maryc 21.04.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Tak wygląda gzyms ze styropianu 5cm grubości, 10cm wysokosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 03.03.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Widzę, wątek powoli zamiera. Post niżej wrzucony w podforum o "dobrych radach",. Wklejam i tu może się przyda: Praktyku użytkowania "Aleksandry" po 6 latach. (UWAGA: dach płaski) 1) orientacja budynku, taras po południu w CIENIU (opcja 2 a nie 1 - opcje 1 sugerował architekt i Zona, ja ustąpiłem [dodałem rysunek - może się wgrał]), NIE w słońcu. Dom jest dobrze naświetlony, jest b. dużo przeszkleń TIP dla przymierzających się. Generalnie: słońce powinno ładnie dogrzewać budynek zimą, a w lecie taras powinien być w cieniu. Oczywiście, kwestia tego jakie pokoje, gdzie i do czego. 2) kominek (zrezygnowałem z płaszcza wodnego), w tym sezonie: listopad, grudzień 0 odpaleń, styczeń 5, luty 2. Może jeszcze z raz odpalę. Nie ma sensu odpalać (16 kW), gdy nie ma minus 5 przynajmniej Z tym kominkiem to trochę tak jak z "baaasenami" gumowymi. Zapewne bym z tego zrezygnował w ogóle. Ogólnie oszczędność rzędu 10-15 kpln (całkowity koszt). Po przeprowadzce przez dwa miesiące TV stało na kartonach, zero kasy na nic. 3) klimatyzacja, jest na salon na dole (w zasadzie na cały dół), należało zrobić też na wszystkie sypialnie - mam dach płaski, jest gdzieś postawić jedn, zewn. czyli na odwrót jak z kominem, kominkiem 4) garaż. Nie miałem, nie użytkowałem i to wyszło. Jest na 2 stanowiska, 32 metry. Za mało. Powinien być szerszy o metr, by jakoś dało się wysiąść w a nie przed. Źle było z dwoma lanosami. Obecnie między Astra sedan (krowa) a slużbowym A3 sedan Żony stoi separator drogowy (celem nienaprdlania drzwiami). Nawet poszerzenie o jeden kafel 33 cm wiele by dało. (Akurat dla tego domu w poprzek garażu leci podciąg zbrojony 4 pretami fi 20, ale wierzę że przedłużenie o kilkadziesiąt centymetrów byłoby możliwe a strzałki ugięcia nie naruszałyby statyki konstrukcji ) 5) może dodam i to: od strony konstrukcyjnej dla dachu płaskiego chyba odżałowałbym koszta monolitu (a może filigran?) dla tegoż dachu, mam terive 1 i 2 Jeszcze kilka rzeczy, ale to nie są sprawy zasadnicze a specyficzne akurat dla tego domu ("Aleksandra" z pracowni "Horyzont" - z dachem płaskim, więc powrót do pierwotnej koncepcji tego domu) Zaznaczę tylko: raczej wersja poszerzona (patrz punkt dot. kasy), a to z tej przyczyny, że nad kuchnią i jadalnią mamy dwa pokoje dziecięce, 12 i 10 metrów, w wersji poszerzonej byłoby to 15 -13 metrów. Absurdalne umieszczenie łazienki na piętrze przenieśliśmy tam, gdzie jej miejsce: nad kotłownią Balkon: zwłaszcza w wersji poszerzonej można by i go poszerzyć: po poszerzeniu 30-60 centymetrów da się schować ze stołem, gdy deszcz nie zacina zanadto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markuson 17.07.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Witam Kilka fotek z prawie zakończonej elewacji, może kogoś zainspiruje [ATTACH=CONFIG]400507[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]400508[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]400509[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]400510[/ATTACH] kilka szczegółów: Góra imitacja deski BOLIX WOOD STEMP bejca kolor z katalogu CERSANIT Listwa podokienna 12x3 cm wykończona tynkiem silikonowym Dół tynk silikonowy Garaż imitacja boni tyn silikonowy Aktualne zdjecia z ogrodzeniem i kostką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts