a_kacper 20.04.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Czy ktoś w swojej instalacji CO posiada zawory Honeywell TM50?Jest to chyba najtańszy zawór termostatyczny, mieszający na rynku.Chciałbym użyć tych zaworów jako mieszacz podłogówki oraz zabezpieczenie temperaturowe powrotu do kotła.Czy te zawory zdadzą egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 20.04.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 nada się. http://europe.hbc.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_tm50.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 21.04.2010 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Według producenta się nadają....ale jestem ciekaw czy ktoś użytkuje te zawory w swoich instalacjach. Na allegro Honeywell-TM50 sprzedaje się w hurtowych ilościach Przemawia za tym cena, gdyż jest o ok 100zł tańszy od innych oferowanych na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 21.04.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 (edytowane) ma zły przedział 30-60 stopni ( do ciepłej wody uzytkowej) ,kup sobie ESBE ma przedział 22-45 stopni i jest typowo do podłogówki http://www.esbe.pl/pliki/Dok_25-42.pdf Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez jacekaqua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 22.04.2010 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Nie chcę ani bronić ani polecać tego zaworu Honeywell bo do Was zwróciłem się z prośbą o opinię.Osobiście uważam że cena 200-300 za zawór mieszający do koszmarnie dużo kasy. Zakładając, że są dwie pętle podłogówki (parter plus poddasze) na układzie mieszaczy z zaworami termostatycznymi plus jeden zabezpieczający powrót kotła to koszty samych zaworów sięgają blisko 1000zł a gdzie pompy rozdzielacze itp.Podejrzewam, że właśnie ze względu na wysokie koszty instalacji CO można spotkać jakieś "cudaczne" instalacje.W swojej instalacji chciałbym dokonać kompromisu po między ceną a funkcjonalnością. Bo jeżeli da się taniej to po co przepłacać np. za zawory ESBE czy innych marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 22.04.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Kompromis za kompromisem, aż całe życie wydaje się klęską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 22.04.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 możesz przecież zrobić jeden zawór dla podłogówki. no chyba, że bardzo chcesz mieć na osobnej nitce parter i poddasze. narysuj na szybko schemat jak chcesz to pospinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.04.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Skoro masz tylko dwa obiegi to zostaw to na RTL - będzie jeszcze taniej. Ja mam TM50 , ale do mieszania CWU. Do podłogówki albo ESBE 20-43 oC, albo TM200(uwaga na temp pracy! i przepływy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts