Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jacekpo piekny dom i piekne zagospodarowanie dzialki. Dzieki za informacje odnosnie podbitki i wentylacji. Najchetniej rowniez nie dawalabym kratek, natomiast pewnie skonczy sie na tym,ze kilka damy (do jutra musze dac znac ostatecznie). A mozesz powiedziec jaka masz kostke przed domem? Wyglada bardzo ladnie.

Miło, że nasz dom się podoba ;)

Odnośnie kostki to bazowaliśmy na produktach Semmelrock:

kostka o nazwie Pastella oraz na tarasie płyty Lusso Tivoli, murki ogrodzenia z pustaków Sonnblick

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciężko mówić o kosztach, bo dokładnych wyliczeń nie robiłem. Budowaliśmy metodą gospodarczą, czyli ja i mój ojciec. Dom do łatwych i tanich w budowie nie należy, aczkolwiek jest wart wysiłku bo naprawdę jest funkcjonalny, mieszkałem kiedyś w domu ze skosami i wiem o czym mówię. Pełne piętro to na pewno to czego będą wam zazdrościć wszyscy znajomi. Wracając do tematu kosztów, to to stan surowy z dachem kosztował mnie około 100 tys. z materiałami. Natomiast wszystko robiłem sam, łącznie z położeniem dachówki. Na tym etapie miałem tylko jedną ekipę, która stawiała konstrukcję dachu z wiązarów. Koszt z robocizną około 32 tys. ujęty już w kwocie tych 100 tys. Od tego momentu wziąłem kredyty, 250 tys. - wszystko poszło, plus 125 tys ze sprzedaży mieszkania plus jakieś bieżące wydatki szacuje że około 30-50 tys. Czyli razem około 525 tys. Kwota nie mała, tyle tylko że w moim przypadku dzięki własnej pracy mam dom praktycznie skończony, z ogrodzeniem posesji, wjazdem, wykończeniem wnętrz. Zostały mi jeszcze drobne pierdoły typu lampy w niektórych pomieszczeniach, lustra, może jakieś meble, ale łazienki są skończone, pokoje dzieci też kuchnia również.

Jak wspomniałem wcześniej budowałem sam z ojcem i praktycznie na palcach jednej ręki jestem wstanie wymienić ekipy które u mnie pracowały:

dach konstrukcja plus łaty - 32 tyś.

tynki wewnętrzne - 22 tys.

elewacja - 54 tys.

okna i drzwi wejściowe oraz brama garażowa - 47 tys.

posadzki - 7,6 tys.

pan od wykończeniówki (głównie płytki i szpachlowanie sufitów podwieszanych - konstrukcje i kręceni płyt robiłem sam) - 10 tys.

hydraulik (odbiór tego co zrobiłem sam) - 900 zł

elektryk (jak wyżej) - 500 zł

rekuperacja z wymiennikiem glikolowym 22 tys.

pan do schodów i barierki na balkonie 22 tys.

przyłącze gazowe ( wodne, kanalizacyjne, burzowe i prąd zrobiłem sam) - 1,9 tys.

Z ciekawych rzeczy mogę podać że szukałem firmy do wykonania ogrzewania podłogowego i o dziwo za oferowaną przeze mnie kwotę 35 tyś (robocizna, materiały, piec kondensacyjny) nie było chętnych podjęcia tematu. Nauczyłem się więc sam programu do projektowania podłogówki i zrobiłem ją sam, a zapłaciłem jedynie za pierwsze uruchomienie wspomniane 900 zł.

Z doświadczenia z budowy i z forum mogę powiedzieć że aleksandra to projekt którego boją się ekipy. Natomiast sam projekt jest naprawdę dobrze rozwiązany i opisany konstrukcyjnie, z odrobiną chęci można z niego wszystko wyczytać. Ja jestem z wykształcenia nauczycielem historii ojciec fizyki, więc jak widać po naszym przypadku można. Oglądałem kilka projektów znajomych za dużo większe pieniądze i w projekcie aleksandry detali wykonania poszczególnych elementów jest naprawdę wystarczająco.

Jeszcze jedna ważna rzecz, ja zmieniłem konstrukcję dachu na wiązary. Z dwóch ważnych powodów. Po pierwsze chciałem mieć pewność dobrze wykonanego dachu, a to moim zdaniem z dużym prawdopodobieństwem gwarantuje duża renomowana firma robiąca wiązary, po drugie dzięki temu posunięciu na piętrze miałem pełne 90 metrów kwadratowych otwartej przestrzeni, bez słupów i ścian nośnych którą mogłem dowolnie zaaranżować. Poniżej rzut piętra z układem pomieszczeń. [ATTACH=CONFIG]369574[/ATTACH]

Brawo brawo za wytrwałość ja swoją Olę postawiłem w 13 miesiecy metodą 60% ekipy 40% chałupniczo Mieszkamy od roku, ze względu na oczekiwaną przez nas i sąsiadów budowę drogi wstrzymaliśmy prace na etapie elewacji tzn jest styropian 20cm siatka klej i grunt oraz nie mamy wykonanej kostki przed domem.

Zgadzam się, że ten projekt musi swoje kosztować, ale niepodważalną zaletą jest pełne piętro u góry bez skosów oraz przestrzeń do dyspozycji.

Ja skrupulatnie liczyłem wydatki i zapisywałem w dzienniku wydatków, i śmiało mogę powiedzieć, że kwota 480-500 tyś należy przewidzieć na wybudowanie samego domu w tym systemie. Wiadomo wykończenie wykończeniu nie równe. Ja swoje oceniam na dobre z +. Dół panele 110 zł/m2 góra 80zł/m2 drzwi standard ok 900 zl szt Same płytki łazienka góra dół 80-120 zł/m2 kabiny i baterie standard wanna też. Dodatkowo gipsowanie cały dół na tynk gipsowy w celu uzyskania jak najlepszej powierzchni. Schody dywanowe drewniane dębowe 8cm. Kuchnia 18 tys bez wyposażenia Reszta myśle, że standard Okna blueevolution winchester z 400cm HS na dole brama wjazdowa 500 cm z napedem SOMFy Brak rekuperacji pompy ciepła piec gazowy kominek z płaszczem wodnym podłogówka w całym domu + grzejniki w łazienkach.

Do tego należy przewidzieć ogrodzenie + front zagospodarowanie ogrodu, taras,kostkę przed domem - 80 - 100 tyś

i działkę ;)

dodaje bo zapomniałem: wykonałem dodatkowy strop nad piętrem Teriva co spowodowało wyeliminowanie słupów żelbetowych w środku domu. co po odliczeniu różnicy wykonania stropu na legarach słupów 10 tyś

Pozdrawiam

Markuson

Edytowane przez markuson

Jeżeli chodzi o wykończenie elewacji co myślicie na temat :

http://styronet.pl/deska-elewacyjna-austrotherm.html

lub

http://allegro.pl/elastyczna-deska-elewacyjna-imitacja-drewna-probka-i6385274546.html

wychodzi około 100 zł/m2 kpl(listwa ,klej farba ) + robocizna

Edytowane przez markuson

Brawo brawo za wytrwałość ja swoją Olę postawiłem w 13 miesiecy metodą 60% ekipy 40% chałupniczo Mieszkamy od roku, ze względu na oczekiwaną przez nas i sąsiadów budowę drogi wstrzymaliśmy prace na etapie elewacji tzn jest styropian 20cm siatka klej i grunt oraz nie mamy wykonanej kostki przed domem.

Zgadzam się, że ten projekt musi swoje kosztować, ale niepodważalną zaletą jest pełne piętro u góry bez skosów oraz przestrzeń do dyspozycji.

Ja skrupulatnie liczyłem wydatki i zapisywałem w dzienniku wydatków, i śmiało mogę powiedzieć, że kwota 480-500 tyś należy przewidzieć na wybudowanie samego domu w tym systemie. Wiadomo wykończenie wykończeniu nie równe. Ja swoje oceniam na dobre z +. Dół panele 110 zł/m2 góra 80zł/m2 drzwi standard ok 900 zl szt Same płytki łazienka góra dół 80-120 zł/m2 kabiny i baterie standard wanna też. Dodatkowo gipsowanie cały dół na tynk gipsowy w celu uzyskania jak najlepszej powierzchni. Schody dywanowe drewniane dębowe 8cm. Kuchnia 18 tys bez wyposażenia Reszta myśle, że standard Okna blueevolution winchester z 400cm HS na dole brama wjazdowa 500 cm z napedem SOMFy Brak rekuperacji pompy ciepła piec gazowy kominek z płaszczem wodnym podłogówka w całym domu + grzejniki w łazienkach.

Do tego należy przewidzieć ogrodzenie + front zagospodarowanie ogrodu, taras,kostkę przed domem - 80 - 100 tyś

i działkę ;)

dodaje bo zapomniałem: wykonałem dodatkowy strop nad piętrem Teriva co spowodowało wyeliminowanie słupów żelbetowych w środku domu. co po odliczeniu różnicy wykonania stropu na legarach słupów 10 tyś

Pozdrawiam

Markuson

ja też pozbyłem się pozbyłem się słupów na piętrze, ale w trochę inny sposób. Zamiast pełnego stropu wykonałem dach z wiązarów prefabrykowanych, za wykonanie konstrukcji z montażem, nabiciem łat i materiałami zapłaciłem około 35 tys. W tej cenie dostałem drewno, świerk skandynawski, czterostronnie strugany, impregnowany przeciwogniowo i przeciwgrzybicznie, suszony komorowo do chyba do 12 procent wilgotności, projekt dachu, gwarancję producenta na konstrukcję. Montaż zajął firmie 3 dni, potem ja miesiąc kładłem dachówkę. Dach był wykonywany do obciążenia pas górny czyli pokrycie 70 kg/m2, pas dolny wiązara 60 kg/m2. Takie rozwiązanie daje jeszcze lepsze efekty odnośnie wolnej przestrzeni na piętrze, albowiem wiązary opierają się jedynie na ścianach nośnych zewnetrznych, przestrzeń u góry jest w całości otwarta.

ja też pozbyłem się pozbyłem się słupów na piętrze, ale w trochę inny sposób. Zamiast pełnego stropu wykonałem dach z wiązarów prefabrykowanych, za wykonanie konstrukcji z montażem, nabiciem łat i materiałami zapłaciłem około 35 tys. W tej cenie dostałem drewno, świerk skandynawski, czterostronnie strugany, impregnowany przeciwogniowo i przeciwgrzybicznie, suszony komorowo do chyba do 12 procent wilgotności, projekt dachu, gwarancję producenta na konstrukcję. Montaż zajął firmie 3 dni, potem ja miesiąc kładłem dachówkę. Dach był wykonywany do obciążenia pas górny czyli pokrycie 70 kg/m2, pas dolny wiązara 60 kg/m2. Takie rozwiązanie daje jeszcze lepsze efekty odnośnie wolnej przestrzeni na piętrze, albowiem wiązary opierają się jedynie na ścianach nośnych zewnetrznych, przestrzeń u góry jest w całości otwarta.

Witam

Ja również myślałem o wiązarach dachowych ponieważ znam zalety itd, ale zaproponowana cena mnie przeraziła pytałem w 3 miejscach i kosmos 26 -28 tys za same wiązary bez łat i kontr łat jakaś masakra. Wiec zagęściłem krokwie po 10 cm i za całe drzewo zapłaciłem 9 tys zł + robocizna więc zostało mi w kieszeni jeszcze jakieś 8-9tyś tys zł.

Połączenia na śruby fi 16 i SPAX-y

Wolne miejsce na poddaszu jest wykorzystane narazie w 20% więcej nie mam pomysłu co tam trzymać jakieś pudła, pierdoły pianina i tak tam nie wniosę,aaa no i choinka, bombki.... :)

Na stropie rozłożyłem wełnę mineralną na całości w 2 warstwach po 15 cm i leży jeszcze kilka paczek styropianu także to tyle.

Trochę do końca bym nie wierzył w to suszenie przygotowanie i sezonowanie drzewa trzeba by było zrobić im kontrolę produkcji.

Prowadzę kilka budów i w dwóch przypadkach inwestorzy wybrali wiązary dachowe.

Fakt wyglądają naprawdę estetycznie i fachowo co do wilgotności i zabezpieczenia przed grzybami mikroustrojami itd nie mam przyrządów jak to sprawdzić trzeba wierzyć na słowo tak jak przy zabezpieczeniu drzewa tradycyjnym sposobem.

Pozdrawiam

M

Edytowane przez markuson

Jeżeli chodzi o wykończenie elewacji co myślicie na temat :

http://styronet.pl/deska-elewacyjna-austrotherm.html

lub

http://allegro.pl/elastyczna-deska-elewacyjna-imitacja-drewna-probka-i6385274546.html

wychodzi około 100 zł/m2 kpl(listwa ,klej farba ) + robocizna

Rozwazalismy takie rozwiazania u nas, zamawialismy probki, ale finanie nie zdecydowalismy sie. Obawialam sie jaka bedzie wytrzymalosc tego materialu i tego jak bedzie wygladal za kilka lat. Widzialam na zywo na kilku domach i z daleka wyglada ok. Z bliska roznie, zwlaszcza przy zakonczeniach i w rogach. Ale zdecydowanie jest to tansza opcja niz plyty HPL ;).

• 2 months później...

Witam.

Czy ktoś z forumowiczów byłby tak miły i przesłał skan z częścią dotyczącą instalacji sanitarnych dla projektu "Aleksandra modern" lub "Aleksandra"?

Przymierzam się do zakupu projektu ale wcześniej chciałbym przejrzeć rozwiązania instalacji zwłaszcza c.o..

Mail: [email protected]

Witam.

Czy ktoś z forumowiczów byłby tak miły i przesłał skan z częścią dotyczącą instalacji sanitarnych dla projektu "Aleksandra modern" lub "Aleksandra"?

Przymierzam się do zakupu projektu ale wcześniej chciałbym przejrzeć rozwiązania instalacji zwłaszcza c.o..

Jeśli chodzi o projekt instalacji c.o. to można powiedzieć że praktycznie go nie ma. Rozrysowana jest tylko instalacja z grzejnikami i to wszystko.

Wystarczy to do uzyskania pozwolenia na budowę ale jeśli chcesz to zrobić z głową to należy zlecić wykonanie projektu branżowcowi, lub mądrej firmie która na podstawie zapotrzebowania poszczególnych pomieszczeń na ciepło, dobierze, źródło ciepła armaturę grzejniki lub instalację podpodłogową.

• 2 weeks później...
Witam.

Witam

Potwierdzam znajdzie dobrą firmę od instalacji pokaż projekt zaproś na budowę przegadaj temat i będzie to na pewno dużo lepsze rozwiązanie bo pewnie i tak dokonałeś albo dokonasz dużo zmian

Pozdrawiam

M

Witam wszystkich sympatyków OLI:)

Szukaliśmy długo i namiętnie aż w końcu trafilismy na Olę, jest świetna. Mamy już swoje przemyślenia ale czy znalazłyby się ktoś w okolicach Warszawy kto pokazałby nam swoja Ole jak wygląda w rzeczywistości?

Pozdrawiam i podaję swojego meila :

[email protected]

Witam wszystkich sympatyków OLI:)

Szukaliśmy długo i namiętnie aż w końcu trafilismy na Olę, jest świetna. Mamy już swoje przemyślenia ale czy znalazłyby się ktoś w okolicach Warszawy kto pokazałby nam swoja Ole jak wygląda w rzeczywistości?

Pozdrawiam i podaję swojego meila :

[email protected]

Gdyby znalazł się ktoś chętny do pokazania swojej realizacji w okolicach Warszawy chętnie się przyłącze do takiej wycieczki. Również przymierzam się do budowy.

• 1 month później...
Jacekpo a pamiętasz jaki był koszt kostki brukowej (oprócz tarasu) a wogóle to nie wiem gdzie mam wejść w twoją galerię zdjęć - może podpowiesz?

Koszt całości kostki z tarasem to około 36 tyś a samej kostki bez tarasu około 22 tyś. choć robociznę płaciłem za całość, więc trudno mi dokładnie rozdzielić. Pamiętaj, że na cenę składa się nie tylko kostka i robocizna ale również podbudowa z piachu i cementu oraz korygowanie terenu pod kostkę.

Galerii w necie nie prowadzę, jedynie od czasu do czasu wklejam jakieś foto na forum dotyczące tematu o którym piszę ;)

• 6 months później...
  • 3 weeks później...
  • 4 months później...

Witam

Mam pytanko o grubość ocieplenia. Czy robicie górę i dół tyle samo cm styropianu czy może na górze styropian o mniejszej grubości (jeżeli tak to o ile cm). Z czego macie zrobiony ten gzyms pomiędzy kondygnacjami?

My jesteśmy już prawie na etapie dlatego chętnie zobaczę zdjęcia elewacji, jak i pomieszczeń (łazienka, kuchnia, salon, schody).

Dodam, że preferujemy styl nowoczesny ;D

Naszą Aleksandrę budujemy w woj. podkarpackim.