himlaje 21.05.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Jeżeli parkieciarz mówił, że wilgotność powinna być rzędu 2-3% to pewnie miał na myśli wago-suszarkę. wagosuszarką mierzy się wilgotność próbki w laboratorium na budowie innymi przyrządami np. CM lub DNS G-812. Dla tych przyrządów maksymalny poziom wilgoci w wylewce na samym jej dole wynosi 1,3-1,8CM% dla ogrzewania podłogowego. Czym on mierzył, że takie uzyskał wyniki? Jezeli mierzył jakimś GAAN-em czy podobnym przyrządem to mierzył dtylko do głębokości maksymalnie 3cm. Czyli pomiar jest zafałszowany ponieważ wylewka ma minimalną grubość 6cm.!!! Co będzie jak włączysz ogrzewanie! Już się boję tym bardziej jak piszesz podłogówka nie była wygrzewana na full przez 4-6 tygodni. Przypuszczam, że tam jest jeszcze sporo wody! Ten facet nie wie na czym układał parkiet. jezeli przedtem nie zlecił wygrzewania podłoża. Nie wiem czym to było mierzona, w sensie jaki typ, firma, model, itp. MIał jakieś małe urządzonko z wygięta blaszką na końcu i wyświetlaczem. Tyle wiem na ten temat. Podłogówka była właczana i wygrzewana ale w okresie luty-marzec. Oczywiście nei cały czas, ale wtedy podłogówka działała bo ogrzewała dom, więc przypuszczam, że została wystarczająco wygrzana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 24.05.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 1,5 tygodnia temu to jest za szybko jak amen w pacierzu zle zmierzyl wilgotnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 29.05.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 to jest za szybko jak amen w pacierzu zle zmierzyl wilgotnosc Ale dlaczego za szybko. 1,5 tygodnia temu układali parkiet. Wylewki były robione we wrześniu '09 a deski kupione gdzieś w lutym i leżały w pomieszczeniu w którym zostały ułożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 30.05.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 albo byl przezuszaony parkiet..albo poprostu wilgotnosc za duza w pomieszczeniu..albo..w jastrychu (choc 3% cm tutaj sklania do tegoz..rozwiazania)ciezko stwierdzic..natomiast pewnym jest ze ..w 10 dni bez ingerencji wilgoci..parkiet sam nie łodkuje (czy krawdeziuje bo to sa 2 rozne sprawy moze tyutaj tez tak byc..np. wadliwy kat alfa)..to jest dosyc zlozone i trzeba miec maks info plus wykonac pare pomiarów..przez neta nie da sie na odleglosc tego rozstrzygnac..paczki opakowane folia trzymales..czy..rozpakowales parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 30.05.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Szpary były od razu po ułożeniu. Czy to wina wilgoci czy nie, to nie wiem. Ten "parkieciarz" mówi, że to jest normalne, że sa szpary. Ja nie wiem czy to norma bo na powierzchni ok 40m2 mam kilkanaście albo i ze 20-30 szpar. Wszytskie te szczeliny są do 1 mm lub mniej. Wiem że to ukłądanie było w bardzo szybkim tempie. Generalnie ten wykonawca założył sobie chyba że ma ułożyć tyle powierzchni w ciągu dnia bo ma załozenie by dziennie zarobic okreslona kwote. Poza tymi szparami w parkiecie jest kilka miejsc gdzie zostały uszkodzone (pościnane) krawędzie-to już napewno nie jest norma, bo to jest ewdentne uszkodzenie materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 30.05.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 jesli masz tylko szparki ze 20- 30 szt na 40 m/kw to moim zdaniem jest ok..i tyle..kazda klepka od siebie moze sie roznic do 2 % poscinane klepki nie po obrysie nie na dylatacji w parkiecie gotowym?..nio to juz nie wiem..nie za bardzo nie byla to przypadkowo jakas klasa np "obiekt"?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 04.06.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 żadna klasa obiekt. Zapłaciłem za nią bodajże 250/m2. Pościnane są krawędzie ale jest to raczej nie wina desek co motażysty. Zresztą gdyby nawet deska od razu była uszkodzona to chyba żaden parkieciarz, przez duże "P" nie powinien takich desek użyć, a tym bardziej po środku pokoju, choć jak wcześniej pisałem te pościnane ranty to zasługa na 99% montazysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 07.06.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 250zł za parat -dos??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 07.06.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 no, niestety. Nie pamiętam dokładnie ale cos koło tego. Jest to ta grubsza wersja, z warstwą wierzchnią ok 6mm i dużymi lamelkami (bodajże 120x12 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.06.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 no, niestety. Nie pamiętam dokładnie ale cos koło tego. Jest to ta grubsza wersja, z warstwą wierzchnią ok 6mm i dużymi lamelkami (bodajże 120x12 cm) Przepłaciłeś jakieś 30 do 50 zł na metrze kwadratowym za materiał, majstrowi przypuszczam też zapłaciłeś za dużo. Teraz możesz tylko wyciągnąć wnioski z zaistniałej sytuacji.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.06.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 spokojnie z ferowaniem wyrokow jesli to rzeczywiscie tenze rozmiar (choc nie wydaje mi sie aby mialy taka warstwe uzytkowa)..jaka jest grubosc calej deski to jest parat-dos maxi tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.06.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 spokojnie z ferowaniem wyrokow jesli to rzeczywiscie tenze rozmiar (choc nie wydaje mi sie aby mialy taka warstwe uzytkowa)..jaka jest grubosc calej deski to jest parat-dos maxi tak? Z ceną odniosłem się do parat-dos maxi, gdzie cena producenta jest ok. 220 złm2 przed ewentualnym upustem. 15 maja doradziłem zainteresowanemu żeby włączył ogrzewanie. W tej chwili minęło 3 tygodnie, jeśli by się coś stało to na pewno by o tym napisał. Przypuszczam, że nie wiele się zmieniło i moim zdaniem nic się tu już nie poradzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.06.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 to jest dab?? czy zebrano..bo tylko zebrano widze w cenniku po 200zł netto, ale to wszystko netto ...dab natur 159,72 rozmiar 800-100x90x11w rozmiarze 11x150x 1330 195,25zł wszystko netto..i z 4mm warstwa nie z 6mm ..ja osobiscie nie biore takich posadzek do ukladania nigdy pod uwage uwazam ro za badziew..na pare lat..paratdos 13/70/490 ne dosc ze znacznie tanszy to jeszcze o niebo stabilniejszy na kilkadziesiat lat..fajna alternatywa dla deba na ogrzewanie posadzkowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.06.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Pisałem o parat-dos maxi w klasie dąb natur podając cenę zakupu brutto. Podzielam zdanie co do jakości i przydatności parat-dosu w mniejszym formacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts