stejan 20.04.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Witajcie, mam takie problem. Potrzebuje wiedzieć jaki przekrój komina zastosować przy takim rozwiązaniu - na chwilę obecną chcę zastosować ogrzewanie gazowe w domu (prawdopodobnie zamknięta komora spalania), jednak nie wykluczam kiedyś przejścia na ekogroszek. Jaką powinienem zastosować średnicę komina? PozdrawiamJanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 20.04.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Ja to bym dla kotła na paliwo stałe kupiłkomin ceramiczny o średnicy 200 np.firmy Zapel bo tani. On jest od 40-tustopni czyli nadaje się także do kotłówgazowych. Chociaż producenci kotłówgazowych zalecają powietrzno-spalinowe przewody. Chyba chodzi o toże są one produkowane z cienkiej blachyi szybko się rozgrzewają. A ponadto do kotłów gazowych, gdyby był tylko kominceramiczny to musielibyśmy jeszcze doprowadzić powietrze do spalania.Ja radzę zrobić dodatkowo jeszcze jedenkanał wentylacyjny i do niego wstawić rurę fi 80. Tą rurą będą ponad dachwyprowadzane spaliny, a powietrze będziedoprowadzane pomiędzy tą rurą a ściankamikanału wentylacyjnego. Koszt takiegorozwiązania jest nieduży a zalety są niewątpliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts