pianka74 23.02.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 WitamWejdę w wątekRok temu nic nie mogłem wyczytać o pompie ze zbiornikiem która występuje m. in. w zestawie solarny "HEWALEX 2 SLP-PWPC3,8-3W300".Zaryzykowałem i zainstalowałem taki zestaw. Są plusy i minusy . Generalnie nie żałuje, choć trochę mnie to kosztowało. Mam tez kominek z płaszczem..ale to inny wątek. Co miesiąc spisuje stany licznika prądu i nie jest źle. Prąd jest jedyną energią jakiej używamy (płyta ceramiczna, solary, pompy, itp) i nasza 3 osobowa rodzina zużywa +/- 300 KW prądu. Teraz od lutego założyłem taryfę weekendową, bo pompa się programuje w/g potrzeb (teraz włącza się tylko na 2 taryfie). Problem jest inny. Nie zauważyłem aby ktoś wspomniał o fakcie : przez wyrzut pompy (u mnie na dwór) gdy ona nie działa szybko się schładza aparatura (rura fi 160) i tym samym schładza zgromadzoną w zbiorniku wodę ( przy ostatnich mrozach działo się to błyskawicznie) a temp. wyrzucanego powietrza jest b. niska i nie jest przyjemna aby ja puszczać gdzieś do domu, i takie buty...Właśnie z konieczności skonstruowałem pewien patent. Ale jeszcze jest w fazie testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.02.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Moja potrafiła przez to się w ogóle nie odpalić. Pomogło zamontowanie żaluzji/zapadki w rurze wylotowej. Temperatura zewnętrzna nie ma już takiego wpływu na pracę pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 23.02.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Nie jestem specjalistą, ale mój w TQD to nierdzewka. Zastanawiam się tylko po co ta anoda w takim przypadku? ja dostałem też nierdzewke od LG z PC i też nie wiem po co anoda a mało tego jak czasem strzeli z zaworu bezpieczeństwa to zostaje rdzawa plama do zmycia z ziemi ... ale to chyba nie rdza po 6 miesiącach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 23.02.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Moja potrafiła przez to się w ogóle nie odpalić. Pomogło zamontowanie żaluzji/zapadki w rurze wylotowej. Temperatura zewnętrzna nie ma już takiego wpływu na pracę pompy. znaczy się zawór zwrotny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Tak się to chyba nazywa fachwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 20.03.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam A ja mam taki pomysł na PC z 2 wezownicami w garażu, gdziedruga wezownicę podpinam do wstępnego podgrzania wody dla CO.Otwory robię z garażu na dwór i z garażu do salonu. Latem czerpnia z dworu, wyrzutnia do salonu (chłodzenie)Zimą czerpnia w garażu, wyrzutnia na dwór. Co o tym rozwiązaniu myślicie? PC Galmet Easyair 2GT pozdrawiam wszystkich Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.03.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Co zrobisz ze zbyt zimny powietrzem wydmuchiwanym na salon? To raz, dwa to problem z hałasem( ciśnienie na kratce robi spory szum), trzy to praca pompy o różnych porach dnia i nocy. Chyba że praca zadana na określone godziny, ale ja się z tego wyleczyłem. Wg mnie do właściwie funkcjonującego systemu tego typu potrzebne są automatycznie sterowane przepustnice z czujnikami temperatury i sterownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.03.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 nie wspominając o tym, że czerpiąc powietrze z garażu przepompowujesz ciepło z garażu do domu,pobierając go pośrednio z domu przez wspólną ścianę,a to już perpetum mobile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.03.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Zimą też pobieram z nieogrzewanego garażu. Powietrze aż czasem świszczy przy bramie garażowej i pewnie pobiera też część z domu, ale tu kominek zimą często pracuje oprócz kotła, więc bidy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.03.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 przy kominku może być,ale nie jest to prawidłowe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.03.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ni się nie dzieje. Czasami tylko podczas rozpalania gdy pompa pracuje , a o tym nie wiem, to gdy uchylę drzwiczki to potrafi zaciągnąć dymem. Poza tym kłopotów brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 20.03.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Co zrobisz ze zbyt zimny powietrzem wydmuchiwanym na salon? To raz, dwa to problem z hałasem( ciśnienie na kratce robi spory szum), trzy to praca pompy o różnych porach dnia i nocy. Chyba że praca zadana na określone godziny, ale ja się z tego wyleczyłem. Wg mnie do właściwie funkcjonującego systemu tego typu potrzebne są automatycznie sterowane przepustnice z czujnikami temperatury i sterownikami. Ad. 1 Latem to o to chodzi żeby chłodziło, szczególnie w godzinach13-15 taryfa II, Ad. 2 W tych godzinach mnie nie ma w domu, więc może sobie chodzić Ad. 3 Możliwości ustawień jest w zasadzie nieskończenie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 20.03.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 nie wspominając o tym, że czerpiąc powietrze z garażu przepompowujesz ciepło z garażu do domu, pobierając go pośrednio z domu przez wspólną ścianę, a to już perpetum mobile Garaż mam ocieplony pomiędzy nim a domem, więc różnica temperatur jest i teraz - np. w tej chwili odpowiednio 18 i 13''C Czy perpetum mobile, tak i nie. Część ciepła mam nadzieję wejdzie przez nieszczelności w bramie garażowej i oknie, szczególnie w zimowy dzień. Oczywiście zdaję sobie sprawę że w mróz -10 -20"C nie ma co liczyć na cuda. Myślałem jeszcze nad włączeniem do obiegu solarów, jak ich cena będzie jeszcze niższa, ale wygląda na to że wtedy by mi już wężownic nie starczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 20.03.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 jeszcze się zastanawiam czy nie da rady zrobić czerpni na powietrze z zewnątrz na zasadzie gruntowego wymiennika ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 21.03.2012 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 jeszcze się zastanawiam czy nie da rady zrobić czerpni na powietrze z zewnątrz na zasadzie gruntowego wymiennika ciepła... Da się, ale ilość powietrza, jaką potrzebuje taka PC wymagałaby dość długiego / dużego GWC, sporo większego niż np. typowy do wentylacji mechanicznej, żeby zauważyć efekty. Sprawa jest do przeliczenia lub oszacowania, ale chyba nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.03.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Da się, ale ilość powietrza, jaką potrzebuje taka PC wymagałaby dość długiego / dużego GWC, sporo większego niż np. typowy do wentylacji mechanicznej, żeby zauważyć efekty. Sprawa jest do przeliczenia lub oszacowania, ale chyba nie warto. Idąc w tym kierunku dojdziemy do DZ glikolowej pompy ciepła;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 21.03.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Idąc w tym kierunku dojdziemy do DZ glikolowej pompy ciepła;) Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 21.03.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Pewnie macie rację... nie pozostaje mi nic innego jak odpalić pompę i ciągnąć z garażu powietrze tak długo jak nie będzie tam min. 7''C a tak na marginesie to wybrałem pompę galmet easyair 2gt z 2 wężownicami. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 06.04.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam A ja mam taki pomysł na PC z 2 wezownicami w garażu, gdzie druga wezownicę podpinam do wstępnego podgrzania wody dla CO. CUT Też się nad tym zastanawiam , ma ktoś tak podłączoną pompę CWU ? Tzn zasobnik z dwoma wężownicami + 1 z pompy. Do jednej wężownicy podłogówka do drugiej piec z podajnikiem. Czy to będzie działać czy dać sobie spokój ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.04.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Też się nad tym zastanawiam , ma ktoś tak podłączoną pompę CWU ? Tzn zasobnik z dwoma wężownicami + 1 z pompy. Do jednej wężownicy podłogówka do drugiej piec z podajnikiem. Czy to będzie działać czy dać sobie spokój ? Trochę inny pomysł ale ...... Jeden z instalatorów podłączył do jednej pompy z zasobnikiem drugi zasobnik i myślał że poprzez jedną wężownice w pompie nagrzeje drugą wężownicą 300l zasobnik i zamiast z jednej pompki mieć 270l ciepłej wody będzie miał z niej prawie 600zł... Pompa ogólnie chodziła 24h a w pierwszym i drugim zasobniku maks 30 stopni i ani stopnia więcej Po 3 tygodniach sprężarka padła i już się nie podniosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts