Patrom 20.04.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Nowe fotki stan 0 - a jak tam u was? http://img543.imageshack.us/i/p4160226m.jpg/ http://img40.imageshack.us/i/p4160233m.jpg/ płyta fundamentowa - zdjęcie od wejścia i od tarasu pozdrawiam Niezły pomysł (jeśli dobrze wnioskuję z kształtu fundamentów garażu) z przesunięciem części tylnej ściany garażu i uzyskaniem dodatkowej powierzchni. Szacunek za ten pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 20.04.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Niezły pomysł (jeśli dobrze wnioskuję z kształtu fundamentów garażu) z przesunięciem części tylnej ściany garażu i uzyskaniem dodatkowej powierzchni. Szacunek za ten pomysł! My tez o tym myslelismy, ale przez to zacienilibysmy sobie okno do malego pokoju za salonem, wiec zrezygnowalismy z tego patentu. Tym bardziej ze w pokoju na gorze dolozylismy sobie okno nad garazem i wszystko byloby na styk. Ale fakt faktem, ze nam takie wciecie by sie szczerze przydalo na rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beess 20.04.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 my trochę przemodelowaliśmy okno w pokoju na dole i łazience u góry, gdyż jak wspomniałam wcześniej, za garażem mamy całą kotłownię. nawet dach ładnie się ułożył za tą częścią, przynajmniej w projekcie. ale prawdą jest, że wysunięty tył za garażem będzie ograniczał widok z tego pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati_23 21.04.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam wszystkich, przyglądam się od około 3 miesięcy Waszym komentarzom, co oznacza nie mniej ni więcej że też zamierzam wybudować swoją Aleksandrę (konkretnie wersja modern B)! W zeszłym tygodniu udało Nam się z żoną sfinalizować zakup działki i teraz mogę na poważnie myśleć o projekcie (choć wcześniej niż w przyszłym roku nie zacznę budowy). I teraz powoli zmierzając do konsensusu chciałbym przedstawić zmiany jakie planujemy poczynić w pierwotnym projekcie: Zaczynając od dołu: 1. Podobnie jak Beess powiększenie garażu w stronę powiedzmy okna małego pokoju 2. Powiększenie po szerokości całego garażu o około 1m 3. Zmiana położenia drzwi wejściowych do małego pokoju (poniżej powód) Góra: 4. Zmiana drzwi na suwane 5. Zmiana na drzwi balkonowe nieotwieralne 6. Przesunięcie ściany i "adaptacja" łazienki na wyłączność dla Nas rodziców 7. Przesuniecie ściany celem powiększenia nowopowstałej łazienki i korytarza 8. Koncepcja ( przepraszam za nieudolny szkic ) schodów (i tu szczerze mówiąc widzę największy problem), które muszą być tak wyprofilowane aby bez problemu był dostęp do małego pokoju na dole (stąd pkt.3). Zastanawiam się również czy ma sens powiększenie otworu w stropie cele zwiększenia ilości stopni choć pewnie i tak nie będą to mocno komfortowe schody 9. Ścianka działowa - dodatkowy pokój 10. Likwidacja łazienki (powiększenie) pokoju Czekam na Wasze opinie i uwagi, gdyż pewnie większość z Was zna ten projekt o 100% lepiej niż ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artcook 22.04.2011 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 ....5. Zmiana na drzwi balkonowe nieotwieralne hmm, tej innowacji trochę nie rozumiem, czy to znaczy że chcecie mieć balkon na który nie ma dostępu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati_23 22.04.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 hmm, tej innowacji trochę nie rozumiem, czy to znaczy że chcecie mieć balkon na który nie ma dostępu? no to by była niezła innowacja.. Oczywiście myślimy o likwidacji tylko jednego z dwóch wejść ale temat zostaje otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artcook 29.04.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Straszna cisza tu, wszyscy na budowie??? Miłej majówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evia 01.05.2011 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Witam po długiej przerwie... tez startuje z Aleksandrą poruszaliscie kiedyś watek podłogówki w całym domu i paneli, a natrafiłam na fajną (przynajmniej na zdjeciach ) imitację płytkową drewna. Może uda mi się załączyć zdjęcie a jak nie to zobaczcie sobie w necie woodentic paradyza. https://lh6.googleusercontent.com/_2dPfsqjnZt8/TbzUcqvPDvI/AAAAAAAAABM/UuaC1ad9bZI/s800/untitled.jpg.jpg pozdrawiam! Edytowane 1 Maja 2011 przez Evia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evia 01.05.2011 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Nie wskakuje mi zdjęcie tylko link, dlaczego? A poza tym to prześledziłam caly watek i dla wszystkich wielkie dzięki za uwagi o niezgodnościach z oknami i innych w projekcie i wprowadzanych zmianach. Z Waszych patetntów wykorzystam na pewno ten z ukryciem rynien. Acha drzwi do lazienek musza sie otwierac na zewnatrz u kogos tak nie było na tych rysunkach które tu widziałam na forum, to mogę ja podpowiedzieć Mam nadzieję teraz bywać tu częściej Edytowane 1 Maja 2011 przez Evia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejagnes 01.05.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Witam wszystkich od samego początku obserwuję to forum z wielkim zainteresowaniem sam latem rozpoczynam przygodę z aleksandrą na razie pod górkę papierologia na szczęście już do brzegu. Ja zmieniam jeszcze inaczej- garaż będzie wyższy od reszty o 30cm, likwiduję pokój gościnny na dole i wciągam go do garażu cały garaż wydłużam do końca ściany z salonem, dokładam w garażu dwa okna , ściankę działową w kuchni przesuwam w przedpokój o 60cm - likwiduję szafę, w salonie dokładam okno na długiej ścianie takie jak pod balkonem -tutaj nie będzie wyjścia na taras -te dwa okna nie od podlogi lecz 20cm od podlogi ,wyjście na taras z jadalni pod balkonem ,sam balkon żonka chce mieć jaszcze nad długą ścianą w salonie ,-dla słoneczka wieczorkiem dach blchodachówka grafit Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandrew 09.05.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Hej - widze że ruch jak na krakowskim przedmieściu - wszyscy chyba na budowiemam pytanie bo siedze nad zamówieniem więźby dachowej - robie dachówke ceramiczna - i wykonawca oprócz zmian konstrukcyjnych kazał mi dokupić kilka krokwi na narożniki domua wy macie jakieś inne zmiany?? ja już mam ściany parteru dodam kilka zdjęć na dniach - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayna 09.05.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) Wandrew, idziesz jak "burza"... nic tylko pozazdrościć i mieć nadzieję, że samemu się niedługo ruszy... Ja ciągle tkwię w "papierkologii"... ale muszę podzielić się swoimi wrażeniami na temat okien wykonanych na profilach HS (duże okna przesuwne). Miałam je okazję zobaczyć "na żywo" w Szczecinie, no i "szczęka mi opadła"... wegług mnie to Rols Roys wśród okien. Bardzo grube ramy, ale przez to bardzo stabilne przesuwanie drzwi z użyciem niewielkiej siły. Rama podłogowa przy przejściu praktycznie równa z podłogą. Tylko ta cena..... zaporowa. System okien uchylno-przesuwny PSK w porównaniu do HS sprawia wrażenie znacznie delikatniejszego. Pierwszy raz jak otwierałam to myślałam, że uszkodzę okno, ale to tylko wrażenie, bo ono otwiera się i przesuwa w zupełnie inny sposób niż HS. Próg podłogowy jest wyższy niż oknach typu HS. Dwa okna w systemie HS (wyjściowe z salonu na taras i wyściowe z jadalni na taras) to wydatek rzędu około 23 tys., natomiast w tańszym systemie to około 10 tys (dotyczy okien z pakietem trzyszybowym). Różnica w kwocie 13 tys. może pokryć koszt wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Podsumowując pomimo, że okna w systemie HS bardzo mi się podobają (i nie ukrywam, bardzo chciałabym je mieć), to jednak zdecydujemy się na okna na systemie PSK. Jeśli ktoś nie jest zdecydowany, to naprawdę polecam obejrzenie tego na żywo z możliwością własnoręcznego otwarcia i przesunięcia tych okien. Edytowane 9 Maja 2011 przez ayna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandrew 09.05.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 anya- szło by jak burza gdyby nie polscy dostawcy - tragedia - można nerwicy sie nabawic jakby nie oni to pewnie juz by mi murowali ściany na piętrze a tak czekam na strop - ma być na środe a dwuteowniki to nie wiem na kiedy mam nadzieje że uda mi sie załatwić to w tym tygodniu - ogólnie polecam zamawiać materiały tak miniumum z 2 tygodnie wczesniej. Co do okien to mam to samo odczucie co ty - przesuwane to piękna sprawa ale cena też do tego jest piękna. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauritius 09.05.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam, również przymierzam się do tego projektu klasyk A lub B. Zastanawia mnie jedno - co z wejściem do kuchni? Robiliście jakieś przejście czy wejście macie tylko od strony jadalnie. No i jeszcze jedna kwestia - spiżarnia. To pomieszczenie jest dla mnie ważniejsze niż wielkość kuchni. I tak się zastanawiam nad wersją B z tym żeby wykroić kosztem kuchni (zmniejszając ją np do 10 m2 jak w wersji A) spiżarkę. Jak sądzicie czy taka opcja byłaby możliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayna 09.05.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Mauritius, jak pisałam wcześniej wejście do kuchni będę robić na przeciwko wejścia do toalety, a samą kuchnię delikatnie zabuduję od strony jadalni. Przejrzyj wcześniejsze posty forumowiczów, są tam pozałączane rysunki z planowanymi przez nich zmianami, które mogą być dla Ciebie inspiracją. Ponadto pobierz ze strony Horyzontu plik z materiałami szczegółowymi, na którym zaznaczone są słupy konstrukcyjne i ściany nośne. Będziesz wiedział, które zmiany są możliwe w Twoim przypadku. Myślę, że wygospodarowanie spiżarki w kuchni w wersji modern B byłoby możliwe... Powodzenia w tworzeniu własnych koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandrew 09.05.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) A teraz jakieś ścianki - świeciło strasznie słonerko wiec za dobrze nie widać - noi troszke widać grila w salonie Pozdrawiam Edytowane 10 Maja 2011 przez wandrew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.83 09.05.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 nie chce nic mówić ale też macie wrażenie że wszystkie pomieszczenia są takie malutkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 09.05.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 A teraz jakieś ścianki - świeciło strasznie słonerko wiec za dobrze nie widać - noi troszke widać grila w salonie Pozdrawiam No.... to juz postepy sa jak juz mury rosna to serce sie raduje My na razie szalunki dopiero na lawy robimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 09.05.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 nie chce nic mówić ale też macie wrażenie że wszystkie pomieszczenia są takie malutkie? Jak sie stoi nad fundamentami to fakt, mam wrazenie ze wszystko jest male ale jak bylismy u Jargosa na budowie, to bylo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beess 09.05.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 witam,poratujcie mnie, dostałam pierwszą wycenę na robociznę z materiałami na 250.000 za SS OTWARTY!!! Czy ktoś mógłby mi na maila przesłac kosztorys lub jego zarys, gdyz jako laik nie jestem w stanie ich wypunktować, jak tak dalej pójdzie. zazdroszczę budującym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts