Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwieczny problem czy tania sosna czy drogi modrzew?

annecy

Recommended Posts

• 10 months później...

Ja zleciłem firmie wyrób i montaż desek ryflowanych z modrzewia w zeszłym roku i niczego sobie. Deski są różne z sękami ale bardzo ładnie się prezentują.

Deski zostały pomalowane olejem do tarasów Syntilor i po tym oleju wcale się wiele ciemniejszy się zrobił choć odcień zastosowany to palisander.

Po zimie nie widać żadnych różnic w barwie oleju sęki na swoim miejscu. Jestem zadowolony.

Bardzo polecam.

Firma stolarska z pod Krakowa.

• 3 years później...
jak wyżej....

mam do położenia 50 m2 tarasu drewnianego

sosna 48 pn za m2

modrzew 99pln za m2

także robi sie spora różnica w cenie

czy warto wyłożyć prawie 2500pln więcej za modrzew?

jak tak to dlaczego?

troche mnie martwi przepłacanie za cos jeśli to coś nie jest tego warte...

pozdr

odgrzeje kotleta ale może komuś się przyda.Zajmujemy się sprzedażą deski tarasowej od kilku lat,wiec mamy porównanie na wykonanych przez nas tarasach oraz na wystawkach.

Jeśli mamy budżet:

40-50zł za 1m2 szukamy sosny impregnowanej ciśnieniowo lub świerka (sosna impregnowana ciśnieniowo wytrzyma dłużej)

40-70 za 1m2 sosna impregnowana lub modrzew europejski (modrzew europejski powinien wytrzymać dłużej lecz ma większe predyspozycje do wypływu żywicy)

70-100zł za 1m2 modrzew europejski lub syberyjski (syberyjski jest dużo wytrzymalszy,ma mniej sęków i żywicy) Proszę zwrócić uwagę aby najlepiej produkowany był na wschodzie Europy ,nie ,u naszych sąsiadów (zdarza się że mieszają modrzewia eu z syb już na tartakach)

Realna cena modrzewia syberyjskiego to od 90zł w górę ,ceny 50-60zł są podejrzane.

ponad 200zł egzotyk Bangkirai wytrzymałość około 30-50lat,proszę zwrócić uwagę aby był suszony komorowo czyli Kd.Cechy charakterystyczne-ciężka zbita deska nie wypływa z niej żywica (jeśli wypływa to ktoś może próbować sprzedać tańszy Keruing zamiast Bangkirai)

Zawsze można spytać sprzedawce czy ma certyfikat na deskę.

W przypadku tańszych desek produkowanych w Polsce proszę zwrócić uwagę na ryfel deski-który czasami potrafi być brzydki,ciężki i po zmontowaniu taras wygląda nie ciekawie.

Wkręty ZAWSZE nierdzewne, nie czarne do rem gipsu lub w ocynku.Deska najczęściej zaczyna butwieć w okolicach wkrętów jeśli są złe zastosowane.

Dylatacja pomiędzy deskami zawsze 5mm

Poradnik na temat montażu tarasu:http://www.legrand-wood.com/budowa-tarasu.html

Zapraszam też na naszą stronę postaramy się coś doradzić http://www.legrand-wood.com/ lub bezpośrednio na stronę z deską tarasową http://www.legrand-wood.com/deska-tarasowa-egzotyczna.html

pozdrawiam

kupowałam deski modrzewiowe na allegro, ale to było rok temu. Poczekaj, ja też kupiłam wiosną i nie było wyboru, a potem doszło mnóstwo ofert.

A co do drzewa- mam na betonowym tarasie położone takie panele ogrodowe. Nie jest to sosna ale jakieś liściaste, z marketu. Na schodach mam deski modrzewiowe. Leżało tak zimę, zaolejowane. Modrzew wygląda, jak nowy. Te panele, hmmm. Jeszcze ze 2 lata oblecą i trzeba będzie wymienić, bo widać zimę. Coś się ugina (leżą na plastikowych podkładkach), coś się urwało. Generalnie po tym, co widzę, zmienię na modrzew (albo egzotyk, jak kasą sypnie)

Hmm, reklama wywołała wątek, to coś napiszę. Otóż mam TE SAME deski na tarasie nadal. Ile to? 6 lat? Miały być na tymczasem. Olejowałam je co 2-3 lata. Nie ma różnicy i te marketowe panele i modrzew na schodach wyglądają tak samo.

Pewnie jeszcze poleżą, bo mi się nie chce myśleć :rolleyes:

• 3 months później...

Witam

Też zastanawialiśmy się czy droższa deska czy tańsza sosnowo - swierkowa. Była opcja z kompozytu ale mamy na ławce przed domem i wyblakł po jednym sezonie - okropność. Wybralismy opcję tańszą, po zimie nic się nie dzieje, może trochę sciemniała ale trzyma się dziarsko i pewnie jeszcze trochę poleży. Taras robiliśmy sami więc ewentualna wymiana samych desek proscizna a i tak wyszło by taniej niż jakbyśmy od razu zastosowali deskę droższą:)IMG_3845 (2).jpgIMG_3846 (2).jpgIMG_3847 (2).jpgIMG_3848 (2).jpgIMG_3852 (2).jpg

mam pytanie do osob ktore mają modrzew na tarasie, czy impregnowały te deski przed położeniem, czy lakierowały lub olejowały je?czy koniecznie trzeba to impregnować przy tarasie zadaszonym?
Impregnować koniecznie. Impregnować i olejować (najlepiej z każdej strony). Drewno ma strukturę "gąbki" i chłonie wszystkie zabrudzenia i wodę. Bez impregnacji złapie brud i może się powyginać (od zmian wilgotności) a nawet zapleśnieć. Są gatunki "egzotyczne" wyjątkowo twarde i naturalnie "zaimpregnowane", ale modrzew ma strukturę podobną do sosny.