Malawi 20.04.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Witam, dostałem wycenę i zakres robót instalacyjnych. Analizując wyczytałem, że połączyli mi instalację grzejnikową i podłogową w jeden obieg z zaworem tzw. KD (prawdopodobnie umozliwiajacym regulację temperatury w ogrzewaniu podłogowym). Chciałem rozdzielić obie instalacje i zrobić dwa obiegi ale instalatorzy stwierdzili, że nie jest to zasadne ze względu na małą powierzchnie ogrzewania podłogowego ( 4 pomieszczenia - całośc 49 m.). Co robić - rozdzielać , czy robić jak radzą instalatorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 20.04.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 rozdziel te dwa układy bezwzględnie ,podłogowe zrób na osobnym rozdzielaczu i mieszaczu termostatycznym i pompce --------- unikniesz problemów pózniejszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malawi 21.04.2010 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedz, podłogówkę zrobię na oddzielnym obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 21.04.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Muszą być dwa obiegi bo wymagane są różne temperatury dla ogrzewania podłogowego (niższa) i grzejnikowego. Ale to już powinien określić projektant instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepoy 22.04.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Obiegi oczywiście oddzielne.Zastanowiłbym się także nad "instalatorami", którzy wprowadzają takie niekonwencjonalne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts