Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tez zmodyfikowalem garaz (+ 0.5m w lewo, prawo i do tylu)

Z tym zestawieniem z projektu to np dlugosc deski okapowej wynosi 28m, nie wiem na co to jest licznone ale liczac na palcach wychodzi mi ze powinno byc ze 3 razy tyle. Podejrzewam ze krokwie moga byc podobnie niedoszacowane.

Witam

Zamierzam kupić w przyszłym tygodniu projekt Aleksandry Modern B, czy jest możliwość zobaczenia u kogoś zrobionego domu lub ewentualnie w trakcie budowy. Jestem mobilny i mogę podjechać w każde miejsce w Polsce. Oczywiście nie przyjadę z pustymi rękami.

pozdrawiam i czekam na info, mój mail [email protected].

Darek

artcook mi wychodzi z obliczeń ok. 350 m2 elewacji, a Tobie ile wyszło? Mam nieznacznie przedłużony i poszerzony garaż, a okna ostatecznie po zmianach wyszły o podobnej powierzchni.

350 m2, dokładnie wyszło u mnie tyle samo. 350m2 łącznej powierzchni minus okna i drzwi 60m2 zatem do pokrycia styropianem pozostało 290 m2.

Rozumiem Beess, że u Ciebie jest podobnie, bo 350m2 samych scian to chyba inne domy budujemy :D i jak mam rozumieć, że "okna po zmianach wyszły o podobnej powierzchni"?

Witam

Zamierzam kupić w przyszłym tygodniu projekt Aleksandry Modern B, czy jest możliwość zobaczenia u kogoś zrobionego domu lub ewentualnie w trakcie budowy. Jestem mobilny i mogę podjechać w każde miejsce w Polsce. Oczywiście nie przyjadę z pustymi rękami.

pozdrawiam i czekam na info, mój mail [email protected].

Darek

Wiadomość poszła mailem. Pozdrawiam.

artcook, "okna po zmianach" oznaczało, że powierzchnią są one porównywalne do tych w pierwotnym, ogólnodostępnym projekcie. Powiem ci jednak coś lepszego. 350 m podawali mi moi budowlańcy. Usiadłam przed chwilą z projektem i mi wychodzi teraz ok. 300 ścian (łącznie z oknami i dodatkowo powierzchnią pod tarasem). Jeżeli tobie wyszło tak, jak moim budowlańcom (350 m), to ja robię gdzieś błąd (logiczny lub matematyczny). Ja na dodatek mam trochę wyższy dom, bo podwyższałam parter.

czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć, ile powierzchnia elewacji wyszła u niego?

cześć,

mam pytanie do osób z zakończoną elewacją? Jak mocowaliście belki poziome daszku do ściany garażu? Kotwiliście je w to miejsce? Ponoć tam gdzieś jest wieniec i jest jakiś problem, którego ne potrafię przedstawić. Czy rzeczywiście może być to problem?

My kotwilismy, i z tego co mi wiadomo nie ma tam zadnego wienca, zwykla sciana.

U mnie chlopaki wkuli sie w kawalek sciany, a dodatkowo kupilem im takie duze masywne katowniki, ktore byly wkrecone w sciane i krokwie poziome.

Niestety na rysunkach technicznych od daszku nie ma zadnej informacji o tym jak to wykonac. A powiem szczerze, 'fachowcy' troche cmokali zanim zaczeli to robic, najbardziej dumali nad odplywem, ale rysunki techniczne rozjasnily im umysly ;)

Niewiele tu na zdjeciu widac, ale jak sie przyjrzysz (otworz sobie to zdjecie w pelnym rozmiarze) to sa wyciete otwory w styropianie na elewacji a pod nimi takie mniejsze na katowniki.

http://img267.imageshack.us/img267/97/dsc4188.jpg

Co do obliczen elewacji, a moze raczej trzeba by okreslic to raczej powierzchnia na ktorej ulozony jest styropian. Wszystko zalezy od tego gdzie masz ulozony styropian, czy liczyles tez wewnetrzne sciany garazu? U nas styropian tez byl od spodu tarasu, jezeli tez tak masz, to czy tez go liczyles? U mnie wyszlo dokladnie 344 m2 z wyliczen na komputerze, czyli w teorii, ile w praktyce wyszlo juz nie pamietam niestety. Przy obliczeniach odliczalem tylko powierzchnie duzego okna 4x2.25 i drzwi garazowych, innych okien nie odliczalem, bo tak sie umowilem z wykonawca, bo przeciez obrobka przy oknach jest bardziej pracochlonna.

Edytowane przez pooley

U mnie wyszlo 310m2 razem z obrobieniem balkonu na pietrze. W tym sa wszystkie otwory oprocz duzych okien na dole.

U mnie dodatkowo zabudowany jest "ganek" bo zamiast garazu, ktory teraz jest wolnostojacy mam dodatkowy pokoj i zostalo to zabudowane, dochodzi w zwiazku z tym jakies 10m2 sciany. Jak wyglada front widac na foto, niestety z komorki wiec zdjecie jest rozjechane kompletnie ale ogolny pomysl widac :)

WP_000019.jpg

Edytowane przez johnson

Mam wielką prośbę do osób, które pozbyły się słupka narożnego w kuchni i pomieszczeniu powyżej, czy możecie mi przysłać w jaki sposób wzmocniliście konstrukcję. Oczywiście dałem to do policzenia przez mojego architekta projektanta ale...generalnie to ma dla mnie mało czasu i ciężko mu to idzie, a ja chcę być przygotowany (zamówić odpowiednie zbrojenie) a mury parteru u mnie już prawie gotowe.. Będę bardzo, bardzo zobowiązany :-) mój mali: [email protected]

witam mam pytanko czy ktoś zdecydował się na schody ażurowe drewniane? mam pytanko jak rozwiązaliście problem z oknem w kuchni? bardzo bym chciała aby okno wyglądało jak w projekcie ale wtedy nie da się go otwierac co z tym zrobiliście? my dopiero zaczniemy budowe w sierpniu ale juz problemy ze schodami i okami....

witam mam pytanko czy ktoś zdecydował się na schody ażurowe drewniane? mam pytanko jak rozwiązaliście problem z oknem w kuchni? bardzo bym chciała aby okno wyglądało jak w projekcie ale wtedy nie da się go otwierac co z tym zrobiliście? my dopiero zaczniemy budowe w sierpniu ale juz problemy ze schodami i okami....

Ewelka262, u mnie będą schody ażurowe, jaki masz problem?

a czy robisz schody jak w projekcie ? czy projektant zmieniał coś? widziałam wizualizację w domy3d i powiem szczerze ze bardzo mi sie podoba jak schody wychodza na salon nie jadalnie....jak to u ciebie jest rozwiązane ? a okno w kuchni ? bede wdzieczna za wszystkie podpowiedzi bo my dopiero zaczniemy wiec wszystko przed nami

okna w jadalni mamy oba ochylne i sa jak w projekcie, czyli narozne, bez slupka murowanego. na pewno mozna tak zrobic okna z ms ze slupska.

co do schodow - powoli wjezdzaja mi na budowe, konstrukcja lekka ze stelazem zabudowanym w scianie, dywanowe, w oli mozna zrobic cokolwiek. co bym doradzil w temacie schodow od strony projektowej - mozna wywalic slup z konstrukcji dachu, ktory wypada na samym wejsciu u gory. po wywaleniu slupa jest superantresola. oczywiscie wywalic to zrobic w zamian wiązary u gory wieźby, my zrobilismy 3 wiazary, projektowal kierownik za dodatkowa oplata, cieslom oczywisce trzeba bylo odpalic ekstra, ale slupa nie mam :)

pozdrawiam wszystkich budujacych

ps. pooley, zachodze w glowe czy juz sie wprowadziles ??? ja koncze wykonczenia :) skonczyli elewacje z rockpanel, wyszlo calkiem fajnie, ale bez szalu, twoj tynk wyglada nie gorzej. kto ciekawy jak wyglada rockpanel niech da info, wysle foty