strzelu 22.04.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam, Temat wielokrotnie wałkowany, ale oświećcie mnie bo szału idzie dostać. Wszędzie mówi się że do komina kominkowego wkłada się (jeśli ktoś wkłada) rurę ŻAROodporną. Takową zaproponował mi kominiarz (grubość 1 mm). Jednakże wydzwaniałem do innych kominiarzy celem porównania cen i tu już zdania są nieco inne. Mówią że odchodzi się od wkładania żaroodpornych i coraz częściej wkłada się kwasoodporne (gr. 0,8 mm) ze względu na sprzedaż i palenie drzewem, które jest mokre (albo fikcyjnie sezonowane, albo jak samemu się na zewnątrz "sezonuje/składuje" to ono i tak ciągnie wilgoć). Zatem jaką włożyć? Żaro czy kwasoodporną? Mówi się jeszcze też o żarokwasoodpornych (czyli teoretycznie spełniających i takie i takie warunki). Poinformowano mnie również że różnica między żaro i kwaso to jedynie (poza grubością) to różnica około 50 stopni celsjusza wytrzymałości (jakoś 400 i 450 stopni). Komu wierzyć i co włożyć? pozdrawiam St. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 22.04.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Był na ten temat wątek. Nawet chyba brałemw nim udział. Niestety w tym zmodyfikowanymforum nie potrafię nawet zawartości swoichpostów znaleźć.Z tego wątku wynikało, że zdecydowanie wkłady kwasoodporne. Jednym z powodówjakie tam podawano to rdzewienie żaroodpornych.Ogólnie to żaroodporne wspaniale nadają siędo starych pieców na paliwo stałe gdzie temperatura spalin jest wysoka. Teraz jednakzależy nam na ekonomicznym spalaniu, a przytakim spalaniu temperatura spalin jest niższa.I właśnie ze względu na tą temperaturę spalinlepiej nadają się wkłady ze stali kwasoodpornej.Pamiętam też z tamtego wątku, że należypilnować kominiarzy, żeby stalowymi szczotkamitakich wkładów nie czyścili.A jeszcze im cieńszy wkład tym szybciej się nagrzewa i wtedy jest lepszy ciąg. Ale nienależy przesadzać - tego w tamtym wątku nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 29.04.2010 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Hmmm, to czemu mistrzowie kominiarscy - którzy chyba powinni mieć jakies pojęcie - proponują żaroodporne? Może jeszcze jakies głosy w dyskusji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.04.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Kolega samm bardzo ładnie wytłumaczył.Ważne do czego ten komin, generalnie przy nowoczesnych piecach ważna jest kwasoodporność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 06.05.2010 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Do kominka. Napisałem w pierwszym poście. Do palenia w nim drzewm, które będzie teoretycznie suche i nie będzie drzewem iglastym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.