edi1977 21.04.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Poprosilem mojego elektryka o zrobienie oswietlenia w nieuzytkowej czesci poddasza. Wlacznik do swiatla oraz gniazdko kazalem mu zrobic w puszkach natynkowych na kominie. Elektryk poprowadzil wszystkie kable do wlacznika i gniazdek w grubych plastikowych rurkach. Moj kierownik budowy sie krzywi, i nie jest przekonany czy zostawic te kable. Chetniej kazalby wszytskie kable z komina usunac. Komin ma byc uzywany do kominka. Co o tym sadzicie? Kazac przerobic czy zostawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 21.04.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Przerobić i jeszcze raz przerobić, co jak się sadza zapali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 21.04.2010 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Jaka sadza? Kable, rurki i gniazda sa na zewnatrz komina. Nie ma nic w srodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 21.04.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?134551-Po%C5%BCary-sadzy-w-kominach&highlight=po%C5%BCar+sadzy Trafi Ci się mokre drewno do kominka, popalisz kilka tygodni, potem jedna iskra, i w kominie mamy 1000-1200 stopni. Wewnątrz. Na zewnątrz popękanej cegły będzie jakieś połowę mniej, czyli około 600 stopni. Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez eco.pierre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 21.04.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Najprawdopodobniej kominiarze mają przepiszabraniający cokolwiek na kominach instalować.Druga rzecz na pewno jest przepis zabraniającyza blisko komina umieszczać konstrukcyjne elementy drewniane bo się mogą zapalić.Pożary sadzy się zdarzają. Wtedy temperaturawewnątrz komina wynosi około 1000 stC. Pożarpotrafi nawet do godziny trwać. Chyba temperaturaspalin pieców na paliwo stałe to około 400 stC. Ty masz rurki instalacyjne. Dla mnie się wydaje, żeprzy temperaturze około 100 stC zaczną te rurkimięknąć. Na przykład kawałek takiej rurki włóż dogotującej się wody żeby to sprawdzić.Jest jeszcze problem grzejącychsię przewodów elektrycznych. Zwykle podaje siędla nich maksymalny prąd przy temperaturze naprzykład 30 stC. A jaka będzie obciążalność przyna przykład 60 stC? Przewód bardziej gorący toteż większa jego rezystancja a przez to straty energii. Są to tylko moje luźne uwagi. Jest duże prawdopodobieństwo, że u Ciebie nigdy żadneproblemy nie wystąpią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 22.04.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Czy powyższe tyczy się także kominów systemowych do kominka (Schiedel Rondo Plus), dodatkowo obudowanych cegłą (czyli patrząc od środka są takie warstwy: rura ceramiczna, izolacja, pustak z betonu, pustak ceramiczny/klinkier)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 22.04.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Nie wolno montować kabli na kominie, trzeba je przenieść gdzieś indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 22.04.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Ten pustak ceramiczny/klinkier to jużściana a nie komin. Czyli na ścianiemożna. Z tego co wiem to komin systemowybuduje się tak, że pomiędzy nim aścianami jest dylatacja. Czyli niejakokomin jest wolno stojącą konstrukcją.Kominy z cegły można wbudowywaćw ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-r 03.05.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 samm Ten pustak ceramiczny/klinkier to już ściana a nie komin. Czyli na ścianie można. no właśnie, mi tutaj pasuje tv http://img203.imageshack.us/img203/295/s7301614.jpg chciałbym go powiesić ale nie wiem jak podejśc z kablami do komina może lepiej po prawej w pustaku kanał na kable i lekko go przesunąć.... zrobić czy raczej zostawić komin w spokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 03.05.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 A nie możesz ominąć tego komina prowadząc przewody na posadzce w rurkach wokół komina,w pewnej od niego odległości.Lub górą też wokół komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul997 10.06.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Ja bym nie kombinował z kominem - daj obok na ścianie podwójną ramkę - gniazdko + antena. Potem do gniazdka podłącz listwę dowolnie dużą i schowaj ją za TV. Lub jeszcze inna opcja - ja mam panele i plastikowe listwy dookoła ścian. W takim układzie z przewodem antenowym i zasilaniem listwy można z gniazdka wskoczyć od razu w listwę przypodłogową i nią dojść za TV. Ewentualnie - wypuścić sobie przewody w pustaku przy samej ziemi i tak je zostawić ze sporym zapasem, potem, jak będziesz już miał wspominane listwy przypodłogowe, to wjedziesz w nie prosto ze ściany, a za TV rzucisz sobie listwę podpięta bezpośrednio do kabla wychodzącego ze ściany lub położysz na podłodze gniazdko natynkowe i dopiero do niego wepniesz listwę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 13.03.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Odświeżę temat - kable na kominie - można czy nie można ?Komin murowany z cegły pełnej, prawdopodobnie nie będzie używany jako dymowy lub spalinowy ale jest w projekcie i jest wymurowany. Kuchnia - poniżej wlotu do komina dymowego, który jest po drugiej stronie ściany (w kotłowni) będzie zainstalowany okap kuchenny wiec wentylator i oświetlenie, również piekarnik i płyta. Łazienka - nad kuchnią - na tym samym kominie umywalka (pewnie stojąca z hydrauliką za szafką na ścianie by nie bruzdować komina), lustro i wypadało by jakąś lampkę nad lustrem umieścić wiec znowu przewód. Klatka schodowa - komin w miejscu gdzie miało być oświetlenie przypodłogowe więc konieczność wyfrezowania puszek (1 lub 2 szt.) na głębokość min 3cm dla puszek o głębokości 40mm i poprowadzenia przewodów przecinających komin do ich zasilania. Słowem - żadnych bardzo istotnych przewodów nie będzie, staram się jak mogę omijać kominy ale te oświetleniowe to inaczej nie da rady. Można czy nie można ? Edytowane 13 Marca 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 18.03.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Ok, wyciągam wniosek, że niby nie wolno ale jak trzeba to trzeba, elektryk oficjalnie nie powinien więc i nie potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts