Alina82 22.04.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 witam, Jestesmy na etapie adpatacji do oli modern b, wkrotce moge zamiescic rzuty jesli ktos bedzie zaintersowany, udalo nam sie wygospodarowac 4 pokoje na gorze, pralnie, garderobe i 2 lazienki.. W rozsadnych wymiarach.. Mam jednak pytanie dla tych ktorzy juz mieszkaja w Oli lub maja ja juz wybudowana, czy okna na gorze nie sa za nisko? Wiem ze otwor konczy sie na 210 cm, czy wysocy Panowie nie czuja dyskomfortu, bo chyba ze spojrzec przez okna to trzeba troche sie schylic? Jakie sa odczucia? Warto podniesc pietro o jedna cegle ze wzgledu na niskie okna? Tak zeby zaczyznaly sie na 110 cm? Dzieki z gor za rade, jesli ktos chce nasze rzuty to mowcie smialo... Pozdr My właśnie zdecydowaliśmy się na budowę Aleksandy modern B i byłabym bardzo zainteresowana rzutami zawierającymi w/w przeróbki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela29 23.04.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Witam jesli to nie problem to tez poprosze o rzuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestan 03.05.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) Witam, w takim razie zalaczam nasze rzuty, to jeszcze nie ostateczna wersja. Np na pietrze nie bedzie tego slupa w sypialni, a pralnia bedzie miala nieco inna sciane, na parterze taras glowny bedzie mial 4,5 x4,5. W razie pytan prosze dac znac. nie wiem czy to widac, jesli nie to niech ktos da mi znac. Aha i jeszcze jedno, mysle ze dosc kiepsko wyglada okno w kuchni w obecnej formie, widac to na zdjeciach innych uzytkownikow, ja obnizam to okno w kuchni aby wygladalo jak na zalaczonym zdjeciu, mysle ze jest znacznie lepiej, tzn gdy jest na wysokosci blatu kuchni, do tego na gorze mozna powiesic niskie szafki, kwestia gustu, ale to tez istotna zmiana w naszej adaptacji. pozdr Edytowane 3 Maja 2014 przez mestan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmasa 04.05.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Witam, ma ktos namiar na dobrego fachowca od wentylacji z woj.mazowieckiego? P.s Caly czas zastanawiam sie czy wentylacja to dobry wybor...czym sie kierowalilscie i jaki moze byc koszt w tym projekcie? Zgory dziekuje za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alina82 06.05.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Witam, w takim razie zalaczam nasze rzuty, to jeszcze nie ostateczna wersja. Np na pietrze nie bedzie tego slupa w sypialni, a pralnia bedzie miala nieco inna sciane, na parterze taras glowny bedzie mial 4,5 x4,5. W razie pytan prosze dac znac. nie wiem czy to widac, jesli nie to niech ktos da mi znac. Aha i jeszcze jedno, mysle ze dosc kiepsko wyglada okno w kuchni w obecnej formie, widac to na zdjeciach innych uzytkownikow, ja obnizam to okno w kuchni aby wygladalo jak na zalaczonym zdjeciu, mysle ze jest znacznie lepiej, tzn gdy jest na wysokosci blatu kuchni, do tego na gorze mozna powiesic niskie szafki, kwestia gustu, ale to tez istotna zmiana w naszej adaptacji. [ATTACH=CONFIG]257856[/ATTACH] pozdr Fajne zmiany ale chyba poszerzaliście trochę pierwotne wymiary? bo wydaje mi się że większe są pomieszczenia w Waszym projekcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gr8 08.05.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Witam, w takim razie zalaczam nasze rzuty, to jeszcze nie ostateczna wersja. Np na pietrze nie bedzie tego slupa w sypialni, a pralnia bedzie miala nieco inna sciane, na parterze taras glowny bedzie mial 4,5 x4,5. W razie pytan prosze dac znac. [ATTACH=CONFIG]257852[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]257855[/ATTACH] nie wiem czy to widac, jesli nie to niech ktos da mi znac. Aha i jeszcze jedno, mysle ze dosc kiepsko wyglada okno w kuchni w obecnej formie, widac to na zdjeciach innych uzytkownikow, ja obnizam to okno w kuchni aby wygladalo jak na zalaczonym zdjeciu, mysle ze jest znacznie lepiej, tzn gdy jest na wysokosci blatu kuchni, do tego na gorze mozna powiesic niskie szafki, kwestia gustu, ale to tez istotna zmiana w naszej adaptacji. [ATTACH=CONFIG]257856[/ATTACH] pozdr Nie jest źle, trochę wąsko w dużej sypialni. Jeśli dodasz jeszcze jeden zabieg na schodach to się fajnie powiększy kosztem korytarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestan 10.05.