m-333 22.04.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam, mam pytanko - może dosyć naiwne - ale wybaczcie kobiecie... A mianowicie - interesuje mnie ogromnie jakie są zasady wyznaczania linii ogrodzenia względem mediów.. Mówiąc krótko mam działkę,przez którą biegnie linia telefoniczna podziemna oraz linia wodociągu. Działka jest długa 85mb i wąska na 28mb. Sęk w tym, że linia wodociągu leży praktycznie we wjeździe - to krótszy bok działki,wodociąg położony jest może 1 m wgłąb od wjazdu. Generalnie interesuje mnie czy powinnam się cofnąć o ten 1 m , aby mieć tzw.święty spokój czy po prostu nie jest to konieczne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 23.04.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Wg mnie nie jest to konieczne, bo z jakiej racji ty się masz ustawiać względem mediów zwłaszcza na swojej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 23.04.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Wg mnie nie jest to konieczne, bo z jakiej racji ty się masz ustawiać względem mediów zwłaszcza na swojej działce. Dobre . Skoro to ogrodzenie od strony drogi to potrzebne jest na niego zgłoszenie, zaś jako załącznik do tego - uzgodnienia branżowe z dostawcami mediów. W nim zostaną określone odległości, zbliżenia, nadzór inspektora wodociągów itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-333 23.04.2010 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Czyli powinnam zgłosić gdzieś projekt ogrodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 29.04.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Czyli powinnam zgłosić gdzieś projekt ogrodzenia? Tak. Robisz zgłoszenie do starostwa z "projektem" w postaci kreski na mapce i opisem konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 29.04.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam, A mianowicie - interesuje mnie ogromnie jakie są zasady wyznaczania linii ogrodzenia względem mediów.. Mówiąc krótko mam działkę,przez którą biegnie linia telefoniczna podziemna oraz linia wodociągu. . uzgodnienia raczej wymagane - uzgodnić z administratorami uzbrojenia podziemnego w przypadku skrzyżowań projektowanej lokalizacji ogrodzeń z istniejącymi sieciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anntom 01.05.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Norma wymaga żeby nowoprojektowany wodociąg znajdował sie w odl 1,0 m od ogrodzenia i granicy działki. Dlatego - żeby właściciel działki jeżeli będzie chciał zbudowac ogrodzenie później nie robił go "na wodociagu" (chodzi o ewentualny rozkop np w przypadku awarii). Jeżeli jest to ogrodzneie od drogi publicznej wyaga zgłoszenia ale napewni nie zudp-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.06.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Proponuje zajrzeć do KW działki i zobaczyć czy jest tam wpisana służebność na rzecz wod. i telef. !Jeśli jest wpis to masz problem !Jak nie to przystępujesz do negocjacji...ile wziąć za dzierżawę pod wodociąg i linie tel. ( oczywiście z przyłączeniem - inaczej jutro wprowadzasz koparkę - patrz Janki kontra TPSA).PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts