Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie a wodociąg....

m-333

Recommended Posts

Witam,

mam pytanko - może dosyć naiwne - ale wybaczcie kobiecie... :)

A mianowicie - interesuje mnie ogromnie jakie są zasady wyznaczania linii ogrodzenia względem mediów.. Mówiąc krótko mam działkę,przez którą biegnie linia telefoniczna podziemna oraz linia wodociągu. Działka jest długa 85mb i wąska na 28mb. Sęk w tym, że linia wodociągu leży praktycznie we wjeździe - to krótszy bok działki,wodociąg położony jest może 1 m wgłąb od wjazdu. Generalnie interesuje mnie czy powinnam się cofnąć o ten 1 m , aby mieć tzw.święty spokój czy po prostu nie jest to konieczne ...

Wg mnie nie jest to konieczne, bo z jakiej racji ty się masz ustawiać względem mediów zwłaszcza na swojej działce.

Dobre :). Skoro to ogrodzenie od strony drogi to potrzebne jest na niego zgłoszenie, zaś jako załącznik do tego - uzgodnienia branżowe z dostawcami mediów. W nim zostaną określone odległości, zbliżenia, nadzór inspektora wodociągów itd.

Witam,

A mianowicie - interesuje mnie ogromnie jakie są zasady wyznaczania linii ogrodzenia względem mediów.. Mówiąc krótko mam działkę,przez którą biegnie linia telefoniczna podziemna oraz linia wodociągu. .

uzgodnienia raczej wymagane

- uzgodnić z administratorami uzbrojenia podziemnego w przypadku skrzyżowań projektowanej lokalizacji ogrodzeń z istniejącymi sieciami

Norma wymaga żeby nowoprojektowany wodociąg znajdował sie w odl 1,0 m od ogrodzenia i granicy działki. Dlatego - żeby właściciel działki jeżeli będzie chciał zbudowac ogrodzenie później nie robił go "na wodociagu" (chodzi o ewentualny rozkop np w przypadku awarii).

Jeżeli jest to ogrodzneie od drogi publicznej wyaga zgłoszenia ale napewni nie zudp-u.

• 1 month później...

Proponuje zajrzeć do KW działki i zobaczyć czy jest tam wpisana służebność na rzecz wod. i telef. !

Jeśli jest wpis to masz problem !

Jak nie to przystępujesz do negocjacji...

ile wziąć za dzierżawę pod wodociąg i linie tel. ( oczywiście z przyłączeniem - inaczej jutro wprowadzasz koparkę - patrz Janki kontra TPSA).

Pzdr

J