yarpenowski 08.05.2010 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Mimo, iż ów krasnolud jest postacią niestety fikcyjna, mam nieodparte wrażenie, że bije na głowę "naszą klasę" polityczną.Demokrację mamy - czy jak to mówisz "w krótkich gaciach" czy jak powiedziałby mój krasnolud "z gołą dupą", ale mamy. Jest ułomna, często karykaturalna - ale to są choroby wieku dziecięcego - a to nasze dziecko jest niestety trochę opóźnione w rozwoju wiec dorastać będzie dłużej. A wracając do Twoich pytań - czy w zachodnich demokracjach - bo tam jak rozumiem, możemy mówić o demokracji ? - zawsze pracodawca zatrudnia legalnie a pracownicy znają i egzekwują swoje prawa ? Wskaż mi proszę taki kraj. To wg mnie bardziej wina ustroju gospodarczego - czyli kapitalizmu, niż ustroju politycznego czyli demokracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 08.05.2010 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Na początku zaznaczę, że jestem Ci wdzięczna za piękną metaforę krasnoluda. Co do reszty. Nie potrafię wskazać takiego kraju, bo nie interesowałam się ichniejszymi aktami prawnymi (moja wiedza to opowieści znajomych, prasa, internet). I nie mam zamiaru sie interesować. Mam wrażenie, że nigdzie nie napisałam, że nasze prawo pracy powinno się wzorować na innych. Myślisz, że to OK, że ludzie pracują na czarno, albo na innych warunkach, które nie pozwalają im korzystać z praw pracowniczych? Bo tak u nas jest. Tłumaczysz to tym, że tak jest "na zachodzie" i to jest dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 08.05.2010 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Malka, mam jeszcze babcię mimo przekroczenia czterdziestki. Wedle własnej teorii powinnam już wymrzeć nie mówię,że już,sądze tylko,ze nasze pokolenie juz nie bedzie miało szans zobaczyc prawdziwych zmian. Jestem przerażona tym co się dzieje w kraju, ogłuszona krzykiem tub propagandowych partii. Przeczytałam dziś taką wypowiedź w kontekście filmu paradokumentalnego "Solidarni 2010" i propozycji odsuniecia od programu w TVP osoby pana Pospieszalskiego "Pragniemy miec dostep do telewizji katolickiej i programów katolickich to co jest nam w tej dobie potrzebane to zabieracie ?!" TVP- telewizją polityczną od zawsze była,teraz staje się telewizją katolicką...... "Polska to dziki kraj' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 08.05.2010 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 A proszę. Oczywiście, że nie myślę, że to jest ok. To są niestety wypaczenia. Ale to nie tylko cecha naszej, polskiej demokracji. Takie same wady można spotkać na zachodzie - i to też oczywiście nie jest dobre. U nas jest to bardziej widoczne (w mojej opinii) ponieważ związki zawodowe, które powinny się takimi sprawami zajmować bawią się w politykę, a sprawy pracownicze mają (znowu po krasnoludzkiemu) w rzyci. Na przykładzie własnej firmy - szykują sięu nas znaczne zwolnienia (oczywiście tłumaczone kryzysem, itp), które obejmą w tym roku może 2000 osób na dwadzieścia kilka tysięcy pracowników. Mamy u siebie 18 (!) związków zawodowych, które poza tym, że uważają, żeby utrzymać własną dupę na stołku nie robią nic. Żeby nie być jednostronnym, poza związkami jest tu miejsce na działania rządu - a z tym kiepsko. Nie licytuję, który z rządów - SLD, PO, PIS był najgorszy czy najlepszy - żaden nie zdał egzaminu. Mino wszystko mamy jednak demokrację - możesz startować na stanowisko prezydenta, posła itp - kiedyś nie było to możliwe. Tak więc drobnymi kroczkami do przodu - choć droga daleka, oj daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.05.2010 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 (edytowane) Mimo, iż ów krasnolud jest postacią niestety fikcyjna, mam nieodparte wrażenie, że bije na głowę "naszą klasę" polityczną. Demokrację mamy - czy jak to mówisz "w krótkich gaciach" czy jak powiedziałby mój krasnolud "z gołą dupą", ale mamy. Jest ułomna, często karykaturalna - ale to są choroby wieku dziecięcego - a to nasze dziecko jest niestety trochę opóźnione w rozwoju wiec dorastać będzie dłużej. A wracając do Twoich pytań - czy w zachodnich demokracjach - bo tam jak rozumiem, możemy mówić o demokracji ? - zawsze pracodawca zatrudnia legalnie a pracownicy znają i egzekwują swoje prawa ? Wskaż mi proszę taki kraj. To wg mnie bardziej wina ustroju gospodarczego - czyli kapitalizmu, niż ustroju politycznego czyli demokracji. Dobre !! Prawo głosu powinna mieć tylko jedna osoba: król. Ja jestem monarchistą! Jeszcze sto lat temu powiedzenie o kimś "demokrata" to była obelga – "z przodu łata, z tyłu łata - idzie sobie demokrata" (śmiech). Co to za ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem przegłosowuje profesora uniwersytetu?! Trzeba być idiotą, żeby wierzyć w d***krację. - Większość cywilizowanych państw przyjęła ten ustrój. - Tak, bo to jest ciągła tresura ludzi. Skutki chyba widać? Świete słowa !! :yes: Edytowane 8 Maja 2010 przez mariankossy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 08.05.2010 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Marian, czytałem wywiad z JKM. Nie musisz go w każdym wątku wklejać po kawałku. Cóż, JMK to postać barwna, to z pewnością. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że niektóre z jego pomysłów mi się podobają. Ale też nie traktuję wszystkich jego słów jako prawdę objawioną. Monarchia jest całkiem fajna - pod warunkiem, że nie trafisz na tyrana. Wtedy fajna już nie jest. Wolę więc demokrację. A zadaniem miedzy innymi rządu jest taka polityka społeczna, żeby nie było "meneli spod budki z piwem", wtedy nie przegłosują profesora uniwersytetu. I trochę na boku - znam też takich meneli, którzy mądrością życiową zaginają niejednego profesora - bo tytuł profesorski nie jest niestety dożywotnią gwarancją oświecenia umysłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 08.05.2010 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Bo ta nasza Polska postkomunistyczna to jak więzień zwolniony po długich latach z łańcucha. Nagle dali mu wszystko. I sie pogubił, bo nachapać sie nie może tej wolności. I robi błędy, bo wcześniej nie miał okazji robienia małych błędów, na których mógł sie wyuczyć. A z drugiej strony, jako ten zawsze gorszy ma kompleksy, zabiega, zapominając o własnym honorze, godzi się na wszystko, byle by go inni lubili Mnie to bardzo boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 08.05.2010 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Dzięki wszystkim za fajną dyskusję. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.05.2010 02:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Nawiązując do Twojej analogii Bo ta nasza Polska postkomunistyczna to jak więzień zwolniony po długich latach z łańcucha. Nagle dali mu wszystko. I sie pogubił, bo nachapać sie nie może tej wolności. I tak powinniśmy być dumni i cieszyć się że przyszło nam żyć w tym a nie innym zakątku świata. Wystarczy popatrzeć co się dzieje w krajach afrykańskich które po latach kolonializmu odzyskały niepodległość na przestrzeni powiedzmy ostatnich 40 lat. Albo żeby tak daleko nie szukać, co działo się na Bałkanach po rozpadzie Jugosławii po śmierci marszałka Tito. Myślę i wierzę że małymi kroczkami uda się wreszcie wprowadzić nasz kraj na wyżyny demokracji. Ale to wymaga czasu. Dużo czasu niestety. Bo najpierw muszą wymrzeć w sposób naturalny i odejść w zapomnienie wszystkie naleciałości poprzedniego systemu. A on się zasadzał w naszej mentalności 45 lat. Proces odwrotny nie będzie niestety prawdopodobnie krótszy. A to już mnie martwi, bo aż tyle życia mi nie pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 08.05.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Myślę i wierzę że małymi kroczkami uda się wreszcie wprowadzić nasz kraj na wyżyny demokracji. Ale to wymaga czasu. Dużo czasu niestety. Bo najpierw muszą wymrzeć w sposób naturalny i odejść w zapomnienie wszystkie naleciałości poprzedniego systemu. A nie można było przyśpieszyć tego procesu poprzez dekomunizację ? Jak widać brak dekomunizacji odbija się głęboką czkawką nawet ćwierć wieku po obaleniu komunizmu w Polsce... śmiem twierdzić, że brak dekomunizacji nie był w interesie narodu polskiego, patrz: sądownictwo, wyższe uczelnie, media, uwłaszczona postkomuna na majątku narodowym, administracja rządowa... niby takie slogany, ale dopiero stają się czytelne dla niektórych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 08.05.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 całe szczęście jest prorok, który już wie co i jak..... - Komorowski, człowiek WSI. I cieszy się, że będzie w Moskwie - mówił na antenie Radia Maryja o. Tadeusz Rydzyk. I ostrzegał, że podczas wyborów prezydenckich "będą przekręty nie z tej ziemi". Kręcić mają "służby". http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7856249,O__Rydzyk_sugeruje__ze_wybory_beda_sfalszowane.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.05.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Po takim tandemie Rydzyk - Macierewicz innego tonu wypowiedzi nie było można się spodziewać.. Mnie podoba się ten fragment: - Obawiam się, że te służby, nie wiem jakie, ale one będą kręciły - ciągnął o. Rydzyk. - A ci, którym zależy na tym, oni mają media, są wszędzie, umacniają się coraz bardziej - to przekręty będą nie z tej ziemi.Radio Maryja i TV Trwam to jedyne media które całkowicie "obiektywnie" popierają jedną jedynie słuszną opcję polityczną w naszym kraju - PiS. To właśnie PiS obecnie ma na zasadach wyłączności właściwie własne media, z armią bezgranicznie oddanych słuchaczy gotowych publicznie lżyć każdego, o którym kiedykolwiek o. Rydzyk źle się wyraził. http://www.youtube.com/watch?v=wP2b3SjEWzo&feature=related Głos z głośnika udzieli im dokładnych instrukcji, punkt po punkcie co mają robić 20 czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.05.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 A nie można było przyśpieszyć tego procesu poprzez dekomunizację ? ... Tu nie chodzi tylko dekomunizację tylko o zmianę między innymi przyzwyczajeń społecznych. Żeby się nie rozwodzić, krótki przykład. Ilu ludzi dalej uważa że państwowe to praktycznie tak jak nasze i można sobie coś skubnąć bo to przecież w żadnym razie nie jest kradzież. Pełna dekomunizacja to jedno ze sztandarowych haseł PiS, ale do puki społeczeństwo, a przynajmniej znacząca jego większość nie zmieni sposobu myślenia żadna dekomunizacja i trzaskanie teczkami nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.05.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Po takim tandemie Rydzyk - Macierewicz innego tonu wypowiedzi nie było można się spodziewać.. Mnie podoba się ten fragment: Radio Maryja i TV Trwam to jedyne media które całkowicie "obiektywnie" popierają jedną jedynie słuszną opcję polityczną w naszym kraju - PiS. To właśnie PiS obecnie ma na zasadach wyłączności właściwie własne media, z armią bezgranicznie oddanych słuchaczy gotowych publicznie lżyć każdego, o którym kiedykolwiek o. Rydzyk źle się wyraził. http://www.youtube.com/watch?v=wP2b3SjEWzo&feature=related Głos z głośnika udzieli im dokładnych instrukcji, punkt po punkcie co mają robić 20 czerwca – Czyli , w wolnej Polsce zbyt uporczywe domaganie się prawdy jest tylko nazywane oszołomstwem i co najwyżej wyśmiewane…! – ....... Ci, którzy dziś starają się w ten sposób niszczyć swych przeciwników, niestety, mają za sobą potęgę wolnych mediów. Trudno się dziwić, że tak łatwo osiągają odpowiedni efekt, skoro społeczeństwo pod względem świadomości obywatelskiej prezentuje się raczej mizernie… Dlatego słowo „oszołom” robi w Polsce tak dużą karierę, i to bynajmniej nie wśród ludzi słabiej wykształconych. W szczególny sposób zapanowało u nas tzw. poprawne myślenie, bardzo odpowiadające tej grupie opiniotwórczej, która we własnym interesie narzuca je szerszym kręgom społeczeństwa. – A ci „oszołomieni”, czyli inaczej i bardziej samodzielnie myślący, bywają często oskarżani o snucie teorii spiskowych? – Mało tego, ci niesfornie myślący są uważani za niebezpiecznych, szkodliwych dla Polski. Sam kiedyś znalazłem się na takiej liście, sporządzonej przez … pana Adama Michnika. A tymczasem w każdej krytycznej sytuacji – na przykład takiej, z jaką mamy obecnie do czynienia – naturalne jest przecież rozważanie wszelkich możliwych scenariuszy, a nawet domniemań. Historycy uważają to za normalne. Zaprzeczanie i wykluczanie z góry jakiejkolwiek wersji niewyjaśnionych zdarzeń zamyka drogę dotarcia do prawdy. To tak, jakby np. Niemcy zaprzeczali, że pułkownik Stauffenberg nie dokonał żadnego zamachu na Hitlera w Wilczym Szańcu… http://media.wp.pl/kat,1022941,wid,12239389,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 08.05.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Tu nie chodzi tylko dekomunizację tylko o zmianę między innymi przyzwyczajeń społecznych. Żeby się nie rozwodzić, krótki przykład. Ilu ludzi dalej uważa że państwowe to praktycznie tak jak nasze i można sobie coś skubnąć bo to przecież w żadnym razie nie jest kradzież. Pełna dekomunizacja to jedno ze sztandarowych haseł PiS, ale do puki społeczeństwo, a przynajmniej znacząca jego większość nie zmieni sposobu myślenia żadna dekomunizacja i trzaskanie teczkami nie pomoże. Nic, tylko jakieś głupki muszą mieszkać w ościennych krajach postkomunistycznych bo jakoś nie zastosowali się do twojej rady... prezentujesz poglądy typowe dla PRL bis czy "łże-elit", moim zdaniem... poza tym w jaki sposób zmienisz mentalność ludzi bez ukarania wieloletniego zła czy bez nazywania rzeczy po imieniu? Mentalność zmieniajmy ale w dalszym ciągu oszukujmy sami siebie ? Doprowadza to raczej do kontynuacji schizofrenii jaką mamy okazję obserwować w ciągu ostatniego ćwierćwiecza... a wg mnie trzeba zacząć od tego, że zło trzeba nazwać złem, i nie bawić się w żaden relatywizm... l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.05.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Nie potrafisz sformułować żadnej własnej opinii posługując się tylko luźno powycinanymi cytatami. Ale to dobre !!! - Przy tych wyborach przecież to będą przekręty nie z tej ziemi! - woła o. Rydzyk. (...) Dzisiaj mi jeszcze ludzie opowiadali, jakie były przekręty, ciągle to do nas dochodzi, jakie oszustwa na oczach. A teraz jeszcze to wszystko jest skomputeryzowane, kto robił tę komputeryzację, to chyba wszyscy wiedzą, prawda? - System komputerowy jest zrobiony przez jednego z oligarchów w końcu lat 90. - odpowiedział Macierewicz. - Powiązany z kim? - pytał o. Rydzyk. - A więc proszę bardzo, to będzie taki system...http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7856249,O__Rydzyk_sugeruje__ze_wybory_beda_sfalszowane.html