumowiczów

Co zrobisz ze zbyt zimny powietrzem wydmuchiwanym na salon? To raz, dwa to problem z hałasem( ciśnienie na kratce robi spory szum), trzy to praca pompy o różnych porach dnia i nocy. Chyba że praca zadana na określone godziny, ale ja się z tego wyleczyłem. Wg mnie do właściwie funkcjonującego systemu tego typu potrzebne są automatycznie sterowane przepustnice z czujnikami temperatury i sterownikami.

Co zrobisz ze zbyt zimny powietrzem wydmuchiwanym na salon? To raz, dwa to problem z hałasem( ciśnienie na kratce robi spory szum), trzy to praca pompy o różnych porach dnia i nocy. Chyba że praca zadana na określone godziny, ale ja się z tego wyleczyłem. Wg mnie do właściwie funkcjonującego systemu tego typu potrzebne są automatycznie sterowane przepustnice z czujnikami temperatury i sterownikami.

Ad. 1 Latem to o to chodzi żeby chłodziło, szczególnie w godzinach13-15 taryfa II,

Ad. 2 W tych godzinach mnie nie ma w domu, więc może sobie chodzić :)

Ad. 3 Możliwości ustawień jest w zasadzie nieskończenie wiele.

nie wspominając o tym, że czerpiąc powietrze z garażu przepompowujesz ciepło z garażu do domu,

pobierając go pośrednio z domu przez wspólną ścianę,

a to już perpetum mobile

Garaż mam ocieplony pomiędzy nim a domem, więc różnica temperatur jest i teraz - np. w tej chwili odpowiednio 18 i 13''C

Czy perpetum mobile, tak i nie. Część ciepła mam nadzieję wejdzie przez nieszczelności w bramie garażowej i oknie, szczególnie w zimowy dzień.

Oczywiście zdaję sobie sprawę że w mróz -10 -20"C nie ma co liczyć na cuda.

Myślałem jeszcze nad włączeniem do obiegu solarów, jak ich cena będzie jeszcze niższa, ale wygląda na to że wtedy by mi już wężownic nie starczyło ;)

jeszcze się zastanawiam czy nie da rady zrobić czerpni na powietrze z zewnątrz na zasadzie gruntowego wymiennika ciepła...

Da się, ale ilość powietrza, jaką potrzebuje taka PC wymagałaby dość długiego / dużego GWC, sporo większego niż np. typowy do wentylacji mechanicznej, żeby zauważyć efekty. Sprawa jest do przeliczenia lub oszacowania, ale chyba nie warto.

Da się, ale ilość powietrza, jaką potrzebuje taka PC wymagałaby dość długiego / dużego GWC, sporo większego niż np. typowy do wentylacji mechanicznej, żeby zauważyć efekty. Sprawa jest do przeliczenia lub oszacowania, ale chyba nie warto.

Idąc w tym kierunku dojdziemy do DZ glikolowej pompy ciepła;)

• 3 weeks później...
Witam

A ja mam taki pomysł na PC z 2 wezownicami w garażu, gdzie

druga wezownicę podpinam do wstępnego podgrzania wody dla CO.

CUT

Też się nad tym zastanawiam , ma ktoś tak podłączoną pompę CWU ?

Tzn zasobnik z dwoma wężownicami + 1 z pompy. Do jednej wężownicy podłogówka do drugiej piec z podajnikiem. Czy to będzie działać czy dać sobie spokój ?

Też się nad tym zastanawiam , ma ktoś tak podłączoną pompę CWU ?

Tzn zasobnik z dwoma wężownicami + 1 z pompy. Do jednej wężownicy podłogówka do drugiej piec z podajnikiem. Czy to będzie działać czy dać sobie spokój ?

Trochę inny pomysł ale ......

Jeden z instalatorów podłączył do jednej pompy z zasobnikiem drugi zasobnik i myślał że poprzez jedną wężownice w pompie nagrzeje drugą wężownicą 300l zasobnik i zamiast z jednej pompki mieć 270l ciepłej wody będzie miał z niej prawie 600zł...

Pompa ogólnie chodziła 24h a w pierwszym i drugim zasobniku maks 30 stopni i ani stopnia więcej :)

Po 3 tygodniach sprężarka padła i już się nie podniosła :)