Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin a kable

Recommended Posts

Poprosilem mojego elektryka o zrobienie oswietlenia w nieuzytkowej czesci poddasza. Wlacznik do swiatla oraz gniazdko kazalem mu zrobic w puszkach natynkowych na kominie. Elektryk poprowadzil wszystkie kable do wlacznika i gniazdek w grubych plastikowych rurkach. Moj kierownik budowy sie krzywi, i nie jest przekonany czy zostawic te kable. Chetniej kazalby wszytskie kable z komina usunac. Komin ma byc uzywany do kominka. Co o tym sadzicie? Kazac przerobic czy zostawic?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?134551-Po%C5%BCary-sadzy-w-kominach&highlight=po%C5%BCar+sadzy

Trafi Ci się mokre drewno do kominka, popalisz kilka tygodni, potem jedna iskra, i w kominie mamy 1000-1200 stopni. Wewnątrz. Na zewnątrz popękanej cegły będzie jakieś połowę mniej, czyli około 600 stopni.

Edytowane przez eco.pierre

Najprawdopodobniej kominiarze mają przepis

zabraniający cokolwiek na kominach instalować.

Druga rzecz na pewno jest przepis zabraniający

za blisko komina umieszczać konstrukcyjne

elementy drewniane bo się mogą zapalić.

Pożary sadzy się zdarzają. Wtedy temperatura

wewnątrz komina wynosi około 1000 stC. Pożar

potrafi nawet do godziny trwać. Chyba temperatura

spalin pieców na paliwo stałe to około 400 stC.

Ty masz rurki instalacyjne. Dla mnie się wydaje, że

przy temperaturze około 100 stC zaczną te rurki

mięknąć. Na przykład kawałek takiej rurki włóż do

gotującej się wody żeby to sprawdzić.

Jest jeszcze problem grzejących

się przewodów elektrycznych. Zwykle podaje się

dla nich maksymalny prąd przy temperaturze na

przykład 30 stC. A jaka będzie obciążalność przy

na przykład 60 stC? Przewód bardziej gorący to

też większa jego rezystancja a przez to straty energii.

Są to tylko moje luźne uwagi. Jest duże

prawdopodobieństwo, że u Ciebie nigdy żadne

problemy nie wystąpią.

• 2 weeks później...
samm

Ten pustak ceramiczny/klinkier to już

ściana a nie komin. Czyli na ścianie

można.

no właśnie, mi tutaj pasuje tv

http://img203.imageshack.us/img203/295/s7301614.jpg

chciałbym go powiesić ale nie wiem jak podejśc z kablami do komina :)

może lepiej po prawej w pustaku kanał na kable i lekko go przesunąć....

zrobić czy raczej zostawić komin w spokoju?

• 1 month później...
Ja bym nie kombinował z kominem - daj obok na ścianie podwójną ramkę - gniazdko + antena. Potem do gniazdka podłącz listwę dowolnie dużą i schowaj ją za TV. Lub jeszcze inna opcja - ja mam panele i plastikowe listwy dookoła ścian. W takim układzie z przewodem antenowym i zasilaniem listwy można z gniazdka wskoczyć od razu w listwę przypodłogową i nią dojść za TV. Ewentualnie - wypuścić sobie przewody w pustaku przy samej ziemi i tak je zostawić ze sporym zapasem, potem, jak będziesz już miał wspominane listwy przypodłogowe, to wjedziesz w nie prosto ze ściany, a za TV rzucisz sobie listwę podpięta bezpośrednio do kabla wychodzącego ze ściany lub położysz na podłodze gniazdko natynkowe i dopiero do niego wepniesz listwę..

• 4 years później...

Odświeżę temat - kable na kominie - można czy nie można ?

Komin murowany z cegły pełnej, prawdopodobnie nie będzie używany jako dymowy lub spalinowy ale jest w projekcie i jest wymurowany.

Kuchnia - poniżej wlotu do komina dymowego, który jest po drugiej stronie ściany (w kotłowni) będzie zainstalowany okap kuchenny wiec wentylator i oświetlenie, również piekarnik i płyta.

Łazienka - nad kuchnią - na tym samym kominie umywalka (pewnie stojąca z hydrauliką za szafką na ścianie by nie bruzdować komina), lustro i wypadało by jakąś lampkę nad lustrem umieścić wiec znowu przewód.

Klatka schodowa - komin w miejscu gdzie miało być oświetlenie przypodłogowe więc konieczność wyfrezowania puszek (1 lub 2 szt.) na głębokość min 3cm dla puszek o głębokości 40mm i poprowadzenia przewodów przecinających komin do ich zasilania.

Słowem - żadnych bardzo istotnych przewodów nie będzie, staram się jak mogę omijać kominy ale te oświetleniowe to inaczej nie da rady. Można czy nie można ?

Edytowane przez _olo_