artcook 16.10.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 dzięki pooley, faktycznie jest tak jak napisałeś, przeoczyliśmy to bo szukaliśmy tych zbrojeń w rysunkach, tak czy inaczej dzięki raz jeszcze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 16.10.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dobrze ze nie było małym druczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artcook 16.10.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 tak jeszcze przy tych schodach zostając, pamiętam pooley z poprzednich postów i fotek, że Wam schody udało się poszerzyć z 90 cm zdaje się, że do metra, czyli robiliście jakieś zmiany, ale nie w tym rzecz bardziej chodzi mi o to czy pozostaliście przy projektowanych schodach zabiegowych czy może trochę inaczej te schody rozwiązaliście, nie ukrywam, że schody zabiegowe tak sobie mi się podobają, jutro z wykonawcą chcę przedyskutować ich modyfikację, zastosować wariant podobny do tego jaki jest w klatkach schodowych w blokach "schody-podest-schody" nie wiem czy się da tak zrobić, nie wiem czy jest tam wystarczająco dużo miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 16.10.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 U nas sa dwa stopnie nabiegu, niestety nie mamy spocznika ('podest') Tutaj to jako tako widac: https://picasaweb.google.com/110808850150528023558/BudujemyDom?gsessionid=qPzy2Coq20T3SjwzNHH41A#5661081139470661202 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artcook 16.10.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 fajne foty, dzięki, trochę mam teraz większy obraz tego co mnie czeka na marginesie zwiększałeś kąt nachylenia dachu bo na tych zdjęciach z "daleka" dach wydaje się być bardziej stromy niż 20 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 16.10.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Jest 20 stopni +/- oczywiscie, sprawdzalem moja telefoniczna poziomica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayna 17.10.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Witam budujących,wczoraj czytając projekt znalazłam zapis, że aby podnieść energooszczędność budynku można ocieplić fundamenty również od wewnątrz. Czy ktoś to zastosował na swojej budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merlinka 17.10.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Witam budujących, wczoraj czytając projekt znalazłam zapis, że aby podnieść energooszczędność budynku można ocieplić fundamenty również od wewnątrz. Czy ktoś to zastosował na swojej budowie? Witaj Ayna, my tak zrobiliśmy tj ocieplenie również od wewnątrz. Szczerze to są tak różne opinie na ten temat, że nie mam 100% przekonania, że faktycznie 'podniesie się energooszczędność budynku', tym bardziej, że 'fachowcy' którzy robili m.in to ocieplenie spartolili na maxa tj położyli styrodur nie tą stroną co trzeba ;[ pzdr, m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayna 17.10.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Witam, załączam artykuł z 2008 r. na temat ocieplania fundamentów i podłogi na gruncie. MOże ktoś będzie miał czas i ochotę poczytać i może się komuś przyda. Oryginalny plik jest w PDF, ale jest za duży aby go załączyć. Postaram się go jakoś załączyć w oryginale w póxniejszym terminie.Ocieplanie-fundamentow-i-podlog-na-gruncie-w-budynkach-energooszczednych.txt Edytowane 17 Października 2011 przez ayna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 17.10.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 'fachowcy' którzy robili m.in to ocieplenie spartolili na maxa tj położyli styrodur nie tą stroną co trzeba ;[ pzdr, m. my zrobilismy ocieplenie tylko od zewnatrz, ale styrodurem 10 cm (niektorzy stosuja specjalny styropian, ale wg mnie on i tak wiecej wilgoci pochlonie niz styrodur i bedzie mniej skuteczny) Merlinka: a ze tak zapytam, jak styrodur mozna polozyc nie ta strona co trzeba? Folie kubelkowa mozna polozyc odwrotnie, ale styrodur? Z kazdej strony jest taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merlinka 18.10.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) pooley Z tym styrodurem się rozpędziłam tj z nazewnictwem ;p Kładliśmy dokładnie steinodur psn sd a w tym strony są różne Edytowane 18 Października 2011 przez merlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 18.10.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 merlinka: ale cudo, az musialem zobaczyc jak to wyglada ciekawe, nie powiem ale mysle ze jakiejs tragedii nie bedzie jak polozyli odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merlinka 18.10.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 merlinka: ale cudo, az musialem zobaczyc jak to wyglada ciekawe, nie powiem ale mysle ze jakiejs tragedii nie bedzie jak polozyli odwrotnie tragedii może nie ale nie będzie odprowadzana ewentualna wilgoć tak jak być powinna... alee tam już pozamiatane pooley: jeszcze Cie zagadnę o kwestię rynien a właściwie jej rozmiarów, jakie daliście rynny i rury? bo jeszcze się wacham co do decyzji swojej... spasiba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pooley 18.10.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 pooley: jeszcze Cie zagadnę o kwestię rynien a właściwie jej rozmiarów, jakie daliście rynny i rury? bo jeszcze się wacham co do decyzji swojej... Wiesz... w sumie to nie analizowalem kompletnie sprawy, zdalem sie na ekipe od dachu... musze sprawdzic po fakturach co tam poszlo, wieczorem zobacze i dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merlinka 18.10.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Wiesz... w sumie to nie analizowalem kompletnie sprawy, zdalem sie na ekipe od dachu... musze sprawdzic po fakturach co tam poszlo, wieczorem zobacze i dam znac oki, dziękuję bardzo. Bo te wymiary, które są w projekcie są mega kosmicznie wielkie, i trochę by spaskudziły 'image Oli' Ja waham się pomiedzy 150/125 a 125/100 lub nawet 90 - wymiary tych drugich wynikają z moich obliczeń epd dachu ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beess 18.10.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 artcook my mamy schody poszerzone do 105 cm i mamy spocznik. Nasze schody wyglądają tak jak właśnie klatka schodowa, tylko trzy stopnie sa lekko ścięte. Niestety schody muszą wtedy wychodzić od strony salonu, bo od kuchni było zbyt mało miejsca, ale mam jeszcze małe dzieci i ogólnie znajomi namawiali nas by były jak najszersze i w miarę możliwości najmniej pościnane. Poza tym mamy sporo wyższy parter i to też spowodowało, że schody są u nas dłuższe. Jutro wreszcie lejemy strop. uff. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artcook 19.10.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Michał-pooley do Ciebie serdeczna prośba. Przeglądajac Twoje zdjęcia bardzo spodobała mi się zmiana jaka wprowadziłeś, tak bardzo, ze postanowiliśmy wprowadzić identyzcną chodzi mi o zastapienie balkonu tarasem, który jednoczesnie zadaszy znaczna część tarasu na parterze, wszystko ok tylko, że mój konstruktor jest w Egipcie, wykonawcy powiedzieli, że jesli na papierze nie będa mieli tego zbrojenia to oni prac na własne ryzyko się nie podejmą i pies pogrzebany, stoimy z robotą czy byłaby taka mozliwość abyś na maila podesłał mi skan tych zbrojeń, tylko ta wylewka 4x4 z podparciem w skrajnym narożniku, jak konstruktor wróci z wakacji to mi te albo swoje zmiany naniesie na projekt, ale liczy sie czas tu i teraz i nie wstrzymywanie robót, jak wykonawca dostanie takie wyliczenia to ruszamy do przodu. Z góry dziekuję. Pozdrawiam. [email protected] Edytowane 19 Października 2011 przez artcook Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artcook 19.10.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Beess masz może jakieś zdjęcie tych schodów?? Możesz zamieścić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artcook 19.10.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 pooley ukłony, sprawa już poszła do przodu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beess 19.10.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 artcooc ja jeszcze nie mam wylanych schodów, zostawiliśmy je na później bo nam zalezy teraz na czasie. Natomiast projekty mam rozdane, a wszystko jest wyłącznie na papierze. Postaram się poszukać maila z propozycja konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts