Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich jako nowy forumowicz,

W przyszłym tygodniu chciałbym zamówić projekt na który wstąpienie się zdecydowaliśmy. Czy jest może ktoś kto pobudował Aleksandrę w woj. Mazowieckim i był by na tle życzliwy, żebyśmy mogli podjechać i ja obejrzeć przed zakupem projektu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam świątecznie wszystkich aleksandrowiczów i życzę jeszcze wesołych świąt:-)

Trochę przygasło to forum. Ale nowi wciąż dochodzą więc życzę im powodzenie w budowie.

A teraz trochę prywaty - pochwalę się schodami bo obiecywałem to wykonawcy i muszę przyznać, że robię to beż żadnego oporu.

DSC_0001a.jpgDSC_0003a.jpgDSC_0008a.jpg

Odpisałem na priva

Dzień dobry,

Schody bardzo ładne jeżeli można to proszę podać orientacyjny koszt wraz z balustradami.

|Również zamierzamy budować wersję lustrzaną ze schodami dywanowymi.

Czy można również poprosić o rozkład pomieszczeń jeżeli robiliście jakieś zmiany?

Pozdrawiam,

Trochę przestrzegam przed betonowymi schodami. Przede wszystkim ze względu, że trzeba bardzo skrupulatnie pilnować wysokości pomieszczeń na dole i na górze i przewidzieć wcześniej odpowiednie wysokości ocieplenia i wylewek na podłogach. Trzeba uwzględnić ewentualne instalacje jakie pójdą w podłodze (np. wentylacja czy odkurzacz) bo one mogą zmienić wysokość wylewki. Widuję już u kolegi schody betonowe gdzie pierwszy stopień ma 27 cm! bo wylewka się nie zgrała ze schodami. U mnie właśnie też przez te instalacje zmieniły się wysokości. Na szczęście dla takich schodów nie miało to większego znaczenia. Jest jeszcze argument estetyki ale tutaj każdy ma swoje upodobania. Oczywiście to są tylko moje sugestie i doświadczenia i nie koniecznie trzeba się z nimi zgadzać… ;)

Dziękuję za odpowiedź właśnie zastanawiamy się nad tego typu schodami ewentualnie w wersji betonowej.

Witaj Mati_23,

przystępując do adaptacji rozważamy podobną wersję piętra tj. eliminacje jednego z korytarzy i poszerzenie sypialni. Czy mógłbyś podesłać na priv Wasze rzuty góry i dołu w lepszej rozdzielczości na adres [email protected]

Czy mieszkając coś byście już zmienili w projekcie?

Z góry dziękuję

Jacek

..nie było mnie tu bardzo dawno.. Z tych zmian jakie poczyniłem jestem MEGA zadowolony i nic kompletnie jeśli chodzi o układ nie zmieniłbym. Sypialnia z własną łazienką, garderobą i dużym balkonem...to jest to! Jedyny mankament jaki widzę w całości to salon, który wg mnie jest delikatnie za wąski a konkretnie umiejscowienie kominka nie jest za szczęśliwe i czy to będzie kominek narożny czy standardowy, "wchodzi" dosyć znacząco w salon. Być może inni forumowicze rozwiązali to trochę inaczej natomiast u mnie przy takim układzie nie dało się np. przesunąć komina, gdyż konsekwencja tego pojawiłaby się w łazience. W tym momencie stawiając od początku Olę, powiększyłbym o około 1m salon (co za tym idzie cały budynek) choć i tak przy kominku nie jest tak wąsko bo jest tam około 3m...

Jak tylko odnajdę rzuty to oczywiście prześlę na priv.

Pozdrawiam

M

Mati 23, dziękuję za odpowiedź, my jesteśmy właśnie na etapie adaptacji i mamy również odbicie lustrzane. Bardzo interesuje nas jak rozwiązaliście problem schodów (jeżeli może to poroślibyśmy o foto z wnętrza) bo też chcemy poszerzyć sypialnię kosztem korytarza ale co ze schodami które wchodzą w światło drzwi dolnego pokoju. Poza tym ciekawy pomysł w podwyższeniem okna kuchennego. Osobnym naszym problemem jest materiał budowlany widzę że wy z porothermu budowaliście, my właściwie co tydzień mamy innąa wizję - raz porotherm a raz zwykły belit ;) Jak będziesz miał chwilę czasu to podeślij nam rzuty z rozwiązaniem schodów i foto jak to wyszło w rzeczywistości.

Pozdrawiam.

Mati 23, też bym prosił rzuty pomieszczeń na priva ze szczególnym uwzględnieniem układu schodów. Mam już postawione ściany nośne i przymierzam się do wykonywania ścian na piętrze chciałbym poszerzyć sypialnię u góry ale ciągle pozostaje problem schodów które w tym układzie chodzą w światło wejścia do pokoju na dole.

• 2 weeks później...
Mati 23, dziękuję za odpowiedź, my jesteśmy właśnie na etapie adaptacji i mamy również odbicie lustrzane. Bardzo interesuje nas jak rozwiązaliście problem schodów (jeżeli może to poroślibyśmy o foto z wnętrza) bo też chcemy poszerzyć sypialnię kosztem korytarza ale co ze schodami które wchodzą w światło drzwi dolnego pokoju. Poza tym ciekawy pomysł w podwyższeniem okna kuchennego. Osobnym naszym problemem jest materiał budowlany widzę że wy z porothermu budowaliście, my właściwie co tydzień mamy innąa wizję - raz porotherm a raz zwykły belit ;) Jak będziesz miał chwilę czasu to podeślij nam rzuty z rozwiązaniem schodów i foto jak to wyszło w rzeczywistości.

Pozdrawiam.

Cześć, w załączeniu przesyłam zdjęcia klatki schodowej. Co do wchodzenia schodów w światło drzwi to problemu u nas nie było, gdyż schody nie dolegają do ściany, w innym wypadku trzeba by było trochę wyciąć opaskę (ale schody de facto nie wchodzą w sam otwór).

zdjęcie 3comp.jpg

zdjęcie 1comp.jpg

zdjęcie 2comp.jpg

Witam świątecznie wszystkich aleksandrowiczów i życzę jeszcze wesołych świąt:-)

Trochę przygasło to forum. Ale nowi wciąż dochodzą więc życzę im powodzenie w budowie.

A teraz trochę prywaty - pochwalę się schodami bo obiecywałem to wykonawcy i muszę przyznać, że robię to beż żadnego oporu.

[ATTACH=CONFIG]295687[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]295689[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]295690[/ATTACH]

Moja żona zakochała się w twoich schodach bardzo proszę o przesłanie namiarów na wykonawcę i kosztów na [email protected]

Cześć, jesteśmy na etapie planowania wnętrza. Deweloperski stan już wykonany a teraz czas na urządzanie :)

Mamy problem jak umiejscowić kominek, wchodzi trochę za bardzo w salon zmniejszając jego szerokość.

Możecie pokazać jak to rozwiązaliście. Może macie jakąś wizualizacje albo zdjęcie :)

Będziemy wdzięczni za pomoc.

Jakie kominku montowaliście u siebie i ile taka przyjemność kosztuje całościowo. Chciałbym mieć porównanie do tego co ja otrzymam.

Pozdrawiam