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Witam, no wiec jest to aleksandra modern B wiec wersja wieksza, ale gora nie byla dodatkowo powiekszana, jedynie garaz na dole. Co do sypialni to waska ale ten slup wyrzucimy robiac podciag, a i tak jest garderoba wiec bedzie tak lozko i nieduzo wiecej. A jesli chodzi o schody to rozumiem ze beda automatycznie szersze? Teraz maja 100 cm, to malo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymekK 12.05.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Witam. Aktualnie jestem na etapie wyboru okien. Zastanawiam się nad nimi już od jakiegoś czasu, nie mogę się zdecydować przez co stoję z budową. Waham się między Salamander 92, Veka Softline 82 a Schuco Si82, wszystkie trzy zostały wycenione mniej więcej podobnie i wszystkie nam się podobają. Dlatego byłbym wdzięczny gdybyście napisali na jakie okna się zdecydowaliście i co myślicie na temat profili które ja biorę pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaczek 15.05.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Witam, w takim razie zalaczam nasze rzuty, to jeszcze nie ostateczna wersja. Np na pietrze nie bedzie tego slupa w sypialni, a pralnia bedzie miala nieco inna sciane, na parterze taras glowny bedzie mial 4,5 x4,5. W razie pytan prosze dac znac. [ATTACH=CONFIG]257852[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]257855[/ATTACH] nie wiem czy to widac, jesli nie to niech ktos da mi znac. Aha i jeszcze jedno, mysle ze dosc kiepsko wyglada okno w kuchni w obecnej formie, widac to na zdjeciach innych uzytkownikow, ja obnizam to okno w kuchni aby wygladalo jak na zalaczonym zdjeciu, mysle ze jest znacznie lepiej, tzn gdy jest na wysokosci blatu kuchni, do tego na gorze mozna powiesic niskie szafki, kwestia gustu, ale to tez istotna zmiana w naszej adaptacji. [ATTACH=CONFIG]257856[/ATTACH] pozdr okno w kuchni to kwestia gustu... marzyły mi się szafki nad oknami ale wybrałam fajny widok z okna na ogródek (okna są akurat na wysokości wzroku - przy szafkach byłyby niżej) - wg mnie wyglądaja dobrze no i parapet się przydał - mam gdzie ustawiać doniczki z ziołami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 18.05.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Witam. Aktualnie jestem na etapie wyboru okien. Zastanawiam się nad nimi już od jakiegoś czasu, nie mogę się zdecydować przez co stoję z budową. Waham się między Salamander 92, Veka Softline 82 a Schuco Si82, wszystkie trzy zostały wycenione mniej więcej podobnie i wszystkie nam się podobają. Dlatego byłbym wdzięczny gdybyście napisali na jakie okna się zdecydowaliście i co myślicie na temat profili które ja biorę pod uwagę? Bardzo długo wahałem się jaki profil wybrać oraz jaka fabryka to wyprodukuje (jest to bardzo ważne przy tak dużych przeszkleniach) Po bardzo długich namysłach wybraliśmy okna na profilu Schuco Si82 od HekaPlast z potrójna szybą. Okna mam już wstawione, prezentują się wyśmienicie zobaczymy jak będą się sprawowały w zimie Warto zweryfikować dogłębnie kto ma wyprodukować i zamontować okna. Nawet najlepsze okna może rozwalić nieprofesjonalny montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymekK 20.05.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Dzięki za radę też wybraliśmy Schuco SI82 po bardzo długich namysłach mógł bym wiedzieć ile zapłaciliście za okna ?? Bardzo długo wahałem się jaki profil wybrać oraz jaka fabryka to wyprodukuje (jest to bardzo ważne przy tak dużych przeszkleniach) Po bardzo długich namysłach wybraliśmy okna na profilu Schuco Si82 od HekaPlast z potrójna szybą. Okna mam już wstawione, prezentują się wyśmienicie zobaczymy jak będą się sprawowały w zimie Warto zweryfikować dogłębnie kto ma wyprodukować i zamontować okna. Nawet najlepsze okna może rozwalić nieprofesjonalny montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 20.05.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Witam,pytanie ma do już mieszkających i do tych co wykonali wentylacje mechaniczna REKUPERACJE..Czy macie jakieś uwagi do swoich instalacji i co należy wziąć pod uwagę? Był u mnie jeden fachowiec i powiedział że centrala wentylacyjna powinna mieć wydajność około 600m3 tak aby zaspokoić w pełni zapotrzebowanie na świeże powietrze.Jak to ma się do waszych instalacji i kogo możecie polecić? Jestem z okolic Warszawy Pilnie potrzebuje tych informacji muszę się na kogoś zdecydować. Dodatkowo poszukuję sprawdzonej i godnej polecenia ekipy od posadzek betonowych, możecie kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Godfather7 22.05.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam,mam pytanie do bardziej zaawansowanych - zaczynam robić sufity na piętrze i zanim to zrobię zastanawiałem się nad dociepleniem dachu. Generalnie w projekcie jest docieplenie stropu nad sufitem piętra ale myślałem aby dodatkowo dołożyć 15 cm wełny między krokwie a dopiero potem na sufit właściwe ocieplenie góry. czy to ma sens i czy ktoś z Was to robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Godfather7 22.05.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Innabajka już tu chyba pisałem o firmie Tora z Częstochowy. U mnie za całość z reku Aeris 450 luxe i na uniflexach wyszło 18 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryc 23.05.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Witam, mam pytanie do bardziej zaawansowanych - zaczynam robić sufity na piętrze i zanim to zrobię zastanawiałem się nad dociepleniem dachu. Generalnie w projekcie jest docieplenie stropu nad sufitem piętra ale myślałem aby dodatkowo dołożyć 15 cm wełny między krokwie a dopiero potem na sufit właściwe ocieplenie góry. czy to ma sens i czy ktoś z Was to robił? Jaki sens ma ocieplanie blisko 200m2 dachu jak stropu jest tylko 100. Polozylem belki 15x5 na sciankach dzialowych miedzy ktore wkladam 15cm welny a na wierzch w poprzek 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Godfather7 23.05.2014 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jaki sens ma ocieplanie blisko 200m2 dachu jak stropu jest tylko 100. Polozylem belki 15x5 na sciankach dzialowych miedzy ktore wkladam 15cm welny a na wierzch w poprzek 20cm. Maryc,może masz rację ale ja mam takie dywagacje - na tym poddaszu mam instalację od wentylacji, co prawda ocieploną ale jak sobie pomyślę, że od np 20 stopni mrozu będzie ją oddzielała tylko dachówka to dlatego pomyślałem o tym ociepleniu. Strop i tak docieplę tak jak w projekcie ,choć nie wiem czy zamiast wełny nie dam natryskowej izolacji - mniej metrów to taniej wyjdzie a oferty mam za 50-60 zł m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 24.05.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Maryc,może masz rację ale ja mam takie dywagacje - na tym poddaszu mam instalację od wentylacji, co prawda ocieploną ale jak sobie pomyślę, że od np 20 stopni mrozu będzie ją oddzielała tylko dachówka to dlatego pomyślałem o tym ociepleniu. Strop i tak docieplę tak jak w projekcie ,choć nie wiem czy zamiast wełny nie dam natryskowej izolacji - mniej metrów to taniej wyjdzie a oferty mam za 50-60 zł m. Jeżeli masz rury od rekuperacji na poddaszu to warto to ocieplić pomimo że masz ocieplone rury. Największy problem zaobserwujesz latem jak na poddaszu będzie 40 albo i więcej stopni to w wentylacji będziesz miał niewiele mniej... tu pojawi się problem przegrzania budynku latem. Zimą zauważysz tylko na wysokości rachunku za ogrzewanie. Ja ocieplam strop i dach między krokwiami 25 strop i 15 dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz_L 24.05.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 WitamNapiszcie jakie macie wyceny okien do OLI B.Jestem na etapie okien i zależy mi na porównaniu cen.Wycenili mi okna VEKA 92 - 30tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 25.05.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Witam Napiszcie jakie macie wyceny okien do OLI B. Jestem na etapie okien i zależy mi na porównaniu cen. Wycenili mi okna VEKA 92 - 30tyś. cena uzależniona jest od rodzaju okien a przede wszystkim od okna tarasowego jakie wybierzesz, dodatkowo zależy czy wybierasz okna 3 szybowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryc 27.05.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Witam Napiszcie jakie macie wyceny okien do OLI B. Jestem na etapie okien i zależy mi na porównaniu cen. Wycenili mi okna VEKA 92 - 30tyś. Vetrex, v90+, kolor, bez tego fixa w jadalni. W salonie hst na pelna szerokosc dzielone na pol, reszta jak w projekcie, cieply montaz - okna 26tys, montaz 4tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts