unblack 22.04.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam Może temat niezwiązany dokładnie z profilem tego forum, ale proszę o pomoc. Jakie muszę spełniać warunki, jeżeli chciałbym otworzyć biuro projektów i wykonywać projekty w zakresie: 1)sieci wodociągowych 2)sieci kanalizacyjnych 3)instalacji gazowych 4)centralnego ogrzewania 5)kotłowni 6)wentylacji 7)klimatyzacji Skończyłem Politechnikę na wydziale Inżynierii Chemicznej i Procesowej-to może być troszkę zwodnicze, ale obliczenia w zakresie wymiany masy i ciepła, przepływów, hydrauliki, obliczeń ciśnieniowych aparatury (zbiorniki ciśnieniowe, kotły etc.), przemiany fazowe, a także projekty układów pompowych i obliczenia termiczne mieszkań/pomieszczeń etc. są w programie nauczania tej uczelni. Ponadto posiadam 5-cio letnie doświadczenie w projektowaniu instalacji technologicznych w zakładach chemicznych. Mam tu na myśli projekty i obliczenia w zakresie, o którym wspomniałem powyżej - pracuję w biurze projektowym projektującym instalacje dla różnych zakładów. Chciałbym wiedzieć jakie muszę posiadać uprawnienia, abym mógł dla domów mieszkalnych, średniej wielkości obiektów przemysłowych, handlowych i innych wykonywać projekty instalacji wspomnianych w punktach od 1) do 7). Próbowałem uzyskać informacje na innych forach ale odpowiedzi często były sprzeczne i sam już nie wiem jak to jest. Jeżeli nie wiecie jakie muszę spełniać wymagania, to może wiecie gdzie można takie informacje uzyskać? Oczywiście o sprawach związanych z założeniem DG i rejestracją firmy doskonale wiem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/142037-projektant-instalacji/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts