gr8 26.02.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 jaki styropian i jakiej grubości dawaliscie na podloge na gruncie: EPS200, EPS100, EPS80, czy jeszcze inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymekK 01.03.2014 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 witam mam pytanko, zwiększaliście może kąt dachu??? pozdr. Witam. Tak zmieniliśmy kąt nachylenia dachu do 25 procent takie niestety mieliśmy warunki zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryc 02.03.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witam, mam prośbę, mogłby się ktoś podzielić projektem wentylacji mechanicznej? Licze na dobre rady, jakich bledow nie popelnić. Kończę elektrykę i czas zająć się i wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gr8 02.03.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witam, mam prośbę, mogłby się ktoś podzielić projektem wentylacji mechanicznej? Licze na dobre rady, jakich bledow nie popelnić. Kończę elektrykę i czas zająć się i wentylacją. Sam robisz taki projekt? Wg. mnie to nie jest takie proste jak tzw. "patyk od kaszanki". Trzeba podejść indywidualnie do każdego pomieszczenia, policzyć ilości nawiewu i wywiewu co sie przekłada na rodzaj i przekroje kanałów, ich długości, rozprężenia itp. Też myślałem że zrobi mi to "pan Henio" ale na szczęście w pore się opamiętałem. Masz już za sobą jeden błąd, że zrobiłeś elektrykę przed wentylacją, niewielki, ale być może coś tam z elektryki będzie trzeba przerobić. Moja rada jest taka, żebyś zlecił to dobrej firmie, zrobią projekt, zrobią instalację, dadzą dokumentację i gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryc 02.03.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Przejścia przez strop i ściany mam już przygotowane. Elektryka nie powinna ucierpieć. Możesz się podzielić swoim projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernjus 02.03.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witam.Zastanawiamy się nad wyborem Aleksandry. Czy jest ktoś chętny z okolic Warszawy by pokazać swój domek? Gdybyśmy zobaczyli stan surowy, to już by było coś.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 02.03.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 (edytowane) Witam, mam prośbę, mogłby się ktoś podzielić projektem wentylacji mechanicznej? Co do wentylacji, u nas wyglada to tak: https://www.dropbox.com/s/vm14buhyaqs6v9e/wentylacja%20222%20kopia.jpg Niebieski - nadmuch, czewienie - wyciag Zmienil sie tylko glowny ciag w pionie, jest teraz w kotlowni a nie w lazience jak na rysunku. juz nie pamietam jakiej srednicy jest glowny ciag, chyba 250mm, potem co odejscie/dwa robi sie ciensze - koncowki 125mm. U nas nadmuch na parterze jest w suficie - kanaly sa poprowadzone po podlodze na pietrze i zrobione sa przepusty, jak to wyglada mniej wiecej na pietrze widac tutaj: https://plus.google.com/u/0/photos/110808850150528023558/albums/5597615378192921681/5667857143208124306?pid=5667857143208124306&oid=110808850150528023558 Co do umiejscowienia centrali, wg mnie, jezeli nie masz wylewanego sufitu to nie ma co jej pchac na poddasze, ze wzgledu na halas (u nas jest bartosz Vena Compact - wisi w garazu jak na rysunku), przy 40% mocy jeszcze jest ok, 60% znosnie, ale przy 80% to juz sie szum robi, jak jest cicho to i z wyciagow slychac na dole jak pracuje wentylacja, a to juz za tlumikami jest. Bo wszystko jest super, dopóki nie nastapi idealna cisza... Z czasem bedziemy tez myslec zeby zastosowac chlodzenie powietrza za pomoca dolnego zrodla z pompy ciepla, duzego spadku nie uzyskamy, ale zawsze cos, bo w ostatnie lato w domu bylo niemilosiernie goraco Na GWC nie mielismy juz kasy, a niedlugo bedzie szkoda rozkopywac ogrod - ale moze jeszcze nas zycie zmusi. W kazdym razie jezeli jest taka mozliwosc, polecam GWC - w zime mniejsze spadki temperatur na nawiewie, w lato chlodniej. Edytowane 2 Marca 2014 przez pooley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gr8 02.03.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Przejścia przez strop i ściany mam już przygotowane. Elektryka nie powinna ucierpieć. Możesz się podzielić swoim projektem? https://onedrive.live.com/redir?resid=B73FFC4B17919BF4!2031&authkey=!AG9xXOVJB5nuPmA&ithint=folder%2c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 03.03.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 https://onedrive.live.com/redir?resid=B73FFC4B17919BF4!2031&authkey=!AG9xXOVJB5nuPmA&ithint=folder%2c A u Ciebie ta instalacja juz funkcjonuje? Jaka masz centrale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gr8 04.03.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 A u Ciebie ta instalacja juz funkcjonuje? Jaka masz centrale? Jeszcze nie, ale kanaly juz mam polozone. Jestem dopiero na etapie instalacji elektrycznych, wodnych itp. Centrala bedzie AERIS 350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 04.03.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 to jak juz bedzie to chodzic, to daj znac czy jestes zadowolony i czy nie szumia Ci kanaly tak przy 80% mocy, btw, z czego masz je zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gr8 04.03.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 ok dam Ci znac. Kanaly mam na spiro, chcialem na flexie ale odległości okazaly sie za duże i nie dało sie.mysle ze przy 80% zawsze bedzie szum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 05.03.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Ja tez mam na spiro, flex tylko na koncowkach na poddaszu. I uwazam ze to dobre rozwiazanie, po pierwsze nie raz juz cos tam musialem grzebac na poddaszu i przeciskac sie nad rurami - na spiro sie opre bez obaw, na flex - nie, poza tym, przyszla zima i niestety gryzonie sie pojawily na poddaszu, niby niewiele ale zawsze sa i do flex-a moga sie dobierac (moze byc problem jak wejda w kanaly), tak wiec zawsze mniejsze troche ryzyko Co do szumu, u mnie nie ma na pietrze czy parterze przy 80% nic nie slychac, natomiast na dole w lazience i kotlowni szum jest - ale są to anemostaty bardzo blisko centrali, widze tylko ze Ty masz mniejsze przekroje kanalow i troszke bym sie obawial predkosci przeplywu = generowanie szumu, ale trzymam kciuki zeby bylo ok Poza tym tak wysokiej wymiany chyba nie ma co stosowac, u nas centrala chodzi na 40-60% i wydaje sie ok. Z czasem kupie termometr z badaniem jakosci powietrza, to bede mogl cos wiecej powiedziec. Edytowane 5 Marca 2014 przez pooley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Godfather7 05.03.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Witam wszystkich, Przyłączam się do pytania gr8 w sprawie styropianu na podłogę - jaki materiał o jakich parametrach dawaliście na parterze? Grubość to mam określoną w projekcie na 15 cm ale bardziej mi chodzi o rodzaj. Dajcie proszę jakieś info kto może w tym temacie.PS.Pooley, dzięki za odpowiedź na priv - myślałem, że masz jakieś aktualniejsze zdjęcia elewacji ale spoko, jakoś to ogarniemy:-) A okna już wprawione więc odwrotu od koloru nie ma:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonPaw1719509723 08.03.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 WitamJeśli ktoś może przysłać mi na priva wykonawcę i szacunkowy koszt rekuperacji do Oli (najlepiej w postaci oferty, gdzie jest specyfikacja techniczna), to będę mu bardzo wdzięczny. Z racji odległości preferowane są firmy z województw mazowieckiego, świętokrzyskiego, małopolskiego i łódzkiego. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 08.03.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witam Jeśli ktoś może przysłać mi na priva wykonawcę i szacunkowy koszt rekuperacji do Oli (najlepiej w postaci oferty, gdzie jest specyfikacja techniczna), to będę mu bardzo wdzięczny. Z racji odległości preferowane są firmy z województw mazowieckiego, świętokrzyskiego, małopolskiego i łódzkiego. Z góry dziękuję i pozdrawiam. bez maila bedzie ciezko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrom 09.03.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Pooley mam prośbę, czy mógłbyś napisać jakiej firmy i jakiego typu macie drzwi zewnętrzne i czy jesteście z nich zadowoleni. Będziemy wdzięczni za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 09.03.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Pooley mam prośbę, czy mógłbyś napisać jakiej firmy i jakiego typu macie drzwi zewnętrzne i czy jesteście z nich zadowoleni. Będziemy wdzięczni za odpowiedź U nas sa drzwi CAL, nie pamietam juz modelu, i z tego co widze chyba juz ne maja go w ofercie. Co do drzwi, to nie wiem czy bym je polecil, raczej nie, moze to odosobniony przypadek, ale w zime klamka sie bardzo ciezko poruszala, drzwi byly regulowane 2-krotnie, a nadal jest tak, ze zeby zamknac drzwi trzeba je uwaznie zamykac (dociagac je odpuszczajac klamke) inaczej sie nie zamykaja. Tak wiec, ja raczej jestem na 'nie' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestan 11.03.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam wszystkich, jestem pod wrazeniem wymiany informacji jaka tu ma miejsce, naprawde fajna sprawa. My rowniez budujemy Aleksandre Modern, zastanawiamy sie nad roletami w te duze okna. Wiem ze taki watek byl juz poruszany ale nie dosc dokladnie, czy ktos montuje rolety? moze cos polecic? jaki system? czy macie juz jakies wstepne koszty? z gory dzieki za wszelka pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gr8 11.03.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 jaki styropian i jakiej grubości dawaliscie na podloge na gruncie: EPS200, EPS100, EPS80, czy jeszcze inny? Panie i panowie inwestorzy, napiszcie proszę jaki rodzaj styropianu zastosowaliscie i czy Wam siadła podłoga? Ile siadła? Zaraz będę go musiał zamawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts