Prene 23.04.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Ja mam wycenę za 6 mb, bo taki jest standardowy balkon Oli 1500zł stal ocynkowana, lakierowana - 250zł/mb (265 zł jeżeli montowany będzie do frontu jak u Seb719) i 500 zł za inox czyli 3000zł. Z tą stalą nierdzewną to chyba jest jakaś zmowa cenowa, w całej Polsce - 500zł/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prene 23.04.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Seb 719 w jaki sposób masz zrobiony daszek nad drzwiami wejściowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb.719 24.04.2012 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Seb 719 w jaki sposób masz zrobiony daszek nad drzwiami wejściowymi? Daszek jest na konstrukcji drewnianej pokryty pytami OSB, na to styropian i tynk. Od góry we wnęce jest 2xpapa .Od góry daszek nachylony ze spadkiem w prawą stronę patrząc na budynek. Na końcu wąski odpływ z syfonem i rurą ukrytą w pionowej ściance. Ponieważ jest to osobny element doklejony do budynku zainstalowany jest profil dylatacyjny żeby nie powstawały pękniecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bydgoszczanin1719510187 25.04.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Beess, pozwolilem sobie wyslac Tobie prywatna wiadomosc poprzez forum dotyczaca Aleksandry. Prosilbym o sprawdzenie skrzynki pocztowej i ewntualna odpowiedz. Z gory dziekuje i pozdrawiam, Bydgoszczanin! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calkiem_zielony 25.04.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Daszek jest na konstrukcji drewnianej pokryty pytami OSB, na to styropian i tynk. Od góry we wnęce jest 2xpapa .Od góry daszek nachylony ze spadkiem w prawą stronę patrząc na budynek. Na końcu wąski odpływ z syfonem i rurą ukrytą w pionowej ściance. Ponieważ jest to osobny element doklejony do budynku zainstalowany jest profil dylatacyjny żeby nie powstawały pękniecia. Mój daszek jest wykonany chyba bardzo podobnie. Dla zainteresowanych zamieściłem w galerii jedno zdjęcie jak to wygląda z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayna 25.04.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Całkiem_zielony, mógłbyś zrobić zdjęcia Twojej podłogówki? Dokładnie chodzi mi o zdjęcia poszczególnych pętli zrobione z góry. Ponadto ciągle mamy wątpliwości co do podłogówki tzn. nie mamy przekonania do płytek. Wolimy panele lub drewno. Jednakże przy podłogówce najlepsze są płytki. Wiem, bo sprawdziłam Znajomi mają mieszaną podłogę na ogrzewaniu podłogowym i jest różnica w odczuwaniu ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beess 25.04.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Ja starałam się przed podjęciem decyzji obejrzeć różne podłogi, zwłaszcza, że była zima i była okazja poczuć prawdziwe ciepło. Wg mnie różnica w odczuwaniu ciepła między płytkami, a drewnem jest odczuwalna . Tym co robią drewno jeszcze polecam rozważenie płytek przy wejściu na taras, bo zauważułam, że w domach z wyjściem z salonu do ogrodu ten fragment jednak szybciej się zużywa i widać różnicę, a u nas jest to miejsce dość wyeksponowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calkiem_zielony 25.04.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Całkiem_zielony, mógłbyś zrobić zdjęcia Twojej podłogówki? Dokładnie chodzi mi o zdjęcia poszczególnych pętli zrobione z góry. Ponadto ciągle mamy wątpliwości co do podłogówki tzn. nie mamy przekonania do płytek. Wolimy panele lub drewno. Jednakże przy podłogówce najlepsze są płytki. Wiem, bo sprawdziłam Znajomi mają mieszaną podłogę na ogrzewaniu podłogowym i jest różnica w odczuwaniu ciepła. Drewno jest generalnie dobrym izolatorem więc nie ma się co dziwić, że będzie odczuwalna róźnica. Samo w sobie jest natomiast ciepłe i z doświadczenia osób jakie mają cienkie parkiety na podłogówce nie ma tragedii. U nas płytyki będą tylko w garażu, kotłowni, łazienkach, hall'u i częściowo w kuchni. Reszta to będzie parkiet 11mm w małych deszczółkach o długości ok 45 cm i dość ciemnym naturalnym wybarwieniu aby mniej było widać ewentulne przerwy jeśli się coś troszkę rozeschnie. Może dąb naturalny lub parzony jesion. Zobaczymy na co starczy nasz budżet. Na razie zbieramy na piec kaflowy Może coś takiego tylko w innym kolorze? http://www.kafle-hein.pl/pl-mala-kachlova-kamna-maly-piec-kaflowy-mkk-001 Zdjęcia podłogówki jakie mam są już w galerii. Przykro mi, ale chyba nie mam więcej zdjęć samych pętli. Co dokładnie Cię interesuje? Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez calkiem_zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyga 25.04.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam Wszystkich po dłuższej przerwie,Mam dylemat co do grubości płyty betonowej na poziomie zero. W projekcie jest 15 cm, wykonawca podpowiada mi, że 10 cm ze zbrojeniem spokojnie wystarczy. Jak sytuacja wyglada u Was, robiliscie wg projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayna 26.04.