Magda i Marek 21.04.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Jakie sa wady zastosowania w instalacji co rozwiazania z trojnikami zamiast rozdzielaczy?Czy ma to w ogole jakies znaczenie?Jeden wykonawca proponuje mi rozdzielacza a drugi trojniki. Dziaki za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 21.04.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Napisz coś więcej o instalacji i przede wszystkim z jakiego materiału będą rury (miedź, alupex, .....). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.04.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Policz ilość łączeń jako potencjalne miejsce awarii, przy trójnikach i przy rozdzielaczu. Nie spotkałem rozdzielacza z którego by coś ciekło, a trójniki owszem. pozdr adam A może to chodzi o trójniki w posadzkach ? to tym bardziej na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.04.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Jak masz kasę zrób na rozdzielaczach, ja sobie tam zrobiłem centralne w miedzi kosztowało to nie mało ale zawsze mogę sobie odciąć dowolny obieg. Centralnego nie robi się często wiec warto zainwestować w dobre rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 21.04.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 zalety rozdzielacza ---- bezawaryjnosc instalacji ,rury bez łaczeń--- równy rozkład czynnika grzewczego na poszczególne grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 21.04.2010 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 instalacje ma byc w plastiku - dla kotla kondensacyjnego pracujacego na niskich paramtrachtrojniki w posadzce.... no coz po tym co przeczytalem moze lepiej isc w rozdzielacze.a na czym polega, jak napisal jacekaqua, "równy rozkład czynnika grzewczego na poszczególne grzejniki "?to jak mam trojniki to nie jest rowny?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.04.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Aby był równy musisz mieć projekt (przy rozdzielaczach również) który obliczy opory przy zmieniających się średnicach i odleglościach. Jeśli rozdzielacz ma przepływomierze to łatwiej regulować. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 22.04.2010 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 projekt? ale co w tym projekcie bedzie? mam projekt, w ktorym jest rozmieszczenie kaloryferow i rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.04.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Policz ilość łączeń jako potencjalne miejsce awarii, przy trójnikach i przy rozdzielaczu. Nie spotkałem rozdzielacza z którego by coś ciekło, a trójniki owszem. pozdr adam A może to chodzi o trójniki w posadzkach ? to tym bardziej na nie. Chyba, że Rehau lub Wirsbo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.04.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Jak nie zapłaciłeś ekstra to projektu nie masz Normalnie powinny tam być średnice rur, przepływy, zestawienie materiałó i jak te rury prowadzić. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 22.04.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 najważniejsze dla przepływów są nastawy na zaworach. a przepływy wcale nie muszą być równe, powiem więcej po jest źle jak tak będzie. bo po co na grzejnik 2kW pchać tyle samo wody co na grzejnik 300 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.04.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 tylko aby wiedzieć jakie nastawy są potrzebne trzeba mieć projekt, lub świetego cierpliwość aby ustawiać eksperymentalnie. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 22.04.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 jeśli policzone są straty to projekt "na grzejnikach" to kilka chwil. ale tak jak piszesz z nim dużo łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 23.04.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 mpoplaw kwestia odpowiedniego kryzowania dotyczy też instalacji na rozdzielaczach. bo tak jak napisałeś woda będzie tam płynąć gdzie ma mniejszy opór. na rozdzielaczach natomiast łatwiej doregulować przepływy, zwłaszcza jak zainwestujemy w przepływomierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts