MRS.CONSTR. 11.01.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Czy ktos buduje dom wedlug tego projektu? Dlugo szukamy gotowego projektu ,ktory bedzie klockiem (nie chcemy skosow) z malym skosnym dachem(wymagania odgorne).Jedyna na co na razie natrafilismy i co spelnia nasze wymagania(pokoj goscinny na dole ,2 lazienki -po jednej na kazdym pietrze ,3 pokoje na gorze,prosta bryla ,bez udziwnien ,ktore podnosza koszta budowy - to projekt M59 MURATOR http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1089&IdKolekcji=18&nr=2 Dopuszczamy rowniez opcje 2 pokoje na gorze,ale na razie nic nie znalezlismy Czy ktos moze buduje dom wedlug tego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minia09 20.04.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Witam, Już od dłuższego czasu z mężem poszukujemy projektu naszego wymarzonego domku. Etapy fascynacji były różne ... od parterowego z poddaszem użytkowym, przez parterowy, po piętrowy bez tak zwanych skosów...., czyli chyba wszystkie możliwe opcje Na chwilę obecną najbardziej odpowiada nam projekt z Muratora M59 Złote Piaski http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1089 Niestety nazwa tego projektu jest tak... "nieznośna":D że ciężko doszukać się jakiś opini i doświadczeń innych osób w temacie budowy tego domu - no chyba, że takowych nie było... :/ Co innego, jeżeli myślisz o wakacjach w Bułgarii ;P - wtedy ilość linków pod dostatkiem Dlatego zapraszam do dyskusji na temat tego projektu Może są na forum osoby, które budują bądź są już szczęsliwymi posiadaczami Złotych Piasków? Będę też wdzięczna za wszelkie opinie i ewentulane zmiany, jakie nanieślibyście w projekcie. Ps. Jest to mój pierwszy post na forum, także proszę o wyrozumiałość, jeżeli pomyliłam grupy tematyczne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 20.04.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 ogólnie projekt sympatyczny. uwagi: - na co ogrzewanie? jesli gaz, to git, jesli np ekogroszek poszukalbym sposobu na powiekszenie kotlowni (rezygnacja z tarasu za kotłownią?) tak czy siak jest nie za dużo miejsca o charakterze "gospodarczym" - chyba że planujesz jakiś oddzielny budynek typu garaż/blaszak na przechowywanie rowerów, kosiarek, łopat, grilla i dwustu innych dupereli, które sumarycznie zajmują sporo miejsca. - malutka łazienka na parterze - mini-garderoba. u mnie jest 4,5m2 i jest to mało. zwłaszcza dla mojej żony w sensie czysto mieszkalnym - sypialnie, salon to projekt mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciotka klotka 20.04.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Patrząc na zewnętrzny wygląd budynku, spodziewałam się fajniejszego rozplanowania wewnątrz. Również uważam, że łazienka na parterze jest ciasna.Na piętrze ta garderoba to dla kogo? Bardziej poręczne są garderoby przy konkretnych pokojach. Górna łazienka 6,3m też nie za duża - w porównaniu do sporej powierzchni domu. Gdzie będziecie suszyć pranie? W łazience czy w którymś pokoju? Zupełnie brak na to miejsca. Pralkę da się "schować", prania nie (to z własnego doświadczenia).Tarasik na górze - mam mieszane uczucia czy będzie przydatny.Bardzo podobają mi się narożne okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.04.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Zanim napiszę o wrażeniach - czy projektu poszukujecie z myślą o konkretnej działce? Czy wystąpiliście o warunki zabudowy lub wypis z planu zagospodarowania? Niestety nie wszędzie można budować domy piętrowe, a wtedy trzeba szukać wymarzonego domu w innej grupie projektów. Co widzę? Według mnie ten projekt to podrasowana "kostka". Na parterze dostawiono wykusz i garaż, czego kostki nie miały (jeżeli garaż był, to w piwnicy lub przyziemiu). Kuchnia ni to otwarta, ni to zamknięta - podoba mi się - blisko jadalnia, a jednak kawałek ścianki osłania ewentualne bałagany. Kuchnia duża, ale żeby wstawić stolik śniadaniowy, trzeba by zrezygnować z części zabudowy. Ja lubię stół w kuchni, bo pierogi, ciasta gniecione i inne garmażerki wolę robić na stole, nawet jeżeli mam potem umyć stół i podłogę wokoło, niż na blacie, na którym mąką oprószę też szafki poniżej i ścianę powyżej. Dodatkowa sypialnia na parterze raczej pasowałaby na pokój do pracy ale jest "sprywatyzowana" drzwiami oddzielającymi od strefy wspólnej. Jeżeli pokój miałby zająć ktoś, kto z racji choroby lub wieku nie może/nie lubi piąć się po schodach, to tak mała łazienka będzie niezbyt komfortowa, ale można to poprawić dobierając wygodniejszą do wchodzenia kabinę, czy mocując uchwyty. Podoba mi się połączenie garażu z domem. Czy planujesz jakoś wykorzystać przestrzeń pod schodami? Na piętrze wspólna łazienka i garderoba - dyskusyjne. Fajnie byłoby jednak przypisać garderobę do głównej sypialni, no i w willi spodziewałam się również osobnej łazienki choćby dla głównej sypialni właśnie. No ale coś za coś - to miejsce zabiera taras. Czy w domu jednorodzinnym ktoś będzie wysiadywał na tarasie na piętrze? Jeśli nie, to można tam suszyć pranie. Czy dodatkowe koszty poniesione na budowę tego domu (dwa stropy, dodatkowe zadaszenia, narożne oka) będą proporcjonalne do uzyskanego efektu? Moim zdaniem jednak nie. Choć dom prezentuje się ładnie, willowo, jak napisano w opisie jest "inspirowany architekturą śródziemnomorską", to środek funkcjonalnie niewiele odbiega od "kostki" moich rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1.cz 29.08.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam serdecznie! Od miesiąca jesteśmy posiadaczami projektu Złote piaski. Teraz czekamy na wszystkie papiery i pozwolenie na budowę. Planujemy budowę rozpocząć jeszcze w tym roku. Jeśli chodzi o kotłownię to rzeczywiście jest malutka - nie wpadliśmy na to żeby ją powiększyć kosztem tarasu - a ogrzewanie gazowe u nas odpada ponieważ musielibyśmy ciągnąć 60 m przyłącza. Dlatego tez wybraliśmy ekogroszek.Na górze rezygnuje z tarasu - co da mi ok 7 dodatkowych metrów - chcę znaleźć miejsce na większa garderobę ponieważ ta 3 metrowa w ogóle mnie nie satysfakcjonuje Na dole nie robimy żadnych zmian. Co do łazienki to wydaje mi się, że dla gości taki metraż spokojnie wystarczy. Zastanawiam się nad całkowitym otwarciem kuchni na jadalnię - zawsze marzyła mi się wyspa w kuchni jednak obawiam się, że może być za mała powierzchnia. Czego mi brakuje w projekcie to spiżarni...szkoda, że ten przedsionek tak dużo miejsca zajmuje - 8 metrów to naprawdę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1.cz 29.08.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Jeśli chodzi o łazienkę na górze to w projekcie który dostaliśmy ma ona 8,3, a nie 6,3 jak na stronie internetowej - więc jest wystarczająca - chociaż wolałabym ok 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocco 26.02.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 My też będziemy budować Złote Piaski ale dopiero w przyszłym roku, raczej nie ma zainteresowania tym projektem a szkoda, nam taki pasuje, też likwidujemy ten taras wewnętrzny u góry a ten kawałek włączymy w te dwa pokoje obok siebie , powiększamy przy tym balkon u góry na który będzie wejście z dwóch pokoi, w miejsce garderoby na piętrze robimy pralnię a wy gdzie budujecie ? na ile wyszedł wam kosztorys ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1.cz 10.04.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 My budujemy Złote Piaski M59. Jesteśmy na etapie kończenia układania dachówki. Za ok. tygodnia wjeżdżają z oknami Podobnie jak coco z garderoby na górze zrobiliśmy pralnię, na dole będzie otwarta kuchnia, zmieniliśmy kierunek schodów (jakiś niewypał w projekcie moim zdaniem) i zrobiliśmy pod schodami spiżarnię (wejście naprzeciwko gabinetu zamiast szafy wnękowej - powstała spora, fajna skrytka). No i sprawa okien - w projekcie niby całkowicie narożne, a na zdjęciach są słupki. My zdecydowaliśmy się na słupki - tańsze okna, no i bezpieczeństwo, że strop nie runie hehehehe. Strop nad piętrem robiliśmy betonowy. hmmm...chyba to wszystko więcej zmian nie pamiętam AAAAAAAAAA - z tarasu na górze zrobiliśmy garderobę do której będzie wejście od pokoju tego 12 metrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocco 11.04.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) jeśli w miejsu tarasu jest garderoba , to którędy wychodzicie na balkon ? skrytka pod schodami fajna rzecz kurdę zastanowilaś mnie z tymi oknami, narożnych nie chcieliśmy od samego początku, tak widać na rzutach , ale faktycznie na widoku domu są słupki Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez cocco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1.cz 11.04.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Garderoba jest z oknem balkonowym. Nie do końca jestem z tego zadowolona, no ale nie dało się nic z tym zrobić. Wczoraj wstawiając zdjęcia w galerii zauważyłam, że mamy źle wymurowane okna na jednej ścianie - MASAKRA!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1.cz 11.04.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 http://muratordom.pl/galerie/budowa/zote-piaski-m59,1381,51940/ to jest link do mojej galerii - na razie 3 zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocco 11.04.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Marta będzie więcej zdjęc ? a ktore to okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1.cz 11.04.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Te z boku - nad garażem są za wysoko, ale mąż już załatwił że wszystko będzie ok. Całe szczęście, że to zauważyłam, bo tak mielibyśmy w łazience okna na rożnej wysokości. Będzie więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1.cz 11.04.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Wstawiłam nowe zdjęcia w albumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocco 11.04.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 juz lece, wiesz ja teraz głodna takich widoków, wszyscy budują dworki z użytkowymi poddaszami , czekam na inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1.cz 20.04.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 W projekcie jest tak, ze dwa okna znajdują się na ścianie naprzeciwko drzwi. Jednak my zmieniliśmy to i jedno okno z tej strony zlikwidowaliśmy, a "dorobiliśmy" drugie na tej najkrótszej ściance. Ale nie jestem pewna swojej decyzji i nie do końca podoba mi się efekt. No ale cóż.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jssb 23.04.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Zaczynamy budowę M59, pytanie o strop z jakiego budulca ? czy teriva ( opcja kosztowna ale...) czy tradycyjnie drut i belek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagrodzisk 24.07.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 DO MARTA1.CZ : witam, nie wiem czy jeszcze Pani tu zaglada,ale tez chcemy budowac dom z tego projektu-czy może mi Pani podac ile Was wyniosl koszt stanu zamkniętego z instalacja? I bardzo mnie interesuje koszt samego dachu,bo wygląda niepozornie,a jednak tych metrow trochę jest... Pozdrawiam,Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts