Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wylewki na strychu

Recommended Posts

Chcę ocieplić strop 15 cm styropianu na przekładkę. Zastanawiam się ile na to wylać (wysypać :) ) wylewki. Strych będzie magazynem rzeczy wszelakich, więc czasami trzeba się tam będzie przejść. Przy 5-6 cm obawiam się ciężaru (ok 20 ton) Jest to o tyle ważne, że ściany mam z gazobetonu 24 cm nie najwyższych lotów a sam strop to teriva . Czy przy 3 - 4 cm zazbrojonych włóknami nie będzie pękało. Ewentualnie czy jest jakaś alternatywa dla wylewki? Może podłoga na legarach pokryta płytami osb? Tylko podejrzewam, że koszty takiej podłogi są większe aniżeli wylewki z miksokreta.

Alternatywą jest lekka i ciepła wylewka styrobetonowa z granulatu styropianowego.

Czy po takiej wylewce można normalnie chodzić? Rozumiem, że układa się styropian i zalewa styrobetonem? Jak grubą warstwę należy wylać? Ile lżejszy jest to materiał od samego betonu?

Minimalna grubość wylewki styrobetonowej to 5cm waga takiej wylewki, gdzieś kiedyś czytał 28razy mniejsza niżeli betonowej. Miesza się sam granulat z cementm w proporcjach 1 wiadro cementu do 3 wiader granulatu i dolewa ok 1 wiadro wody. Po takiej wylewce można normalnie chodzić nie trzeba stosować żadnych plastyfikatorów. Styropian pod nią można dawać tak jak pod normalną wylewkę, Ja ze styrbetonu zro0biłem sobie u siebie ciepłego chudziaka.. Jak tylko dostaniesz tani granulat lub mielony styropian jest to bardzo tanie i dobre rozwiązanie jako wylewki na stropy w których już nie ma miejsca na styropian.