Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj. My aleksandre budujemy tez pod lublinem i tak sie sklada ze bylismy pod tym domem jak byl jeszcze nie wykonczony. Chcielismy obejrzec w srodku ale wlasciciele nas nie wpuscili. Wogole dziwni jacys byli... Ale dom robi wrazenie no i te materialy z najwyzszej polki rzeczywiscie bo gadalismy z gosciem z firmy ktora ten dom im stawiala. No ale cena rzeczywiscie zwala z nog. Pozdr.

Czesc

Mam pytanie odnosnie projektu ALEKSANDRA MODERN, dokladnie chce wiedziec jak zrobic ten daszek nad wejsciem. Moze mi ktos opisac jak to jest zrobione, albo wyslac mi jakies zdjecia, ewetualnie rysunki?

Z gory bardzo dziekuje

poszukaj w tym wątku, temat ten już był omawiany.

Piękny domek!!! Mam kilka pytań : Z czego robiliście podbitkę dachu i jaki był koszt? Gdzie znajduje się odpływ przy małym daszku przed wejściem - z rysunku moi fachowcy nie potrafią tego rozczytać... Czy ta górna elewacja wykonana jest ze styropianu "palonego" + listwy? Jakiej firmy wybraliście tynk i jakie kolory / odcienie? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi!!

Dawno tu nie byłem... :-)

Pozdrowienia dla wszystkich budujących i już mieszkających.

Info dla kliminho: podaj adres mailowy to Ci prześlę szczegółowe rysunki tego daszku.

Ja trochę zmieniłem koncepcję i zamiast całej ścianki mam tylko filary bo mi widoczność zasłaniała:-)

[ATTACH=CONFIG]366667[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366668[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366669[/ATTACH]

Pieknie sie prezentuje:). Ja rowniez jestem na etapie elewacji i przylaczam sie do powyzszych pytan o podbitke i kolor tynku?

Witam,

podbitka była wykonana z płyty osb przymocowanej do konstrukcji jak na zdjęciu, na to styropian 8 cm, klej, siatka a potem normalny tynk tak jak na elewacji poniżej okien. Co do kosztów to za wykonanie płaciłem ok. 80 zł za mb bez materiału.

Co tu gadać, ten dom jak wiecie tani nie jest i ja już po przekroczeniu pewnej kwoty jak zamieszkałem przestałem liczyć te koszty :rolleyes:

Nie wiem co marjed masz na myśli pisząc o "palonym" styropianie ale górna część elewacji ma wstawione listwy tzw bonia (czy bonie?) - wycinali w styropianie rowki i osadzali te listwy.

Tynk jest silikonowy z STO, wg ich wzornika nr kolorów to 37200 ten ciemny i 37207 ten jasny.

Odwodnienie daszku możecie zobaczyć na zdjęciach. Niestety ze względu, że nie ma pełnej ściany nie dało się tej rury spustowej ukryć ale jakoś mi to nie przeszkadza.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Życzę powodzenia :-)

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Witam,

podbitka była wykonana z płyty osb przymocowanej do konstrukcji jak na zdjęciu, na to styropian 8 cm, klej, siatka a potem normalny tynk tak jak na elewacji poniżej okien. Co do kosztów to za wykonanie płaciłem ok. 80 zł za mb bez materiału.

Co tu gadać, ten dom jak wiecie tani nie jest i ja już po przekroczeniu pewnej kwoty jak zamieszkałem przestałem liczyć te koszty :rolleyes:

Nie wiem co marjed masz na myśli pisząc o "palonym" styropianie ale górna część elewacji ma wstawione listwy tzw bonia (czy bonie?) - wycinali w styropianie rowki i osadzali te listwy.

Tynk jest silikonowy z STO, wg ich wzornika nr kolorów to 37200 ten ciemny i 37207 ten jasny.

Odwodnienie daszku możecie zobaczyć na zdjęciach. Niestety ze względu, że nie ma pełnej ściany nie dało się tej rury spustowej ukryć ale jakoś mi to nie przeszkadza.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Życzę powodzenia :-)

[ATTACH=CONFIG]367870[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]367871[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]367872[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]367873[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]367874[/ATTACH]

Bardzo dziękuję za odpowiedź!! Jakie szerokie były bonie. Nasi "elewatorzy" przedstawili nam kilka wymiarów i nie wiem, który rozmiar wybrać - nie chcę ,żeby były ordynarne, równocześnie nie chcę,żeby "zginęły" . Byłabym wdzięczna za odpowiedź :) A co do kosztów budowy, to nie wiem czy śmiać się czy płakać :D Koszty przedstawione w projekcie, to kropla w morzu... :p Serdecznie pozdrawiam :bye:

Bardzo dziękuję za odpowiedź!! Jakie szerokie były bonie. Nasi "elewatorzy" przedstawili nam kilka wymiarów i nie wiem, który rozmiar wybrać - nie chcę ,żeby były ordynarne, równocześnie nie chcę,żeby "zginęły" . Byłabym wdzięczna za odpowiedź :) A co do kosztów budowy, to nie wiem czy śmiać się czy płakać :D Koszty przedstawione w projekcie, to kropla w morzu... :p Serdecznie pozdrawiam :bye:

Witam ja mam bonie 3 cm szerokie 2 cm głębokie też na gotowych profilach.

Maryc, dzieki, jutro z checia podjedziemy, zaczerpnac ponownie inspiracji :).

Godfather7 dzieki za informacje, czy dobrze rozumiem, ze styropian jest z przesunieciem na plycie, co daje efekt fajnej ramki i czesciowo zatem plyta OSB (w miejscu gdzie nie ma styropianu) jest pokryta tynkiem? Dopytuje, bo sami nie wiemy jak zrobic ta podbitke zeby wygladala tak dobrze, ale tez i sluzyla jak najdluzej w dobrym stanie.

Możesz mi powiedzieć z czego składa się ten daszek. Najlepiej jakbyś opisał mi wszystkie warstwy. Z tego co wiem to ma tam być płyta OSB, papa termozgrzewalna, siatka, styro, ale w jak to jest w rzeczywistości. Ten daszek jest prosty czy ma jakiś inny kształt w samej górnej czesci?

W żaden sposób nie mogę otworzyć:/ Może uda Ci się tutaj kilka wkleić?

Wiem, wiem. Juz to znalazłem, dlatego dopisałem te pytania.

Przrgladalem tez dzinniki innych osob, ale po zdjeciach ciezko wszystko wywnioskowac.

Edytowane przez kliminho
problem z cytatem

Witam,

odpowiadam kolejno na kilka pytań:

1. marjed - rozmiar boni - 3 cm szerokości i 2 cm głębokości.

2. Tallia - na podbitce jest przesunięcie styropianu - ok 15 cm od krawędzi, płyta osb w tym miejscu jest czymś tam gruntowana, obłożona klejem, siatką i na to tynk.

3. kliminho - od góry daszku jest płyta osb ze spadkiem do spustu rynny jak na projekcie, który ci wysłałem, na to papa podkładowa i papa właściwa + oczywiście obróbka blacharska. od sporu jest druga płyta osb już na płasko na to styro 2cm+siatka i klej + tynk. Tak samo wykończone są boki i słupy styro 2cm+siatka i klej + tynk. Daszek jest robiony po obłożeniu ociepleniem więc między daszkiem a ścianą jest normalna warstwa styropianu - u mnie 20 cm.

pozdr.