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Całkiem_zielony, chodzi mi o przyjrzenie się układowi poszczególnych pętli. My liczyliśmy na taki układ: salon-2 pętle, jadalnia i hol-1 pętla, gabinet-1 pętla, kuchnia-1pętla i dwie opcje dla łazienki z wiatrołapem tj. jako 1 pętla lub 2 pętle (wyjdzie w trakcie układania). Ze zdjęć wydaje się, że w salonie masz ułożone 3 pętle. Dlatego chcemy porównać. Staramy się zebrać jak najwięcej informacji, bo: po pierwsze - ciągle mamy wątpliwości co do podłogówki (czy w ogóle ja układać) i po drugie - jeśli mamy ją zrobić, to trzeba zrobić to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calkiem_zielony 26.04.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Całkiem_zielony, chodzi mi o przyjrzenie się układowi poszczególnych pętli. My liczyliśmy na taki układ: salon-2 pętle, jadalnia i hol-1 pętla, gabinet-1 pętla, kuchnia-1pętla i dwie opcje dla łazienki z wiatrołapem tj. jako 1 pętla lub 2 pętle (wyjdzie w trakcie układania). Ze zdjęć wydaje się, że w salonie masz ułożone 3 pętle. Dlatego chcemy porównać. Staramy się zebrać jak najwięcej informacji, bo: po pierwsze - ciągle mamy wątpliwości co do podłogówki (czy w ogóle ja układać) i po drugie - jeśli mamy ją zrobić, to trzeba zrobić to dobrze. Rozumiem Twoje wątpliwości. Sam też miałem i mam ich wiele. Nie mam jednak aż tyle czasu na zastanawianie się ile ma być pętli i innych technicznych kwestii. Zdecydowałemsię na podłogówkę świadomie i moim warunkiem jest, że mam mieć w domu ciepło i tyle. Resztę kwestii zostawiam doświadczonym i zaufanym ludziom, którzy robią to od lat. Jak na razie nie mam powodów do narzekań i do zmartwień. A życie i tak wszystko zweryfikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlucky7 26.04.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam wszystkich,Mam pytanie, czy ktoś z Was zastanawiał się nad umieszczeniem grzejników kanałowych http://www.info-ogrzewanie.pl/artykul,id_m-67,t-grzejniki_kanalowe.htmlhttp://www.tanie-ogrzewanie.pl/sklep/grzejniki_kanaloweprzy dużych przeszklonych powierzchniach, wtedy już bez ogrzewania podłogowego?Myślę o tym z racji chęci zastosowania drewna na podłodze w salonie i jadalni (wiem, że ogrzewanie podłogowe zwiększa nam koszty zakupu drewna - powinno być specjalne do ogrz. podł., poza tym drewno kiepsko przewodzi ciepło, i tak czy inaczej po jakims czasie są problemy z podłogą drewniana:/ (znajomi mają i narzekają:/) poza tym, czy ktoś z Was myślał o położeniu podłogi betonowej tzw. "beton dekoracyjny" przy ogrzewaniu podłogowym? choć jak czytam Wasze posty to jednak wszyscy są za drewnem..Może ktoś już zastosował u siebie te grzejniki kanałowe i podzieli się opinią na ich temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calkiem_zielony 26.04.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Bardzo długo żyłem w przekonaniu, że właśnie takie grzejniki będę montował. Po zapoznaniu się jednak ze wszystkimi zaletami i wadami zdecydowałem się na podłogówkę. Grzejniki te działają głównie jako konwekcyjne, czyli potrzebują dużego przepływu powietrza. Mało natomiast oddają ciepła na zasadzie promieniowania co jest dla nas zdrowsze i bardziej naturalne. W końcu tak ogrzewa nas nasze słoneczko. Aby zrealizować duży przepływ powietrza grzejniki te musiałyby być bardzo głębokie lub wspomagane dodatkowo wentylatorami. To pierwsze odpada gdyż ich koszty są znaczne a to drugie gdyż wentylatory z kurzem i piachem to nie jest najlepiej dobrana para. Ja zostaję przy podłogówcę ewentualnie wspomaganej nowoczesnym piecem kaflowym, który też oddaje ciepło przez promieniowanie w długim i równomiernym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_L 26.04.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 odnośnie ogrzewania jeszcze podłogowego to co nam stolarz powiedział, a mianowicie, że jeśli chcemy by podłoga długo nam służyła i ładnie wyglądała to nawet te podłogi drewniane na które pisze, że są do takiego ogrzewania to i tak mają ograniczniki temperatury która nie powinna przekraczać ok chyba 20 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calkiem_zielony 27.04.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 odnośnie ogrzewania jeszcze podłogowego to co nam stolarz powiedział, a mianowicie, że jeśli chcemy by podłoga długo nam służyła i ładnie wyglądała to nawet te podłogi drewniane na które pisze, że są do takiego ogrzewania to i tak mają ograniczniki temperatury która nie powinna przekraczać ok chyba 20 stopni Proponowałbym kierować się zdrową logiką. Latem temeratury na zewnątrz dochodzą przynajmniej do 30 stopni w cieniu. Zaręczam Cię, że w słońcu jest więcej znacznei więcej i wiele parkietów jest narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Maksymalna temperatura woda zasilajacej przy podłogówce to 55°C a temperatura podłogi to 27°C - 29°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_L 27.