mazo 21.04.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Problemów jest kilka, na razie skupię się na jednym, bo pozostałe już zgłosiliśmy do poprawki, a ten jest nieobgadany:dekarzom wysżło coś takiego, że muszą wstawić połówkę dachówki, głupio to wygląda. Dachówka tegalit ma mozliwość rozsunięcia, tak, że nie trzeba wstawiać połowek, prawda? Dekarze chyba o tym nie wiedzieli... Tu zdjęcie: http://picasaweb.google.com/mazo1975/Dach#5461895874330765042 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 21.04.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Teraz to tylko jechać w prawo i obciąć lub przedłużyć łaty. Pozdrawiam Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 21.04.2010 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Mamy dach bez okapu, więc wszystko jest na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 21.04.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 To nie będzie symetrycznie. Albo przyciąć płytki. pozdr Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 (edytowane) Przed przystąpieniem do krycia należy rozmierzyć dach! Oczywiście można rozsuwać dachówki na ile pozwalają zamki. Obejrzałem wszystkie zdjęcia i z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że z tym dachem można było zrobić wszystko. Sknocono Ci oba dachy. Powiem więcej jak to tak dłużej postoi to z tej folii nic nie zostanie. Pozdrawiam. Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 22.04.2010 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Dziękuję Andrzeju! gorąco mi się zrobiło Czy możesz napisać coś bardziej szczegółowego? A jeśli chodzi o rozsunięcie, to w tegalicie jest to minimalne - mąż dzwonił do jakiegoś speca z Braasa, więc już wiemy, że rozsunięcie niewiele da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 22.04.2010 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 (edytowane) Można je rozsuwać na 1mm. A dach z tą dziurą będzie stał jeszcze kilka dni - czekają na te dachówki - połówki. Edytowane 22 Kwietnia 2010 przez mazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.04.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Mogę powiedzieć (napisać) tak: folia wymaga praktycznie natychmiastowego zakrycia (maksymalnie 4 miesiące) z obu stron (z zewnątrz i od wewnątrz). Dachóki połówkowe najlepiej montować przy skraju dachu nie burzą wówczas struktury (linii) dachu. A można było zrobić cały dach na mjjankę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 26.04.2010 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Dziękuję! 4 miesiące na pewnonie będzie tak stało, tylko parę dni. A dachu na mijankę nie chcieliśmy. Fakt, że lepiej, gdyby te połówki były na skraju, ale z jakiegoś powodu tego nie zrobili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 26.04.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 obiło mi się kiedyś o uszy że dachówki płaskie zaleca się układać z przesunięciem dla zapewnienia ich szczelności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.04.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 No to Ci się obiło. Za szczelność odpowiadają zamki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 27.04.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 (edytowane) No to Ci się obiło. Za szczelność odpowiadają zamki. Pozdrawiam. Cytat z: http://www.fachowydekarz.pl/index.php/warsztat/46-tegalit-na-dachu.html "Na dachu dekarz ułożył dachówkę Tegalit zgodnie z zaleceniami marki Braas dotyczącymi tego modelu, czyli z przesunięciem zamków i z wykorzystaniem w szczytach dachówek szczytowych całych i dachówek szczytowych połówkowych. (fot. 1; fot. 2) Ułożenie płaskiej dachówki Tegalit właśnie z przesunięciem umożliwia przy opadach deszczu wyprowadzanie wody spływającej w zamkach dachówek na środek dachówki, która znajduje się poniżej. To przesunięcie zamków zapewnia szczelność płaskiego Tegalitu" Cytat z: http://www.e-izolacje.pl/Uszczelnienie_stykow,6101.html (...)Spowodowane jest to koniecznością układania tego typu dachówek z przesunięciem zamków... Ja wiem, że różni mądrale piszą w necie różne rzeczy, ale wydaje mi się do logiczne, że takie przesunięcie zwiększa szczelność. Gdy ułoży się je bez przesunięcia to woda może dziarsko płynąć i nabierać objętości w połączeniach od kalenicy aż do okapu. W przypadku przesunięcia - "rozprasza się". W przypadku dachówki "falistej" tego problemu nie bo zamek jest inaczej skonstruowany. Mi się to wydaje logiczne, ale dekarzem nie jestem więc mówię tylko na "chłopski rozum". Zresztą skoro takie są "zalecenia producenta" to wolałbym się ich trzymać. Poza tym dach z przesunięciem wcale nie wygląda gorzej (moim zdaniem lepiej), ale autor tego wątku "tak nie chciał" i teraz ma problem. Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez jarett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 27.04.2010 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Mamy problem, ale nie wynika on ze sposobu ułożenia dachówki - bez przesunięcia. O zaleceniach wiedzieliśmy. Wina leży po stronie wykonawcy, nie skonsultował z nami tej konieczności położenia połówki, gdybyśmy o tym wiedzieli, kazalibyśmy wykorzystać dachówki połówkowe szczytowe. Wolelibyśmy to niż ułożenie tego typu dachówki z przesunięciem (naszym zdaniem wygląda to gorzej, szczególnie w nowoczesnym budynku). Można też było zaprojektować trochę krótszy dach, ale naszym architektom wydawało się, że dachówki da się rozciągnąć. Teraz możemy jedynie wykłócać się o zdjęcie obecnych dachowek szczytowych i zastąpienie ich połówkami, albo zgodzić się na przesunięcie tych połówek na sam koniec dachu przed dachówki szczytowe, które są w tej chwili, może wtedy będą mniej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 27.04.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 albo zgodzić się na przesunięcie tych połówek na sam koniec dachu przed dachówki szczytowe, które są w tej chwili, może wtedy będą mniej widoczne. To chyba najsensowniejsze rozwiązanie. Szkoda, że dekarze nie sprawdzili tego zawczasu... Poza tym mam wrażenie, że masz lekko uniesione dachówki w okolicach okna połaciowego (klasyczny problem przy tegalicie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 27.04.2010 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Tak, są podniesione i jedno okno krzywo osadzone, ale to już mamy omówione i będzie do poprawy. Cały czas zastanawiam się, czy to rozwiązanie nadal nie będzie mnie denerwować, czy jednak nie kazać im zmieniać tych szczytów. Czy to jednak mało istotne szczegóły i niepotrzebnie zawracam sobie i innym głowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 29.04.2010 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Po rozmowie z naszym wykonawcą: przesunąć te połówki mogą, ale wymiana dachówek szczytowych to na nasz koszt, bo po poprawkach nie ma błędu w sztuce. hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.04.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 To przesunięcie zamków zapewnia szczelność płaskiego Tegalitu" ... różni mądrale piszą w necie różne rzeczy, ale wydaje mi się do logiczne, że takie przesunięcie zwiększa szczelność. Szczelność dachu zapewnia poprawnie wykonane krycie wstępne. Ile wody płynie w zamku? Tą dachówkę można montować tak jak się komu podoba i nie ma to żadnego wpływu na szczelność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.04.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Po rozmowie z naszym wykonawcą: przesunąć te połówki mogą, ale wymiana dachówek szczytowych to na nasz koszt, bo po poprawkach nie ma błędu w sztuce. hmm... Oczywiście, że nie ma błędu w sztuce bo żadnej sztuki (dekarskiej) na tym dachu nie pokazali. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.04.2010 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Zgadza się nie pokazali na dodatek są bezczelni żądając pieniędzy za poprawki. Pozdrawiam Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 30.04.2010 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Poprawki uznali (odstające dachówki, krzywo osadzone okno), a pieniędzy chcą za wymianę dachówki szczytowej pełnej na połówkę, przesunięcie tej połówki jako przedostatnią biorą na siebie. Nie wiem, czy to fair, nie znam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts