Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak myślicie czy stosowanie fartuchów EPDM do uszczelnienia okien ma sens.

Zastanawiam się czy nie zastosować takich fartuchów do uszczelnienia okien tarasowych

Firma http://www.ergoplus.pl/index.php?menu=fartuch

twierdzi że należy takie fartuchy stosować w każdym okniew miejscu połączenia okien z murem jako dodatkowe zabezpieczenie pianki montażowej.

Ja zastanawiam się czy fartuchy nie zastosować na poszerzenia okna tarasowego które będzie pod tarasem ziemnym.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 years później...

Witam

Powiedzcie mi Panowie jak to jest - większość strasznie płacze nad prawidłowym montażem, że drogo itp a Wy tutaj do okien chcecie stosować EPDM, który jest jednym z najdroższych rozwiązań :)

oczywiście, że można ale PO CO ???

co innego kwestia fasad wentylowanych i stolarki aluminiowej ale przypuszczam, że TO Was nie dotyczy prawda ?

Jeszcze co do pytań, które padły ostatnio:

- czy można później - można ale trudniej, bardziej skomplikowanie - zdecydowanie zaleca się wykonanie izolacji wraz z montażem.

- pomiędzy membrany piana lub inny materiał izolacji termiczniej - elastyczny.

- nie ważne jakie materiały będą stosowane - MUSZĄ pojawić się wew. materiały paroszczelne a na zew. paroprzepuszczalne - i NIE MOŻNA INACZEJ !!!

Pozdrawiam

nie, że chcę, po prostu w tym salonie tak akurat robią

muszę ich spytać czy mogą dać folię paroprzepuszczalną i paroszczelną

a po co się daje folię paroprzepuszczalną? rozumiem, że ona chroni przed wtargnięciem wody w izolację, ale po co się ją stosuje jeżeli okno jest schowane w styropianie i tynku? czy one nie pełnią już tej funkcji?

i od razu drugie pytanko, czy otwór z silki musi być zaciągnięty na równo czy tak jak na fotce jest ok do przyklejenia folii?http://imageshack.us/a/img46/5436/27q6.jpg

Witam

no nic ... jeszcze raz :)

izolacja zewnętrzna paroprzepuszczalna zabezpiecza izolację termiczną połączenia przez wpływem warunków atmosferycznych, wnikanie wód opadowych oraz pozwala na odprowadzenie pary wodnej z połączenia na zewnątrz,

izolacja wewnętrzna paroszczelna stanowi barierę dla wilgoci w obu kierunkach, nie pozwala wniknąć w połączenie pary wodnej z wnętrza pomieszczenia oraz nie pozwala na przechodzenie ewentualnej wilgoci do wnętrza pomieszczenia.

styropian i tynk nie służą do zaizolowania połączenia okno mur.

otwór jak na zdjęciu KONIECZNIE należy przygotować, wyrównać dodatkowo przed wyklejaniem folii czy membran zastosować grunt.

Pozdrawiam

Witam

izolacja zewnętrzna paroprzepuszczalna zabezpiecza izolację termiczną połączenia przez wpływem warunków atmosferycznych, wnikanie wód opadowych oraz pozwala na odprowadzenie pary wodnej z połączenia na zewnątrz,

styropian i tynk nie służą do zaizolowania połączenia okno mur.

przed wodą opadową budynek chroni tynk, po co więc stosować folię paroprzepuszczalną od zewnątrz skoro tam z założenia woda nie ma prawa znaleźć się

a czy nadproże L19 jest wystarczająco gładkie, czy też trzeba je jeszcze zaciągnąć?

i to samo pytanie co do dolnego brzegu z silki

Edytowane przez skrabi

Witam

przed wodą opadową budynek chroni tynk, po co więc stosować folię paroprzepuszczalną od zewnątrz skoro tam z założenia woda nie ma prawa znaleźć się

to pokaż mi proszę taki tynk, który nie popęka przy styku z oknem :)

dlatego właśnie stosuje się folie, fartuchy - nawet jak powstanie spękanie to woda nie dostanie się do pianki montażowej lub stosuje się jako końcowe wykończenie taśmy rozprężne.

Pozdrawiam

PS tak z ciekawości na dachy stosowałeś folie dachowe ??? a przecież przed wodą chroni go dachówka, gonty, papa czy co tam masz :)

piszesz o tych spękaniach tynku, jeśli tak by było to przecież woda dostająca się pod tynk powodowała by namakanie styropianu, a zamarzając rozsadzałaby tynk wokół okien, czy tak rzeczywiście jest? czy przed dostępem wody nie chronią właśnie taśmy rozprężne i obróbka przy parapecie?

przy dachu to inna kwestia, nie można porównywać szczelności dachówki, która nie jest w 100% szczelna, ze szczelnością tynku

wiesz co skoro wiesz lepiej co przed czy zabezpiecza, to po co pytasz ???

napisałem, że równie dobrze zabezpieczeniem paroprzepuszczalnym może być taśma rozprężna - więc skoro sam ją przewidziałeś to w czym problem ?

no wlasnie nie wiem i dlatego pytam

czyli jak daję tasmy rozprężne to nie muszę dawać folii, dla jasności, ja myślę o taśmach rozprężnych między węgarkiem a ramą okna

czy dobrze rozumiem, że w takim wypadku wystarczy jak dam tylko paroizolację od środka?

Witam

no wlasnie nie wiem i dlatego pytam

czyli jak daję tasmy rozprężne to nie muszę dawać folii, dla jasności, ja myślę o taśmach rozprężnych między węgarkiem a ramą okna

czy dobrze rozumiem, że w takim wypadku wystarczy jak dam tylko paroizolację od środka?

taśma rozprężna to izolacja paroprzepuszczalna - jeżeli wykonujesz węgarki i taśmę jest OK, taśmę rozprężną - folię - membrany stosuje się wymiennie. Pamiętaj tylko o dole okna - tam węgarka nie ma, jest parapet a izolacja paroprzepuszczalna również musi być.

Pozdrawiam

• 9 months później...

Witajcie,

Troche odgrzany kotlet z przed roku ale nie chce zakladac kolejnego tematu, dotyczacego tego samego.

Na koniec miesiaca przewiduje montaz okien i do tej pory sprawa byla oczywista, ze bedzie na tasmach paroprzepuszczalnych i paroszczelnych a tu nagle na budowie u brata (dzialka obok) zamontowali okna i z zewnatrz jest owa tasma EPDM i po krotkiej rozmowie z monterem dowiedzialem sie, ze to super i najlepsza rzecz na rynku. Mam jednak pewne obawy bo pan monter twierdzi, ze tasma owa jest wiatro, wodo i paro szczelna, prawda li to ci ? Wydawalo mi sie ( moze zle ), ze od strony wewnetrznej stosuje sie tasme paroszczelna a od zew. paroprzepuszczalna. Poprawcie mnie jak sie myle.

Przepraszam, za brak pl klawiatury.