Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No wreszcie ktos cos napisał

myślałem że juz nikt nie buduje tego domku

Koledzy i koleżanki

kalkulowaliście juz moze koszty realizacji tego cacka

domek naprawde robi wrazenie ale boje sie troche o koszta.?

Macie moze jakąś wstępna wycenę ?

Pokrywa sie to z tym co pisza na stronie

Ja planuje budowee pod Szczecinem

pozdrawiam wszystkich

Wycena na stronie tj. około 340 tys. jest bardzo obiecująca, jak również sam dom (jego zwarta bryła) warunkuje niskie koszty ogrzewania w przyszłości.

Niebawem będę miał wstępną wycenę stanu surowego otwartego od jednego z moich potencjalnych wykonawców, któremu zleciłem wycenę wraz z materiałem przy założeniu budowy z tradycyjnego Maxa. Jeszcze będę potrzebował wyceny z Ytonga, bo nie ukrywam najbardziej skłaniam się ku tej technologii.

Będę budował w podkarpackim.

Pozdrawiam !

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też mam ten rzut :)

Myślałam o zwiększeniu kuchni kosztem wiatrołapu a wiatrołap powiększyć kosztem pomieszczenia c.o. :) ale taka zmiana pewnie nie pomoże za bardzo tej kuchni...

Faktycznie lepiej będzie zwiększyć budynek :)

Zostaje jeszcze problem (podobno) niewygodnych schodów... który napewno można rozwiązać z pomocą architekta :)

Zostaje jeszcze problem (podobno) niewygodnych schodów... który napewno można rozwiązać z pomocą architekta :)

Ja już pytałem paru wykonawców i każdy stwierdził, że schody są do d..., będą bardzo niewygodne.

Jeżeli będziesz miała jakieś pomysły, lub propozycje Twojego architekta to wrzuć na forum. Sam jestem ciekawy jak można je inaczej rozwiązać.

Pozdrawiam !

• 3 weeks później...
Witam. My z żoną również zdecydowaliśmy się na ten projekt. W najnowszej wersji kuchnia została powiększona do 10 m. Co do spiżarni to planujemy zrobić ją w pomieszczeniu gospodarczym, przez które będzie się przechodzić z garażu (i np zostawiać część zakupów) nie jest to może tak wygodne, jak spiżarnia przy kuchni ale chyba optymalne z powodu braku możliwości jej innego umieszczenia.

• 2 weeks później...

Witam serdecznioe chciałam zapytać w jakim rejonie polski budują Państwo Aleksandra gdyż chętnie podjadę i zobaczę nażywo dom Jeżeli będą Państwo tak Mili to bardzo proszę o kontakt na email [email protected]. Z góry dziękuję

Z poważaneim

monika Zalewska

• 2 weeks później...

Witam.

Wyglada na to, że też zdecydujemy się na Aleksandrę. Wcześniej rozważaliśmy Aplauz, ale był za duży... i niespodzianka: pojawila sie Aleksandra i trafiła w nasze gusta. Mamy podobne dylematy jak reszta budujących: jak powiększyć kuchnię oraz przerobić schody, żeby były wygodniejsze. Poza tym bardzo podobają mi się schody któe są oświetlone dziennym światłem, więc marzę o świetliku nad nimi. (pomysł jeszcze nie konsultowany z wykonawcą, najpierw wygodne schody najlepiej ze spocznikiem.)

A podpowiedź wykonawcy to filarek miedzy oknami w kuchni, który zmniejszy koszty budowy (bo nie bedzie potrzebne jakies potężne żebro cokolwiek to ma znaczyć) i ułatwi montaż rolet, jeżeli bedziemy je chcieli i dzięki któremu doł będzie taki jak piętro w tym miejscu. W pokoju dziennym dodamy okno dokładnie pod oknem które jest w pokoju na piętrze (tylna elewacja) Drzwi miedzy garazem a kotłownią dokładamy tez. Gdyby ktos z Was miał odpowiedzi lub sugestie odnośnie kuchni i schodów proszę o info na forum... deklaruję wzajemność :) Pozdrawiam

Ewa

Edytowane przez Evia

• 2 weeks później...

Witam,

mamy zamiar kupić projekt Aleksandra i wybudować ten dom we Wrocławiu. Może ktoś z okolic Wrocławia buduje lub wybudował Aleksandrę, to chętnie bym zobaczył jak ten dom wygląda. Garaż chcemy przedłużyć i pomyślimy o schodach jak je umieścić. Bardzo proszę o pomysły i rady do tego projektu

Pozdrawiam :)

Iwona

Edytowane przez waldo59
zmiana

Witam

Wczoraj rozmawiałam z potencjalnym wykonawcą Aleksandry i poradził, żeby zmienić schody z zabiegowych na takie z podestem i wydłużyć je na piętrze.... cokolwiek to oznacza. :) W czwartek idę do projektanta, ciekawe co na to powie??

pozdrawiam

myslałam o tym, ale wtedy pod schodami nie zmieszczą się drzwi do pokoju gościnnego / gabinetu...

pozdr Ewa

Jedynym wyjściem jest poszerzenie domu (o czym wcześniej pisałem). Zwiększy nam się kuchnia i automatycznie można będzie poszerzyć schody; wydłużyć je w kierunku kuchni co pozwoli na zrobienie spocznika.

Patrom pisał, że kuchnie powiększyli z 8,5m na 10 m - to nieprawda i zabieg czysto marketingowy ! Kuchnia jest tej samej wielkości, a przesunięto jedynie wyspę w stronę jadalni :)

Edytowane przez bax

A o ile mniej więcej trzeba poszerzyć dom żeby te schody stały się wygodne? Czy o metr wystarczy?

Czy może ktoś zaczął już budować ten dom? jesli tak to gdzie? :)

W budownictwie stosuje się "miarę" 30 cm. Czyli powiększa się o 30cm, lub wielokrotność tej miary; czyli następnie 60 cm, 90cm, 120cm itd.

Ja, jeżeli się zdecyduję na Aleksandrę (bo ciągle myślę o Komfortowym 2) to poszerzę i wydłużę dom napewno o 90 cm do 120cm.