Trudno się dziwić, że tak łatwo osiągają odpowiedni efekt, skoro społeczeństwo pod względem świadomości obywatelskiej prezentuje się raczej mizernie… http://media.wp.pl/kat,1022941,wid,12239389,wiadomosc.html?ticaid=1a20f&_ticrsn=3 Ponieważ ten system komputerowy, który według tych dwóch światłych autorytetów, Rydzyka i Macierewicza pozwala na manipulacje wynikami wyborów, a był już zainstalowany i uruchomiony w końcu lat 90-tych, to można wysnuć prosty wniosek, że wybory w 2005 roku były zmanipulowane i teraz obawiają się że druga strona może dokonać takich samych zabiegów. Jakoś tak się dziwnie składa że inne opcje polityczne nie snują takich idiotyzmów. Ale może się mylę i tylko media ich nie publikują. Mechanizm doszukiwania się spisków i knowania w duszy PiS-owca nie zasypia nigdy. – Mało tego, ci niesfornie myślący są uważani za niebezpiecznych, szkodliwych dla Polski. http://media.wp.pl/kat,1022941,wid,12239389,wiadomosc.html?ticaid=1a20f&_ticrsn=3 I to są święte słowa. Oszołomów nie sieją - sami się rodzą P.S. Takimi wycinankami możemy się bawić w nieskończoność. Te same artykułu a jak sens się zmienił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 08.05.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Jani_63, zgadzam sie, ze musi uplynac wiele lat, zanim jako spoleczenstwo, na poziomie zwyklego Kowalskiego, zmienimy mentalnosc i zachowania typowe dla poprzedniego systemu.Ale uwazam rowniez, ze bardzo duzym bledem bylo przeforsowanie 20 lat temu polityki grubej kreski. Zrezygnowanie wtedy z lustracji, niewatpliwie opoznilo i opoznia nadal proces demokratyzacji w Polsce. A i towarzyszacy nam od wielu lat gleboki podzial spoleczenstwa, rowniez ma swoje korzenie w tamtej decyzji. Zgadzam sie z Dopuser, ze powinnismy byli wziac przyklad z madrzejszych od nas. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 08.05.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Nic, tylko jakieś głupki muszą mieszkać w ościennych krajach postkomunistycznych bo jakoś nie zastosowali się do twojej rady... prezentujesz poglądy typowe dla PRL bis czy "łże-elit", moim zdaniem... poza tym w jaki sposób zmienisz mentalność ludzi bez ukarania wieloletniego zła czy bez nazywania rzeczy po imieniu? Mentalność zmieniajmy ale w dalszym ciągu oszukujmy sami siebie ? Doprowadza to raczej do kontynuacji schizofrenii jaką mamy okazję obserwować w ciągu ostatniego ćwierćwiecza... a wg mnie trzeba zacząć od tego, że zło trzeba nazwać złem, i nie bawić się w żaden relatywizm... l To ja poproszę wykładnię tych "łże-elit" - bo może się łapię ? I od razu definicję prawdziwych "elit" też poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 08.05.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 To ja poproszę wykładnię tych "łże-elit" - bo może się łapię ? I od razu definicję prawdziwych "elit" też poproszę. ....i jeszcze "Prawdziwych Polaków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.05.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Napieralski podkreślił, że jeśli zostanie prezydentem, to nie będzie nikogo dzielił na Armię Krajową i Armię Ludową. - Wszystkim należy się cześć i szacunek. Naprawde wszystkim ?? Rozumię nie ma być podziałów bez względu na przeszłośc. Dalej bez "grubej kreski" , dekominizacji itd. Tylko patrzeć jak Grzechu zostanie prezydentem to zasłuzonym SB-kom bedzie przyznawał ordery np. Piotrowskiemu za Popiełuszke. To ja poproszę wykładnię tych "łże-elit" - bo może się łapię ? I od razu definicję prawdziwych "elit" też poproszę. Tak , tak Napieralski i jego zwolennicy to prawdziwa elita !! :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts