Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie kompresorem

Recommended Posts

Małe pistolety to niekoniecznie lipa, zależy jakiej firmy. Pewnie, że jak kupisz taki z lidla czy mango to nie oczekuj cudów. To tak jak z samochodami czy innymi urzadzeniami-najczesciej za jakoscia idzie wieksza kasa. Więc za 120-150 zł jakości raczej nie będzie. Jeśli chodzi o agregaty, to już na pewno inna liga, ale i koszt zakupu i serwisowania inne. Zależy do czego i jak często się będzie używany- czy do przydomowych sporadycznych robotach malarskich, czy gdzieś na budowę. Moim zdaniem to i tak jest nieco drogo. Ja tam w tym temacie jestem zwolennikiem wypożyczenia, nie mrożę niepotrzebnie kasy i nie martwię się serwisowaniem. Pryjeżdzam, płacę, pracuję, oddaję i zapominam o sprawie...Osobiście z racji mojej profesji często wypożyczam sprzęt z painttech.pl , ceny są przystępne, agregaty dobrych producentów,a malowanie agregatem pozwala mi brać większe roboty, poprostu szybko się nimi maluje.

pozdr,

Edytowane przez tofiol

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Co masz na mysli mówiąc o oszczędnościach na materiale? Że niby przy malowaniu agregatem oszczędza się farbę?

Wszystko zależy jaką farbą malujesz i jakim sprzętem. Jeśli masz wprawę to oszczędności są rzędu 10-15 % i pamiętaj że nowoczesne farby do nanoszenia agregatami malarskimi powinno się rozcieńczać od 10 do 20 % i nie tracą one swoich właściwości. O szybkości malowania nie będę się rozpisywał bo to chyba oczywiste...

Pistolety takie, pistolety inne....

MOJE doświadczenie w tej dziedzinie jest dość "przeterminowane", ale mam zamiar do niego wrócić.

Kiedyś, w głębokiej "komunie" powszechnie stosowano agregaty malarskie.

Taka deska z baniaczkiem i "wajchą" blisko 2 metrową.

Jeden pacjent z czymś w rodzaju opryskiwacza MALOWAŁ co trzeba, a drugi - wajchował stojąc na tej "desce"

ZERO drabin, bo "zasięg" był imponujący.

Stopień "rozpylenia" absolutnie poprawny.

"Brało" to (wężem zanurzonym w kuble z farbą) najbardziej badziewne farby i efekt był dobry!

Może jeszcze ktoś "to" pamięta?

DOBRE było!

Pistolet jest dobry do pomalowania autka czy deski - a i to w warunkach specjalnie stworzonych.

TO narzędzie było skonstruowane specjalnie do malowania ścian i sufitów...

Adam M.

...

To nic innego jak takie coś:

http://www.agregatmalarski.pl/pl/produkty/pompy-membranowe-i-zbiorniki/zbiorniki-cisnieniowe/zbiornik-cisnieniowy-40-l-z-mieszadlem-recznym

Tyle że zamiast wbudowanej pompy ręcznej podłącza się to do kompresora. Kiedys kompresory to były spore "bydlątka". Do mobilnych raczej ich zaliczyć nie można było stąd pomysł z pompowaniem ręcznym.

• 6 months później...

Witam,

Odświeżę wątek, bo zaczynał się ciekawie, a suma sumarum zabrakło w nim konkretu, jak malować z pistoletu ściany w domu jednorodzinnym, a sam się do tego przymierzam, i potrzebuję podpowiedzi.

Otóż:

- mam w domu sprężarkę/kompresor Stanley o podanych na końcu postu parametrach

- dom o powierzchni ścian i sufitów około 900m2

- ściany i sufit będą malowane w tym samym kolorze (jasny prawie biały)

- malowanie przed montażem drzwi (regulowane ościeżnice można zamontować po malowaniu) i przed klejeniem podłóg drewnianych. Kaloryfery będą zdjęte do malowania

W związku z powyższym, malowanie pistoletem wydaje się racjonalne. Do zaklejenia tylko okna + parapety. Ponieważ pomalować trzeba 3 razy (podkład + 2x "kolor" (?)) to chętnie bym to zrobił pistoletem z długą lancą (żeby nie latać po drabinie)

Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami w zakresie malowania takimi pistoletami, najlepiej chciałbym dostać namiar na model pistoletu który można podłączyć do sprężarki powietrza.

Jestem w stanie wydać na pistolet z lancą powiedzmy około 500zł - czy to w ogóle realne?

Parametry sprężarki:

pojemność zbiornika: 24 l

zasilanie: 230 V,

moc: 2 kM/ 1500 W

obroty silnika: 3400 obr/min

wydajność: 220 l/min

ciśnienie max: 10 bar

przyłącze: gniazdo szybkozłączki

waga: 18 kg

wymiary: 570 x 290 x 422 mm

Pozdrawiam

nikt nie podpowie?

Jeśli taka powierzchnia to albo wziąć kogoś z agregatem malarskim tym bardziej, że mówisz o jednym kolorze lub wynająć agregat, jak jest wyżej niż 2,7 do sufitu to potrzebna lanca do pistoletu lub ruchomy pomost.

Ja maluję agregatem Wagnera p117, cena takiej usługi to z gruntowaniem 8zł/m2, kolory 12zł/m2.