Parmog 24.01.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Tak sobie czytam i widzę, że minęło parę lat. Ale ze wszystkim sprawdza się powiedzenie, że jak dbasz, tak masz. Wywalić za dobrą piłę, markową to trzeba koło 800 zł. Wujek ma Sthila i oczywiście po paru latach generalny remont. Ale z faktu, że sporo tniemy, nie tylko dla siebie, to trochę piły dostają w rurę. Mam kosę spalinową Bass Polska, działa bez zarzutu, a miałem porównanie Husqvarny i wiele się nie różni. To moim zdaniem bzdeta, że markowe to lepsze, to już nie te czasy. Dlatego kupiłem Bestcrafta, od Kraft & Delle - całkiem całkiem niemiecka firma, z mieczem i łańcuchem Oregona. Po roku zero problemu, raz aby zagdakała i za pierwszym razem odpalała, łańcuch profilaktycznie podczyściłem i raz nie chciała odp, ale to oczywiście na świecy syf się zebrał. To ma 3.9 KM, więc idzie ładnie, sam jestem w szoku, że piła sama idzie, a za taką to już sporo ponad tysiaka trzeba by dać, a ja za nią dałem aż 210 zł. Tysiąc w kieszeni, tyle, że klucz dali lipny, ale to 20 zł i mam nowy. Już ma za sobą 13 ponad metrów w pół roku. Więc, jak ktoś chce kupić nie do zawodowego cięcia, a dla własnego użytku, to lepiej tańsze piły. Polecałbym Bass Polska 3KM za 240 zł plus przesyłka, lepszy miecz i łańcuch można nawet Oregona kupić, bo to naprawdę dobra firma i spokój. Bo to Polska firma, a moja kosa, to przez rok ma cięcia trawy z 8h i tak wiadomo kilka razy w roku, plus wujek na roboty chodził i zero problemu. Profilaktycznie, bo jak jest to i czemu nie korzystać, na przegląd po roku ( identycznie jest i w tych renomowanych firmach ) i kolejny rok gwarancji. Bestcrafta mam nadzieję, że z te 4 lata wytrzyma, kupie nową za kolejne 200 zł i ta pójdzie na części, a wy naprawy i po 3-4 latach. Oczywiście będą gadać, że złe paliwo, że za bardzo katowana, a trzeba naprawić, bo wywalone 800-1200 zł na podobne parametry. A tu też znawca pisze o Makicie? Nie polecam, to już nie jest ta sama firma, chyba, że macie przyzwyczajenie do marki i klapki na oczach, to zrozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 24.01.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Pierwszy post na forum i wychwalasz pod niebiosa badziew made in chrld-brawo Ty,od razu zyskałeś szacunek i posłuch na forum.Tak na poważnie porównujesz Dacie Logan z Porsche Panamera-serio nie widzisz różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 26.01.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 No tak do okazyjnej roboty kupować najdroższy sprzęt jaki tylko jest , ja mam elektryczą za 150 zł najtańsza jaka była i chodzi już 3 lata ,pochlastała chyba ze trzy tiry drewna mam 5 łańcuchów i każdy był ostrzony już ze 4 razy ostrzałką z biedronki i wszystko działa a jak jutro się rozleci to do śmietnika bo zapracowała na siebie z nawiązką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parmog 27.01.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Pierwszy post na forum i wychwalasz pod niebiosa badziew made in chrld-brawo Ty,od razu zyskałeś szacunek i posłuch na forum.Tak na poważnie porównujesz Dacie Logan z Porsche Panamera-serio nie widzisz różnicy? Nie wiem, co to ten chrld - ale taka jest prawda, nie żyj czymś sprzed X lat. Miałem Macitę i wiem o czym piszę, takiej różnicy nie ma, jak wymieniasz. Nie przesadzaj. To już tylko płacenie za znaczek, a nawet sprawdziłem, bo za taką piłę 3.9 KM, to już na dziś jakieś 1300-1400 zł. Moja już zarobiła i zaraz zacznie się sezon, to jeszcze więcej zarobi na siebie, a tych znanych firm, jeszcze by się nie zwróciła. Macita zwaliła mi się po niecałych 5 latach, 350 mi krzyknęli w serwisie, to kupiłem nową niemieckiej firmy, ale teraz tak patrzę, to wziąłbym tą Bass Polska 3 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parmog 27.01.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 No tak do okazyjnej roboty kupować najdroższy sprzęt jaki tylko jest , ja mam elektryczą za 150 zł najtańsza jaka była i chodzi już 3 lata ,pochlastała chyba ze trzy tiry drewna mam 5 łańcuchów i każdy był ostrzony już ze 4 razy ostrzałką z biedronki i wszystko działa a jak jutro się rozleci to do śmietnika bo zapracowała na siebie z nawiązką Pewnie pierwsze, co ci pójdzie w takiej pile to uszczelki - koszt jakieś 20-30 zł. Samemu rozebrać i wymienić, to żaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 28.01.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Na popularnym serwisie widać że najwięcej sprzedaje się najtańszych elektronarzędzi,ale podobnie jak w wyborach nie oznacza to że większość ma rację...Akurat piły makita ma do bani,ale inne narzędzia bardzo porządne-trzeba po prostu wiedzieć co się kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parmog 30.01.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Tutaj jest temat o piłach. Makita ma piłę 3.3 KM za 1625 zł. Taka za 250 zł niech wytrwa 3 lata, później na części. To za taką cenę, można kupić 6,5 , co daje 19,5 lat. Makita bez naprawy i żadna inna tyle nie wytrzyma, bez naprawiania. Nie ma takiej opcji. Skoro np Husqvarna po prawie 4 latach wymiana łożysk na wale w serwisie gdzieś 250 albo więcej trzeba dać, a jak pójdzie wał, to i z cylindrem całym wymiana i z 300 zł koło. Co najlepsze, to piszę o pile za 1500 zł, a nie za 200 czy 300. Moja już zarobiła z 13 metrów po 80 zł = 1040 zł, bo nie liczę całkowicie drewna dla siebie Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Parmog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts