Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MonDav jak z obrazka!!! Dzięki za fotki,

bardzo się cieszę, że sie pojawiły się zdjęcia, bo zaraz zaczynamy kłaść kostkę, a mam prawie identyczny pomysł i rozmyślałam, jak to wyjdzie .

Czy dobrze widzę, że też masz podbitkę drewnianą?

Edytowane przez Beess

oj drogo drogo, nie ma na to rady, jestem w trakcie zamawiania tego samego materiału co magwis czyli fundermax - koszt 65 m2 płyt: 9,5 tyś netto + kontrukcje aluminiowe(kątowniki i teowniki) oraz kleje sika z taśmami 7 tyś netto. Razem 16,5 netto po rabatach + do tego wełna + robocizna :( tragedia - i to sam pasek w koło, a gdzie reszta całej elewacji czyli dodatkowe ponad 230 m2

mogę odpowiedzieć za magwis, bo kiedyś udzielali odpowiedzi, ich cała elewacja to 60k :( ja mam nadzieje zmieścić się niżej. jak widzę ile czasu zajmuje zrobienie elewacji w standardowym domku u sąsiada, a ile dłubania jest w Olce to krew zalewa. każdemu trzeba to wyraźnie powiedzieć że jeśli chce się osiągnąć efekt z wizualek projektowych to ten dom niestety nie jest tani. no ale za to inny niż wszystkie :):)):)

Wiaq, bardzo podoba mi się kolor tych płyt elewacyjnych u Ciebie, czy mogłabym się dowiedzieć jaki to jest? z poprzedniej wypowiedzi widać, że fundermax. Czy masz jakąś sprawdzoną ekipę i jesteś z nich zadowolony? Bo jakbyś mógł ich polecić to Wrocław od Katowic tak daleko nie jest, to może mogliby też nam zrobić :-) Z góry dzięki.

Wiaq, bardzo podoba mi się kolor tych płyt elewacyjnych u Ciebie, czy mogłabym się dowiedzieć jaki to jest? z poprzedniej wypowiedzi widać, że fundermax. Czy masz jakąś sprawdzoną ekipę i jesteś z nich zadowolony? Bo jakbyś mógł ich polecić to Wrocław od Katowic tak daleko nie jest, to może mogliby też nam zrobić :-) Z góry dzięki.

model HPLa to fundermax 1260 parakan teak http://www.fundermax.at/decor.en.304.htm

naprawdę na żywo wyglądają wspaniale. to droga zabawka, ale tej bryle nadają takiego efektu, że można stać godzinę i się wgapiać :)

co do ekipy jestem zadowolony bardzo, robią to bardzo dokładnie, niestetey z doskoku bo mają mnóstwo robót i umnie pojawiają się kiedy tylko mają wolne moce przerobowe przy innych większych inwestycjach. podpytam czy są zainteresowani i wówczas przekaże kontakt.

z drugiej strony jak patrze jak im to idzie to nie wygląda to tak strasznie trudno jak wszyscy opisują. jednak prawdą jest że wymaga to solidności, wyczucia estetyki i dokładności.

Wielkie dzięki :-)

A czy możesz podać jaki masz rozmiar tych płyt, grubość (6mm?), ile metrów Ci ich wyszło płyt i ich rzeczywiste koszty? Oczywiście jeśli nie na forum, to np na priv, chciałabym wiedzieć na co się faktycznie nastawić :-)

gdzieś wcześniej pisałem, ale raz jeszcze:

1. płyty Fundermax grubość 6mm rozmiar standard 2,8m x 1,3m, 65m2 (razem z daszkiem nad wejściem) = ok.9 500 netto

2. konstrukcje aluminiowe, kleje Sika = 7 000 netto

3. do tego wełna Rockwool 12 cm - nie pamiętam jaki koszt, kupowałem długo wcześniej

Płyty mają wysokość 1,3 m wiec idealnie pasują wg projektu, wystarczy przeciąć ja wzdłuż co robi firma przed dostarczeniem na budowe. potem ekipa docina sobie tylko wg. długości. my w większości kładliśmy całe o długości 2,8m, nie chcieliśmy dzielić ich na takie małe kwadraciki wg. projektu - więcej roboty a efekt na tej wielkości budynku moim zdaniem gorszy. Zamawialiśmy grubość 6 mm były ciut tańsze a na budynki jednorodzinne spokojnie mogą być. Na większe obiekty przemysłowe gdzie kładziemy większe powierzchniowo płyty stosuje się 8 lub 10 mm.

Nie wiem czy napisać że "warto", ale naprawdę cieszą oko :)