Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Mi też ten projekt strasznie się podoba. Miała być parterówka Komfortowy 2 z MG PROJEKT, ale jak zobaczyłem Aleksandrę to zgłupiałem !?

Wydaje mi się, że będzie tańszy w budowie od Komfortowego, a napewno tańszy w ogrzewaniu.

Pomóżcie !!! Bo nie wiem, który wybrać ???

Może macie jakieś sugestie i rady dotyczące tych projektów ?

• 2 weeks później...
  Zygmus napisał:
Witam

Zamówiliśmy ten projekt. Planujemy rozpocząć budowę w lipcu. Jednak budynek będzie wymagać kilku poprawek architekta.

Witam,

Czy mowa tu o poprawkach błędów architektonicznych czy po prostu o adaptacji do potrzeb (np. wspomniany garaż)?

Wypytuję, bo to nowy projekt i na razie niewiele będzie konkretów na jego temat, a jest moim faworytem.

Ma dość prostą bryłę, a mimo to jest oryginalny. Mam nadzieję, że niebawem zakupię ten projekt.

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 3 weeks później...
Ja również będę robił drzwi pomiędzy garażem, a kotłownią. Ponadto wydłużę salon o około 1,5 m bo dla moich potrzeb jest za mały :) przez co automatycznie powiększy mi się pokój na górze w którym będzie nasza sypialnia. Podobnie zrobię z kuchnią którą planuję też poszerzyć o około 1,5m bo ta, która jest w projekcie jest zdecydowanie za mała (mam tej wielkości w bloku), a ponadto architekt nie przewidział spiżarni. Ja zrobiłem sobie prostą rzecz mianowicie na działce ze sznurka zrobiłem zarys domu i pomieszczeń. Polecam; bardzo fajny i szybki sposób by mieć orientację jak będzie wyglądał układ i wielkość pomieszczeń w Aleksandrze. Sami stwierdzicie, że ta kuchnia to maleństwo. Po tych moich sznurkowych przymiarkach mam też poważne wątpliwości co do klatki schodowej. Jest mała, a schody będą niewygodne i bez spocznika, ale to jeszcze niedługo przeanalizuję z moim architektem i wykonawcą stanu surowego.

Witam,

Ja z mężem tez jesteśmy zainteresowani tym projektem.

Wstepnie oglądał go zaprzyjaźniony archtekt i też zwrócił uwage na schody, że są niewygodne. Ale podobno wyszstko można poprawić :)

Też chcę powiekszyć kuchnię (zastanawiam się tylko czy poszerzyć budynek czy można to jakoś zrobić w obrębie tego co jest). Kolejna zmiana to w pomieszczeniu c.o. pewnie będzie pralnia a piec przeniesiony do garażu i chyba zrezygnujemy z garderoby na górze (tej która sytka sie z łazienką) i zrobimy tam saune z wejściem z łazienki.

No wreszcie ktos cos napisał

myślałem że juz nikt nie buduje tego domku

Koledzy i koleżanki

kalkulowaliście juz moze koszty realizacji tego cacka

domek naprawde robi wrazenie ale boje sie troche o koszta.?

Macie moze jakąś wstępna wycenę ?

Pokrywa sie to z tym co pisza na stronie

Ja planuje budowee pod Szczecinem

pozdrawiam wszystkich

Annax22 napisał:

Też chcę powiekszyć kuchnię (zastanawiam się tylko czy poszerzyć budynek czy można to jakoś zrobić w obrębie tego co jest)

Niestety, ale raczej nie da się w obrębie tego co jest, bo wiatrołap jest w sam raz, a jego pomniejszenie kosztem kuchni niewiele jej pomoże za to zdecydowanie zaszkodzi wiatrołapowi, w którym nie będzie już miejsca na wieszaki i szafki na buty. Poszerzenie domu to wg. mnie jedyne rozwiązanie, które zresztą konstrukcyjnie nie stanowi żadnego problemu. Spróbujcie mojego sposobu ze sznurkami :), a przekonacie się, że po wstawieniu do kuchni mebli i jakiejś konkretnej dużej lodówki nie bardzo jest się jak w niej ruszyć nie mówiąc już o przebywaniu w niej dwóch osób jednocześnie. Brak spiżarni przy tak maleńkiej kuchni to moim zdaniem poważne niedopatrzenie projektanta; spróbujcie wyznaczyć zarys kuchni nawet kredą na asfalcie, odejmijcie po co najmniej 0,5m z każdej strony na meble i stancie w środku tylko z dwiema torbami pełnymi zakupów:)

Edytowane przez bax