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 może i tak, pan nam jedynie powiedział że większość producentów nie zawsze podaje temperaturę max jaką można grzać daną podłogę i potem jak coś się dzieje z podłogą to producent nie uznaje gwarancji ponieważ twierdzi iż za wysoką temp daliśmy w podłogówce - to tylko opinia stolarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alikarp 08.05.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam Wszystkich.Projekt domu również nas zachwycił i po bardzo długich poszukiwaniach alternatywy oraz rozmowach z architektem, kupiliśmy bezpośrednio w Horyzoncie razem z licznymi dodatkami (kosztorys, pakiet energooszczędny, projekt rekuperacji, tablica budowlana, dziennik budowy).I było tak pięknie do kolejnego spotkania z architektem. Okazało się mianowicie, że projektu postawić nie możemy z uwagi na ograniczenia w Miejscowym Palnie Zagospodarowania Przestrzennego. Wcześniej naturalnie sprawdziliśmy wszystko i również do biura projektowego przesłaliśmy nasz MPZP, żeby mieć pewność, niestety nad rzetelnością przeważyła chęć zysku...Za całość pakietu z projektem zapłaciliśmy 3.490 PLN. Z chęcią sprzedamy projekt wraz z dodatkami za niższą kwotę, jeśli ktoś rozważa zakup w biurze projektowym.Zainteresowanych proszę o kontakt: [email protected]Pozdrawiam Wszystkich szczęśliwców, którzy mogą pobudować ten piękny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alikarp 08.05.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Projekt, który chcemy odsprzedać to Aleksandra Modern A ze zgodą na zmianę kąta nachylenia dachu.Nie możemy pobudować tego domu z uwagi na zapis w MPZP, iż druga kondygnacja musi być jednocześnie dachem, czyli musimy znaleźć projekt z poddaszem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evia 08.05.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ciągle nie podjęliśmy decyzji odnośnie elewacji... Ostatnio na wyjeździe natknęłam się na piękną realizację elewacji z płyt oraz ciekawą opcję na zrobienie górnej części, którą nikt się nie chwalił do tej pory tu na forum. To budynki komercyjne, więc mam nadzieję, że nie będzie problemu z tym, ze wstawiam tu fotki Może najpierw zdjęcia realizacja z płyt: z jednej strony z drugiej tu zbliżenie na którym widać rysunek drewna i szczelinę wentylacyjną Od miłej Pani z budynku (dziękuję!)dowiedziałam się, że te płyty to proderma kolor rustic i orientacyjną cenę (jeżeli ktoś chciałby wiedzieć, to proszę info, wyślę na priv) Inna opcja na górną część elewacji, której chyba nikt tu na forum nie rozważał to imitacja desek drewnianych. Przykleja sie to do styropianu więc koszt ocieplenia też jest niższy, bo przy powyższych płytach powinno się ocieplać wełną. Mam fotki dwóch takich realizacji. Tu zdjęcia pierwszej: z daleka wygląda nieźle ale z bliska już gorzej i pod słońce wybłyszcza się co widać na poniższym zdjęciu reszta w kolejnym poście... okazuje się, że tylko fotek mogę dodać na 1 post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evia 08.05.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 ta sama elewacja z imitacji desek, co powyżej ale w cieniu i z widocznym łączeniem z tynkiem. W cieniu nie wygląda najgorzej Ale okazuje się, że też taka elewację można zrobić lepiej. Poniżej fotki budynku też z elewacją z imitacji desek, ale w innym kolorze z większej odległości oraz z blizszej Jak się przyglądałam i w cieniu i pod słońce wyglądała po prostu ładnie. A poza tym bardziej mi się podoba w tym wykonaniu to, że wnęki okienne są też wypełnione ta imitacją, w wykonaniu powyżej we wnękach jest biały tynk. Otrzymałam od właściciela budynku namiary na jej wykonawcę (dziękuję ) i ów wykonawca potwierdził mi, że te wybłyszczenia i nierówności to kwestia użytych materiałów i wykonania, a nie odcienia. A kolory mówił że ma różne. W sumie to żałowałam, że już wróciłam znad morza bo pokazałby mi próbki tych innych. Moim zdaniem rozwiązanie konkurencyjne wizualnie do zastosowania innego koloru tynku (aczkolwiek ten ciemniejszy tynk na górze, jak u Pooleya tez mi się bardzo podoba ) i do płyt styropianowych jak u Seb.719 (też mi się podoba ) No i wysyłam dane naszego domku do wyceny, bo tak naprawdę dopiero wtedy będzie wiadomo, czy jest sens to robić czy nie. Jeżeli wyjdzie drogo to pewnie zrobimy takie przycinane płyty jak ma Seb.719 z kolorem jak u Pooleya A swoja drogą to Wam dziękuję za udostępnienie Waszych zdjęć! A jak tam inne elewacje? Pozdrowienia dla budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts